sunnuntai 6. elokuuta 2017





YHDYSVALTOJEN TOINEN SISÄLLISSOTA



Yhdysvalloissa käydään parhaillaan sisällissotaa. Yhdysvallat on jakautunut kahtia. Osapuolia ovat nykyisen presidentti Donald Trumpin kannattajat ja toisaalta hänen vastustajansa. Taistelua käydään verissä päin. Tällä on vaikutuksensa paitsi Yhdysvaltojen sisällä myös maailmalla. Suurimmat vaikutukset näyttävät ilmenevän  paitsi Yhdysvalloissa myös Yhdysvaltojen ja liittolaisten sekä Yhdysvaltojen ja sen vihollisten välillä. Koska tapahtumasarja on varsin liikkuva ja muuttuva, kirjoitan vain muutamista seikoista. Mutta näyttää ilmeiseltä, että Yhdysvaltojen presidentin vaikutusvalta ei vielä koskaan ole muuttunut niin heikoksi kuin se tällä hetkellä on. On tällä vaikutuksensa myös Suomeen.

Ensimmäisen sisällissota käytiin pohjoisvaltioiden ja konfederaation eli etelävaltioiden välillä 1861 - 1865. Sen voittivat pohjoisvaltiot ja presidentti Abraham Lincoln. Tämä toinen sisällissota käydään parhaillaan uuden presidentin Donald Trumpin ja hänen kannattajiensa sekä hänen vastustajiensa välillä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Trump kannattajineen on pahasti alakynnessä. Yhdysvalloissa puhutaan Trumpin "tappionkierteestä". Tällä näyttää olevan sellainen vaikutus, että Yhdysvaltojen presidentin vaikutusvaltaa heikennetään pysyvästi pitkälle tulevaisuuteen. Tämä myös heikentää Yhdysvaltoja ja aiheuttaa vaikeuksia sekä myös vaaratilanteita ympäri maailmaa.

Kaikki lähti liikkeelle Yhdysvaltojen viime vaaleista. Yhdysvaltojen omituisten lakien mukaisesti "viimeiseen taistoon" jäi kaksi presidenttiehdokasta republikaanien Donald Trump ja demokraattien Hillary Clinton. Näiden samojen lakien mukaisesti Trump voitti vaikka Clinton oli saanut enemmän ääniä vaaleissa. Clinton kannattajineen ei tyytynyt vaalien tulokseen, vaan aloitti verisen poliittisen taistelun Trumpia vastaan. Edellinen presidentti Barack Obama edusti samaa demokraattista puoluetta ja oli ilmeinen Clintonin kannattaja. Obama heikkona presidenttinä järjesti kuitenkin viimeisinä toiminaan lukemattomia ansoja ja ratkaisemattomia konfliktisia tilanteita paitsi kotimaassaan myös ulkomailla Trumpia vastaan.

Yhdysvalloilla on ollut maailmassa hallitseva hegemonia. Toisen maailmansodan jälkeen tasapainottavana tekijänä oli Neuvostoliitto. Yhdysvallat ei pystynyt yksin hallitsemaan maailmaa, vaan maailmassa vallitsi tasapaino kahden supervallan välillä. Silloin kun Neuvostoliitto hajosi, Yhdysvalloille tarjoutui tilaisuus valtavien asemäärien ja talousvoimansa ansiosta maailman hallintaan ja yksinapaisuuteen. Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatsjov ei tiennyt mitä teki tuhotessaan Neuvostoliiton. Hän oli tyhmä ja liian hyväuskoinen eikä ymmärtänyt tapahtumia ja seurauksia. Tätä Yhdysvallat käytti häikäilemättä hyväkseen sekaantumalla Neuvostoliiton sisäisiin asioihin ja vaaleihin, joiden tuloksena valittiin Venäjän presidentiksi Boris Jeltsin. Tämän ovat yhdysvaltalaiset tutkijat itse myöntäneet. Jeltsin oli alkoholisti ja helposti ohjattavissa ja näin Yhdysvallat tekikin, ohjasi ja ryösti häikäilemättä Venäjää. Jeltsin teki kuitenkin yhden viisaan päätöksen valitsemalla seuraajakseen Vladimir Putinin.

Mutta takaisin Amerikkaan. Kahdesta mahdollisimman huonosta presidenttiehdokkaasta Yhdysvaltojen presidentiksi valittiin siis kuitenkin parempi vaihtoehto Donald Trump. Trumpilla ei kuitenkaan näytä olevan tarpeeksi kykyjä taistella vahvaksi kasvaneita vastustajiaan vastaan, vaan hän joutuu jatkuvasti heidän ansoihinsa ja myöntymään heidän tahtoonsa. Näyttää, että hän kokee tappioita tappioiden jälkeen. Yksi pahimmista on nykyinen konflikti Venäjän kanssa. Ilmeisen selvästi Trump olisi halunnut parantaa suhteita Venäjään. Tämä olisi ollut maailman kannalta ehdottoman rauhoittava tekijä. Obama asetti yhden ansan 29.12.2016 karkottamalla 35 Venäjän diplomaattia ja sulkemalla kaksi Venäjän diplomaattirakennusta New Yorkissa ja Marylandissa. Tämä oli kaikkien kansainvälisten diplomatian säännösten vastaista. Diplomaattien poistumiselle annettiin aikaa kolme vuorokautta. Venäjän vastaus tähän oli loistava ja osoitti suurta diplomatiaa. Putin lähetti kaikille Yhdysvaltojen diplomaateille ja heidän lapsilleen kutsun osallistua Kremlin uuden vuoden juhlaan. Ketään ei karkotettu Venäjältä.



"Trump Show" - Presidentti Trumpin allekirjoitustilaisuus on aina ollut suurta "showta", tilaisuutta kuvataan ja väkeä on paljon. Lopuksi kynä lahjoitetaan jollekulle tärkeälle henkilölle. Mutta yksi tilaisuus oli poikkeus. Kerron siitä myöhemmin.



Vastaus venäläisten diplomaattien karkotuksiin tuli vasta 28.7.2017. Tämä oli vastatoimi. Trumpilta vietiin lähes kaikki mahdollisuudet parantaa suhteita Venäjään. Yhdysvaltojen senaatti päätti lähes yksimielisesti 27.7.2017 kiristää Venäjän vastaisia pakotteita. Trump ajettiin nurkkaan.  Näyttää siltä, että Trump on luopumassa toiveistaan lämmittää suhteita Venäjään ja vahvisti sanktiot. Venäjä yksinkertaisesti ilmoitti, että Yhdysvaltojen tulee vähentää diplomaattien lukua Venäjällä samaan kuin Venäjän diplomaatteja on Yhdysvalloissa. Näin ollen Yhdysvallat on pakotettu poistamaan Venäjältä 755 diplomaattia, jolloin diplomaattien luku vähenee samaan kuin Venäjällä on Yhdysvalloissa eli 455 diplomaattia. Yhdysvallat saa itse valita lähtijät toisin kuin oli Venäjän kohdalla joulukuussa. Sen lisäksi Venäjä sulki kaksi Yhdysvaltojen diplomaattista rakennusta, kuten Yhdysvallat oli tehnyt joulukuussa 2016 Venäjälle. Ihmettelen yleensä, mitä Yhdysvallat tekee näin suurella määrällä diplomaatteja Venäjällä? Herää vahva epäilys vakoilu- ja haittatoiminnasta. Tämä oli kuitenkin vain varoitustoimi Venäjältä Yhdysvalloille, että nyt Venäjä on tosissaan. Putin ilmoitti, että on meidänkin jo aika näyttää, että mitkään toimet eivät jää ilman vastausta. Leikin aika on ohi! Jos Yhdysvallat jatkaa tällä saralla Venäjä on sanonut vastaavansa symmetrisesti samalla mitalla.

Vladimir Putin ilmoitti Rossija 24 televisiokanavan haastattelussa, että Venäjä tulee vastaamaan sanktioihin aina samalla mitalla.


Tämän toisen Yhdysvaltojen sisällissodan vahva ase on syyttää Venäjää sekaantumisesta vaaleihin, jotta Trump valittaisiin presidentiksi. Mitään todisteita tällaisesta ei ole, mutta siitä huolimatta asiaa pidetään totena. Siitä on kasvanut myytti, jota huomattava osa kansasta ei epäile. Trumpin vastustajat käyttävät tätä nimenomaisena aseena Trumpia vastaan. Siitä on muodostunut Yhdysvalloille psykoosi, russofobinen ase ja ase Trumpia vastaan. Tässä sisällissodassa Venäjän suhteista on tullut uhri. Ei huomioida, kuinka monta kertaa Yhdysvallat on sekaantunut muiden maiden vaaleihin ja sisäpolitiikkaan. Näin tapahtui mm. kun Neuvostoliitto romahti ja sekaannuttiin Venäjän vaaleihin. Näin on tapahtunut jo vuosikymmeniä eri puolilla maailmaa eri valtioiden vaaleissa tai järjestetty tilanteita, joissa valta on muuten vaihdettu Yhdysvalloille mieleiseksi. Tällaisia ovat olleet erilaiset värivallankumoukset esimerkiksi arabimaissa, Georgiassa ja kaksi kertaa Ukrainassa. Joistakin näistä on muodostunut katastrofi kuten esim. Syyriassa ja Ukrainassa. Tai sitten niistä on muodostettu sota esimerkkeinä vain Afganistan, Irak ja Libya, joissa väkisin sotimalla vaihdettiin hallintoa Yhdysvalloille mieleiseksi, mutta saatiin aikaan katastrofeja, joista kärsii myös Eurooppa esimerkiksi pakolaisten muodossa. Ihmisten hengillä ei ole mitään väliä tässä politiikassa.

Jopa Yhdysvaltojen liittolaismaissa tapahtuu kummia, joissakin on jopa salakuunneltu maiden johtajia, kuten esimerkiksi Saksan Merkeliä ja Ranskan Hollandea. Uskon, että näin tapahtuu yhä ja paljon, paljon laajemmassa mitassa ja useamman valtion - siis myös Suomen kohdalla. Sitä paitsi näin tapahtuu pelkästään jo ihan tavallisten kansalaisten suhteen. Eri  länsimaiden salakuuntelujärjestelmät tekevät yhteistyötä Yhdysvaltojen vastaavien järjestelmien kanssa. Tämä näyttää olevan yleisesti hyväksyttyä ainakin Yhdysvalloissa. Siitä huolimatta Trumpia ammutaan raskaasti syytöksillä, että Venäjä sekaantui vaaleihin, joissa hänet valittiin presidentiksi. Vaikka näitä asioita ei ole mitenkään pystytty todistamaan, pyritään Venäjää vastaan asettamaan sanktioita samoin kuin Pohjois-Koreaa ja Irania vastaan. Sanktioista ei koskaan ole ollut mitään hyötyä. Kohteissa sanktioista kärsii eniten tavallinen kansa, joka ei ole mitenkään syyllistynyt mihinkään. Tuloksena on, että kansa yhdistyy. Pohjois-Korea on ilmoittanut, että se on entistä enemmän asioidensa takana. Samoin on tehnyt Iran. Vastauksena sanktioihin Iran kokeili uusia ballistisia ohjuksia. Siellä on jopa puhuttu, että nyt kun sanktiot ovat taas voimissaan, voivat hekin rikkoa sopimuksia ja ryhtyä jälleen kehittelemään ydinaseita. Uskon, että Venäjällä on omat keinonsa vastata sanktioihin. Tämä merkitsee sitä, että maailmassa asiat alkavat mennä entistä huonommin. Sen sijaan, että asioista neuvoteltaisiin, asioita kärjistetään. Pohjois-Koreassa nähdään entistä enemmän nälkää.

Itävallassa on tutkittu sanktioiden vaikutusta perusteellisesti. Tulos hämmästytti kaikkia. Sanktioit toimivat vain silloin, jos ne kohdistetaan omiin liittolaisiin. Nämä uudet sanktiot ovat nostattaeet Saksassa, Itävallassa, Ranskassa, Belgiassa, Hollannissa ja muualla Euroopassa suuren vastalausemyrskyn. Sanktiot, jotka kohdistettiin Venäjää vastaan tekosyynä Ukrainan sota ja Krimin liittymisen takia 2014 aiheuttivat enemmän vahinkoa sanktioiden pitäjille (Suomi mukaan luettuna) kuin Venäjälle. Venäjä ja sitä ennen Neuvostoliitto ovat aina olleet sanktioiden kohde. Se on normaalielämää heille. Samoin on Pohjois-Korean ja Iranin laita. Vai muistatko aikaa, ettei näin olisi? Nyt joku sanoo, että oli aika 1990-luvun alussa, jolloin Venäjällä ei ollut sanktioita. Mutta muistaako hän, millaista se oli Venäjällä. Siellä vallitsi alennustila ja Venäjä oli heikko ja ryöstelyn kohde. Heti kun Venäjästä tuli jälleen vahva, ruvettiin asettamaan sanktioita. Se, joka luulee, että sanktiot johtuvat Ukrainan sisällissodasta ja Krimistä on joko naiivi tai muuten tyhmä. Ukraina on vain tekosyy. Näitä sanktioita kannattavat EU:ssa Puola, Liettua, Latvia ja Viro eli siis valtiot, joille EU myöntää eniten tukea. Tämä myös jakaa EU:ta, aiheuttaa ristiriitoja EU:ssa. Jakaantuneesta ja heikosta EU:sta on taloudellista etua  Yhdysvalloille. Yleinen mielipide on, että Yhdysvallat rikkoo yhteisiä periaatteita.

Sanktioihin liittyy kaasusota. Sanktiot on kohdistettu pääasiassa niihin toimijoihin, jotka rakentavat toista kaasuputkea Nord Stream 2:sta Venäjältä Saksaan. Jos putken rakentaminen keskeytetään tai lopetetaan, kärsivät siitä eniten Saksa, Itävalta ja Keski-Euroopan maat. Ne tulevat kärsimään energian puutteesta. Euroopassa halutaan päästä irti Ukrainan välittäjän asemasta, koska Ukraina on jo kolme kertaa varastanut Eurooppaan tulevaa kaasua. Se on epäluotettava välittäjä. Asiaan liittyy kaasun hinnan nousu, joka taas on sidoksissa öljyn hintaan. Silloin kun öljyn ja kaasun hinta olivat alhaisia, amerikkalaiset liuskekaasutuottajat menivät konkurssiin runsain mitoin. Nyt kun hinta on kohtalainen, sitä tuotetaan ja olisi saatava myytyä jonnekin. Mutta mistä asiakkaat? Yhdysvalloissa tuotetaan runsaasti liuskekaasua yli oman tarpeen. Tämä olisi myytävä jonnekin. Mutta liuskekaasun tuottamisessa on yksi vakava ongelma: se saastuttaa myrkyllisillä kemikaaleillaan maaperän tuhansiksi vuosiksi alueilla, joilla sitä tuotetaan. Lisäksi se tuottaa runsaasti metaania ilmakehään. Luonnonsuojelujärjestö WWF kehottaa jättämään liuskekaasua käyttämättä EU:ssa kielteisten ympäristövaikutusten takia. Venäläinen kaasu on luonnonkaasua eikä saastuta mitenkään. Lisäksi se on paljon halvempaa Eurooppaan välitettynä, kuin amerikkalainen liuskekaasu.




Uudet pakotteet iskevät erityisesti eurooppalaisiin yrityksiin, jotka ovat mukana Venäjältä tulevan kaasun investoinneissa.  Näin myös Suomi joutuisi pakotteiden piiriin, koska on mukana esimerkiksi Nord Stream 2 -hankkeessa. Suomi työstää putken osia. Pakotteet voivat vaikuttaa myös Fennovoiman Hanhikivi-ydinvoimahankkeeseen. Yritykset tulevat sanktioiden piiriin, vaikka eivät ole mitenkään päässeet päättämään pakotteista. EU on vastustanut uusia pakotteita, ainoastaan Puola, Liettua, Latvia ja Viro puoltavat amerikkalaisen liuskekaasun tuontia ja kannattavat sanktioita.  Myös monet amerikkalaiset yritykset vastustavat sanktioita. Näitä ovat mm. BP, ExxonMobil, General Electric, Boeing, Ford, Dow Chemical, Procter & Gamble, International Paper, Caterpillar, pankkiyritykset Citigroup,  Mastercard ja Visa. Kukaan ei ajatellut, että sanktiot tulevat koskemaan myös muita valtioita, esimerkiksi Intiaa. Sanktiot tulevat tuottamaan niille tappioita. Mutta tärkeintä tässä on huomata, että sanktioita ei ole aloittanut julistamaan Venäjä vaan Yhdysvallat. Sisällissota on raakaa.

EU:ssa on syntynyt piirejä mm. Saksassa, jotka ehdottavat vakavasti vastasanktioita Yhdysvaltoja vastaan. Pohjois-Korea vastasi sanktioihin suorittamalla uusia mannertenvälisten ohjusten kokeita, joiden kantama riittäisi Yhdysvaltoihin saakka. Iran vastasi suorittamalla uusien kantorakettiensa kokeita. Yhdysvallat julisti 1.8.2017 sanktioita Venezuelaa ja sen presidenttiä Nicolas Maduroa vastaan. Maduro vastasi, että antaa tulla vain, hän ei pelkää sanktioita. Trump on uhannut Meksikon presidentti Enrique Pena Nietoa sanktioilla, jos Meksiko ei osallistu "Meksikon muurin" rakentamisen rahoitukseen. Nieto vastasi, ettei onnistu, Meksiko ei maksa senttiäkään. Barack Obama järjesti ansan Trumpille lupaamalla Australian pääministerille Malcolm Turnbullille, että Yhdysvallat ottaa vastaan 2 000 pakolaista Australiasta. Trump on ilmoittanut, että Yhdysvallat ei ota sanktioiden uhalla yhtään pakolaista Australiasta. Mutta kaikkein mielenkiintoisimpia ovat Venäjän mahdolliset vastatoimet sanktioihin. Hauskimpina esimerkkeinä on pohdittu, että amerikkalaisia astronautteja ei kuljeteta enää kansainväliselle avaruusasemalle venäläisillä raketeilla. Amerikkalaisilla ei ole Sojuz raketteja, joilla voisi viedä miehistöjä asemalle. Eikä amerikkalaisilla ole vuosiin mitään mahdollisuuksia perustaa omaa avaruusasemaa kiertämään maata saati raketteja kuljettamaan ihmisiä sinne. Tosin asemalta loppuisi amerikkalaisten rahoitus, mutta se voisi silti toimia vajaakäyttöisenä.   Tilalle voisi ottaa kiinalaisia, joilla on ollut omia asemia avaruudessa, mutta niiden aika uhkaa loppua. Toisena keinona venäläiset ovat ehdottaneet, että ei toimiteta amerikkalaisille titaania eikä palladiumia, joiden päätuottaja maailmassa on Venäjä ja Boeing suurin ostaja. Rakentakoot lentokoneensa vanerista! Olisi hauska näky, kun F-35 hävittäjä vanerisena hajoaisi sateessa kappaleiksi kesken lennon. Boeing joutuisi käyttämään koneissaan vanhoja menetelmiä ja materiaaleja ja menettäisi markkinoita. Myös uraania tuodaan Yhdysvaltoihin pääasiassa Venäjältä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson ilmoitti 1.8.2017, että hän ja presidentti Trump eivät ole näiden uusien sanktioiden takana, mutta koska senaatti on hyväksynyt sanktiot on presidentti Trump pakotettu allekirjoittamaan ne. Tällä toimella Trump myös rajoitti omaa valtaansa. Tillerson ja Trump ajavat yhä hyviä välejä ja suhteiden normalisoimista Venäjän ja Yhdysvaltojen sekä kaikkien osapuolten kesken. "Emme halua pilata välejämme Venäjän kanssa näiden sanktioiden takia." Lisäksi he kannattaisivat neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa. Trump allekirjoitti 1.8.2017 nämä sanktiot ja haukkui samalla kongressin.  Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kutsui pakotteita käytännössä "täysimittaisen kauppasodan" aloittamiseksi ja arvioi, että Yhdysvaltain eliitti haluaa syrjäyttää Trumpin. Tämä oli siis Yhdysvaltojen toisen sisällissodan yksi taistelu, jonka jälleen Trump hävisi. Nyt allekirjoitustilaisuus oli poikkeuksellinen. Tilaisuus ei ollut - kuten tavallisesti - julkinen vaan kaikki kamerat ajettiin pois. Kukaan ei taputtanut tilaisuudessa. Trump ei lahjoittanut kynää kenellekään, kuten tavallisesti.  Monet sanovat, että hänelle oli häpeä allekirjoittaa nämä sanktiot. Trumpilta leikattiin niin sanotusti siivet.

Rex Tillerson ilmoitti, että Trump on allekirjoittanut sanktiot.

Kiina on ilmoittanut, ettei osallistu minkäänlaisiin sanktioihin ketään vastaan. On Pohjois-Korean sisäinen asia miten se toimii, me emme puutu niihin. Asia ei kuulu Kiinalle. Kiina on toistuvasti ilmoittanut, ettei ole sen tehtävä ratkaista näitä tapauksia. Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean tulisi itse yrittää toimia tilanteen rauhoittamiseksi. Kiinan ja Yhdysvaltain kaupankäynnillä ei ole mitään tekemistä Pohjois-Korean ohjusohjelman kanssa, Kiinan varakauppaministeri Qian Keming kommentoi. Kiina toimii Kaikkien YK-päätösten mukaisesti. Yhdysvaltalaiset pakotteet kiinalaisia yrityksiä kohtaan ovat hyödyttömiä ja vääriä. Yksi keino olisi lopettaa Yhdysvaltojen loputtomat sotaharjoitukset Pohjois-Korean lähistöllä.

Tämä Yhdysvaltojen toinen sisällissota vaikuttaa myös sotilasliitto Natoon heikentävästi. Jo ennakkoon Trump oli ilmoittanut, että kaikkien Natomaiden vanhat velat on maksettava. Jäsenmaiden puolustamisesta voitaisiin luopua, mikäli valtiot jättävät velvoitteensa hoitamatta. Sotateollisuus on tärkeä osa Yhdysvaltain taloutta. Yhdysvallat on maailman suurin sotatarvikkeiden valmistaja ja myyjä. Se tarvitsee niille markkinat ja ostajan. Nato on otollinen järjestö, jota voi rahastaa liittämällä siihen valtioita, jotka maksavat näistä aseista. Nato on paitsi poliittinen ase myös rahantekokone Yhdysvalloille. Suomen olisi hyvä muistaa tämä hankkiessaan taisteluhävittäjiä tai muuta aseistusta. Aikoinaan Neuvostoliiton hajotessa Mihail Gorbatsjovin kanssa sovittiin, että Nato ei laajene kohti Venäjää "milliäkään". Gorbatsjov oli liian tyhmä ja hyväuskoinen ja  mitä olemme saaneet nähdä. Kun Venäjä huomauttaa tästä sopimuksesta sille sanotaan vain "tämä ei kuulu teille". Käytännöllisesti katsoen Nato on jo heti rajan takana ja piirittänyt Venäjän. Tämä on suuri turvallisuusriski maailmalla. Esimerkiksi kannattaako pieniä Baltian maita puolustaa, jos uhkana on suurempi sota. Tästä myös presidentti Trump on puhunut. Puskurivyöhykkeet olisivat paljon järkevämpiä. Tämä koskee myös Suomea. Jos Suomi olisi Natomaa, siitä tulisi automaattisesti eräs suurimmista kohteista konfliktin sattuessa. Yhdysvalloille ei ole mikään ongelma uhrata vierasta verta ratkoessaan omia etujaan. Euroopassa aletaan ymmärtää tämä asetelma.

Sotateollisuuden omistajat on tärkeä poliittinen vaikuttaja Yhdysvalloissa. Kaikenlaiset sodat ja konfliktit ovat tälle sotateollisuudelle edullisia. Mitä enemmän soditaan missä tahansa sen parempi Yhdysvaltojen sotateollisuuden omistajille. Aiheuttamalla konflikteja ja uhraamalla vierasta verta tuotetaan sotateollisuudelle rahaa. Yksi Obamalta perintönä saatu raskas haittatekijä ja ansa Trumpille  on Irakin sota ja siellä Mosulin valtaus. Alunperin sen piti olla Barack Obaman voimannäyttö, viimeinen urotyö, mutta siitä tulikin täydellinen fiasko. Obama oli ottanut mallia venäläisiltä Syyriassa Aleppon kaupungin valtauksesta, joka suoritettiin nopeasti ja tehokkaasti, mutta amerikkalaisilta ja sen liittolaisilta se ei onnistunutkaan, he epäonnistuivat täydellisesti. Valtaus jatkui ja taitaa jatkua edelleen. Siviilejä on tähän mennessä kuollut liittoutuman pommituksissa ja taisteluissa moninkertainen määrä verrattuna Aleppon valtaukseen, mutta Kallion kirkon kellot eivät vain soi, vaikka olen ehdottanut sitä monta kertaa. Ihmisiä kohdellaan todella huonosti ja epäinhimillisesti. Eräs amerikkalainen sotilas on kuvannut salaa Yhdysvaltain liittouman toimia ja seuraavat kuvat ovat tätä materiaalia ja tältä päivältä. On otettava huomioon, että näissä kuulusteluissa ei tiedetä, onko henkilö terroristi vai tavallinen siviili. Tuskan huudot ovat kovia. Kohtelu on kuvottavaa nähtävää. On ymmärrettävää, että kuvaaja haluaa salata henkilöllisyytensä.

Roikotetaan vankeja käsistä samalla, kun heitä hakataan.

Hakataan ja potkitaan vankeja, joiden silmät ja kädet on sidottu.

Työnnetään sormia vankien silmiin, joiden kädet on sidottu. Paljon, paljon muuta!

Tulee jotenkin mieleen Guantanamon vankila Kuubassa, jota ei vieläkään olla lopetettu, vaikka se oli Barack Obaman ensimmäisiä lupauksia. Mutta palataanpa tähän Yhdysvaltojen II sisällissotaan ja Natoon. On esitetty kysymys valmistautuuko Nato Euroopan mahdolliseen tulevaan sisällissotaan? Vastakkainasettelua Venäjän ja Naton välillä kiihdytetään lisäämällä Yhdysvaltojen ja tiettyjen EU:n maiden joukkojen keskittämistä syynä Yhdysvaltojen yritys vähentää Venäjän kasvavaa vaikutusvaltaa maailmassa. Siinä ei paljoa paina eurooppalaisten henki tai veri, jos kaikki tapahtuu Euroopassa eikä Yhdysvaltojen mantereella. Yhdysvallat ja Venäjä eivät ajaudu sotaan keskenään, mutta Nato laajentumisellaan Baltiaan ja Suomen lähelle voi aiheuttaa mittavia konflikteja Venäjän kanssa. Tällöin myös Suomenkin asema Nato-sopimusmaana muuttuu hengenvaaralliseksi. Jos Venäjän turvallisuutta uhataan on Suomi ilman muuta ensimmäinen kohde, koska se sijaitsee Venäjän toiseksi tärkeintä kaupunkia Pietaria lähellä. Yhdysvalloille ei ole mikään ongelma uhrata muutama satatuhatta suomalaista henkeä täällä pohjolan perukoilla. Ihan uusi amerikkalainen maailmanlaajuinen kyselytutkimus kertoo, että maailmalla Yhdysvaltoja pidetään suurempana uhkana kuin Venäjää. Yhdysvaltoja pitää uhkana 35 %, Venäjää 31 % ja Kiinaa 31 % maailman kansoista. Siis reilusti yli kolmasosa maailman ihmisistä pitää Yhdysvaltoja suurena vaaratekijänä. Suurempia uhkakuvia ovat vielä terrorismi, globaali ilmastonmuutos, cyberhyökkäykset, globaali taloudellinen tila ja maailman pakolaiset.

Maailma on muuttumassa ja siitä johtuu Yhdysvaltojen toinen sisällissota. Maailma ei suostu enää hallitsemisen yksinapaisuuteen. Maailma on muuttumassa moninapaiseksi. Määrätyt elitistiset piirit Yhdysvalloissa haluavat säilyttää Yhdysvaltojen hegemonian maailmassa. Mutta he eivät ymmärrä, että maailma on muuttunut ja muuttumassa pysyvästi. Tämä sisällissota Yhdysvalloissa ei ole syy vaan seuraus siitä, että halutaan pitää kiinni vanhasta.  Kaksi uutta tekijää ovat Venäjä ja Kiina. Monia muita on tulossa. Intia, monet Afrikan ja Etelä-Amerikan maista ovat nousemassa ja kehittymässä. Yhdysvallat ja EU ovat menettämässä asemiaan. Voisi ajatella kaikenlaisia liittoutumia kuten esimerkiksi Venäjä ja Kiina tai Eurooppa ja Venäjä tai jopa Eurooppa, Venäjä ja Kiina. Näistä olisi valtava hyöty maailman taloudelle ja  kehitykselle. Sotilaalliset toimet ja liittoumat ovat vain vahingoksi ja mennyttä maailmaa. Maailma muuttuisi heti paremmaksi, jos Yhdysvallat ymmärtäisi poistua maailman meriltä omille vesilleen. Yhdysvallat on Trumpin jäljiltä pysyvästi muuttunut. Vaikka presidentti eroaisi heti, Yhdysvallat ei palaisi entiselleen. Se on entistä heikompi.




Ei kommentteja: