MITÄ VITTUA SUOMESSA TAPAHTUU OSA1
Ajattelin aloittaa uuden sarjan, jossa ajattelin kirjoitta ajatuksiani Suomesta ja tapahtumia Suomessa. Sarjan nimeksi pistin "Mitä vittua Suomessa tapahtuu". Ajattelin ottaa esille joka kerta aiheen, joka askarruttaa minua tai on askarruttanut minua jo pitemmän ajan. Aihe voi olla ajankohtainen tai jo vanha, ehkä moneen kertaan käsiteltykin aihe. Ensimmäiseksi aiheeksi valitsin tämän uuden helvetillisen työllistämislain, jossa mielestäni ihmisiä ja varsinkin työttömiä kohdellaan epätasa-arvoisesti ja epäoikeudenmukaisesti. Laki on epäeettinen ja kohtelee erittäin ala-arvoisesti ihmisiä, jotka ovat muutenkin huonoimmassa asemassa. Se kohdistuu eniten juuri kaikkein huono-osaisimpiin, joilla on kaikkein vaikeinta ja vähiten mitään mahdollisuutta vaikuttaa työnsaantiin saatikka mihinkään. Sen sijaan, että autettaisiin kaikkein huono-osaisimpia tällä alueella huononnetaan entisestään heidän elämäänsä ja olosuhteitaan.
Eduskunta hyväksyi 19.12.2017 lain HE 124/2017 vp. eli niin sanotun "Aktiivimallin" äänin 103-90. Laki Aktiivimallista koskee työttömiä työnhakijoita. Hallituksen mukaan tällä lailla yritetään "aktivoida" työttömiä työnhakijoita. Aktiivimalli astui voimaan vuoden vaihteessa. Aktiivimallin suurin epäkohta on, että työtön ei voi välttämättä mitenkään vaikuttaa tukiensa menetykseen omalla aktiivisuudellaan tai toiminnallaan. Laki on kaikkia oikeudellisia ja demokraattisia periaatteita vastaan. Jos laki jää voimaan, emme elä enää oikeusvaltiossa.
Mielenosoitus aktiivimallia vastaan senaatintorilla 2.2.2018
Tässä laissa määritellään, että työttömyysetuja leikattaisiin väliaikaisesti 4,65 prosenttia niiltä työttömiltä, jotka eivät kolmen kuukauden seurantajaksolla osoita aktiivisuuttaan. Aktiivisuuden voi osoittaa joko pätkätöillä tai osallistumalla työllisyyspalveluihin. Leikkaus vastaa yhtä ylimääräistä omavastuupäivää kuukaudessa. Peruspäivärahaan vaikutus on 32,40 euroa kuukaudessa, joka merkitsee sitä, että tuki laskee noin 697 eurosta 664 euroon kuukaudessa. Sen lisäksi siitä maksetaan 20 prosenttia veroja. Ansiopäivärahaa saavilla se laskee keskimäärin noin 1 420 eurosta 1 353 euroon kuukaudessa. Samaan aikaan omavastuupäivien määrä työttömyyden alussa tippuu seitsemästä päivästä viiteen päivään.
Työttömän pitää osoittaa aktiivisuutensa joko tekemällä osa-aikaisia töitä, tienaamalla omalla yritystoiminnalla tai osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin. Kolmen kuukauden ajanjaksolla on oltava töissä vähintään 18 tuntia yhtäjaksoisesti (huom! 18 tuntia yhtäjaksoisesti - siis tätä ei voi jakaa osiin!), ansainnut yritystoiminnallaan vähintään 241,04 euroa tai on viiden päivän ajan osallistunut työllistämistä edistäviin palveluihin. Aktiivisuuden muotoja EI VOI YHDISTÄÄ TOISIINSA (huom! aktiivisuuden muotoja ei voi yhdistää toisiinsa!). Määrittely siitä, mikä kelpaa työllistämistä edistäväksi toiminnaksi, tehdään yhteistyössä TE-toimiston kanssa. Tietäen minkälaisia idiootteja te-toimiston virkailijat ovat tämä tietää suuria vaikeuksia ja mielivaltaisuuksia työttömille työnhakijoille! Aktiivimalli on syrjivä ja epätasa-arvoinen. Se loukkaa selvästi ihmisoikeuksia. Hallituksen tarkoituksena on alentaa työttömyyskorvauksia huonontamalla kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien työttömien asemaa. Laki on ilmeisen tarkoituksellinen. Aktiivimalli muistuttaa elävästi kuuluisinta saksalaista lausetta työstä "Arbeit macht frei".
SAK pitää Suomen aktiivimallia työttömyysturvan leikkurina. Yli puolen tukia saavan työttömän päivärahasta leikataan, koska he eivät ole voineet osallistua aktivointiin. Toistan vielä yli puolet tukia saavista menettää 32,40 euroa kuukaudessa. Siis hän, jolla tulot ovat ennestään huonot, menettää vielä lisää tuloistaan, koska ei mitenkään ole voinut täyttää täysin mahdottomia ehtoja. Hallituksen ilmeisenä tarkoituksena onkin ollut saada leikattua menoja. Tämä on ollut pääasia tässä systeemissä. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström yrittää kiistää väitteet, mutta hänen selityksensä ovat ilmeisen ontuvia. Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen on toista mieltä. Tukien leikkaus on ilmeinen rangaistus ilman mitään syytettä. Se, jota rangaistaan ei ole tehnyt mitään väärää.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström-idiootti ontuvine selityksineen.
Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen - tukien leikkaus on rangaistus ilman syytettä
Olen itse kokenut työttömyyden muutamia vuosia sitten ja tiedän mitä se on. Tällä hetkellä en ole työtön. Kokemukseni työttömyyden ajalta ovat varsin murskaavia, vaikka tuohon aikaan ei mitään aktiivimallia ollutkaan. Minulla on akateeminen koulutus ja pari kolme erilaista tutkintoa. Työttömyysaikana jouduin ns. "työttömyyskoulutukseen" ja näin minkälaista idiotismia ja petkutusta se oli. Tämä koulutus oli täysin hyödytöntä ja älytöntä ajankäyttöä ja pääasiassa kouluttajatahon rahoittamista. Voisin kertoa siitä paljonkin, mutta esimerkkinä voisin kertoa, että koulutukseen kuului työharjoittelua. Minun työharjoitteluni oli sitä, että kannoin kellarista vanhoja pöytiä ja tuoleja. Sitten annettiin ämpäri käteen ja toiseen pesurätti ja pesuainetta. Harjoittelutehtäväni oli pestä näitä vanhoja pöytiä ja tuoleja puhtaiksi paljain käsin. Kokemukseni pohjalta voin sanoa, että te-virkailijat ovat sadisteja, joiden ei ole tarkoituskaan etsiä työttömälle töitä, vaan puhdistaa tilastoja työttömistä järjestämällä heille ansoja. Haluaisin sanoa, että kaikki te-toimistot pitäisi räjäyttää ja jokainen te-virkailija ansaitsisi kuulan kalloonsa, mutta en sano sitä.
Martin-Eric Racine teki kansalaisaloitteen aktiivimallin kumoamiseksi.
Helsinkiläinen työtön Martin-Eric Racine teki kansalaisaloitteen tämän älyttömän ja epäoikeudenmukaisen työttömien aktiivimallin kumoamiseksi. Aloitteen otsikko on Kumotaan HE 124/2017 vp. Oikeusministeriön asianumero on OM 120/52/2017. Aloitteen sisällössä sanotaan: Täten kansalaiset vaativat, että eduskunnan 19.12.2017 hyväksymä HE 124/2017 vp (Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta) kumotaan välittömästi. Lyhyessä ajassa kansalaisaloite keräsi vaadittavat 50 000 kannatusta. Kokonaiskertymä oli yli 136 000 kannatusta. Lisäksi järjestettiin 2.2.2018 Senaatintorilla ja eri puolilla maata mielenosoituksia mallia vastaan. Myös eri puolilla maata järjestettiin päivän mittaisia työnseisauksia. Tämä älytön ja epäoikeudenmukainen laki on pakko ottaa eduskunnan käsittelyyn mitä pikemmin sen parempi ja se pitää hylätä epäeettisenä Suomen huono-osaisia kohtaan.
Helmikuussa Suomeen perustettiin Työstäkieltäytyjäliitto. Tämä on rohkaiseva ja uusia näkemyksiä antava ajatusmalli. Kannatan liittoa nykyehdoilla toimivassa Suomessa täysin sydämin. Jos työttömiä yritetään pakottaa nykyisillä ehdoilla ja varsinkin "aktiivimallilla" hakemaan työtä on Työstäkieltäyjäliitto asettanut uuden mallin, joka on rehellinen ja oikeudenmukainen ja pyrkii riiston estämiseen. Jos sitä ryhdytään noudattamaan yleisesti ja sen neuvoja käyttämään hyväksi, palauttaa se tasa-arvoa yhteiskuntaamme. On ilmiselvää, että kaikille ei riitä töitä Suomessa ja tästä joutuvat nykyisin kärsimään juuri ne kaikkein huono-osaisimmat ihmiset. Hallitus ja toimittajat "kivittävät" työttömiä samaan aikaan, kun suuryritykset jakavat ennätysosinkoja. Asetelma on moralistinen. Kaikkien pitäisi tehdä töitä, vaikka töitä ei ole. Yritykset voivat ottaa nurkkaan ajetut ihmiset millä tahansa ehdoilla. Yksilöt joutuvat kilpailemaan työmarkkinoilla toisiaan vastaan ja työpaikkojen vähetessä peli raaistuu. Osa ihmisistä tipahtaa väistämättä. Tällöin sanonta "työllä sinun on leipäsi ansaittava" on mahdoton yhtälö. Hyvinvoinnin jakaminen kaikille on olennainen kysymys. Tällöin työllä ei saisi olla siinä mitään merkitystä.
Työstäkieltäytyjienliitto pyrkii jakamaan vinkkejä työn välttelyyn. Aktiivimalliin hiiltyneet ovat perustaneet ryhmän, joka vaatii huumorin keinoin työllisyyspolitiikan muuttamista. Minusta tämä ei kuitenkaan ole huumorin asia vaan tämän voisi ottaa ihan tosissaan. Erinomaisia ajatuksia ovat kaikista työttömien karensseista luopuminen, oman elämän ottaminen omiin käsiin kieltäytymällä kaikenlaisesta epämääräisestä työstä. Otan tämän niin, että kaikenlaisista kuntouttamistöistä ja -harjoitteluista, joista ei saa kunnollista palkkaa eikä vakituista työtä pitäisi voida ihan yksinkertaisesti kieltäytyä. Tämä koskee myös ns. "paskaduuneja", joihin yritetään työttömiä pakottaa tai idioottimaisia "pakkokoulutuksia", joista ei ole mitään hyötyä. Jos ei ole töitä on ihmisen kuitenkin voitava elää ja ainoa keino siihen on, että saa tarpeeksi rahaa elantoonsa. Yksi tämmöinen on juuri 1400 euron veroton perustulo, johon kaikki työttömät olisivat oikeutettuja. Ei ole työttömien syytä, että ei ole töitä. Täystyöllisyys on vain illuusiota, joten työllisyydestä syntyvä vauraus on jaettava kaikille. On oleellista, että ihminen ei ole velvollinen myymään työvoimaansa ansaitakseen elantonsa, vaan ihmisellä on itseisarvo, vaikka ei tuottaisi kenellekään voittoa. Yksi tämmöinen mahdollisuus olisi perustulo, mutta sen olisi oltava kyllin iso, jolla voisi elää. Itsensä myyminen on huoraamista. Ihminen on arvokas työsuhteesta riippumatta.
Liiton nettisivuilla kerrotaan, että "monesti ensimmäinen työ on ilmainen ja sitä tarjotaan "harjoitteluna" tai "koeaikana". Mutta ei kerrota, että usein tämä voi jäädä pysyväksi olotilaksi; olet aina palkaton harjoittelija tai aina koeajalla. Tästä muodostuu ikuinen hyväksikäytön muoto. Harjoittelusta tai koeajasta pitäisi myös saada palkkaa, jolla voi elää.
Ja lopuksi ihan tosikertomus nykyhetkestä siis tästä aktivointimallin toiminnasta. Kyseessä on 30-kymppinen nuorehko mieshenkilö, joka on pitkäaikaistyötön. Hänet kutsuttiin te-toimistoon jossa te-virkailija ilmoitti, että vuorokauden sisällä hänen olisi mentävä aktivointikoulutukseen. Mies oli kuitenkin omatoimisesti hankkinut itselleen palkallista työtä 18 tunnin ajaksi, joka siis merkitsi aktivointimallin täyttymistä. Hän siis kieltäytyi menemästä aktivointikoulutukseen, koska työ oli samanaikaisesti aktivointikoulutuksen kanssa päällekkäin. Tällöin hänelle määrättiin 60 vuorokauden karenssi. Ei auttanut vaikka hän ilmoitti, että hänellä on töitä 18 tunniksi kolmen vuorokauden aikana kuusi tuntia päivässä. Sen sijaan, että te-virkailija olisi tarttunut asiaan ja ryhtynyt korjaamaan virhettä hän ilmoitti vain, että asiasta on pidetty kokous ja kokouksen päätöstä ei voi muuttaa. Hän siis oli 18 tuntia töissä, mutta sai siitä huolimatta 60 vuorokautta karenssia, jonka ajan hän joutuu elämään sosiaaliturvan varassa. Tässä ilmenee siis aivan selvästi aktivointimallin tarkoitus.
Olen kirjoittanut aikaisemmin asiasta osoitteessa:
Työstäkieltäytyjienliiton sivut: