YDINKYSYMYKSIÄ
Maailman suurin räjähdys Tsarbomba.
Kirjoitan tällä kertaa sellaisista asioista, joista tiedän, että monikaan ei ole samaa mieltä kanssani. Mutta joskus kannattaa kirjoitta äärimmäisyyksistä, koska se voi pistää ihmiset ajattelemaan asioita ihan uudesta näkökulmasta. Jokainen kyllä tietää, että maailmassa asiat eivät aina ole sitä miltä ne näyttävät. Eläessään jossain määrätyssä kulttuurissa ihminen omaksuu tämän kulttuurin ajatusmaailman ja eettiset ja moraaliset käsitykset. Joskus olisi kuitenkin hyvä miettiä asioita muultakin kannalta, kuin tämän kulttuurin muodostaman perinteiset ajatusrakenteet. Elämme länsimaisessa kulttuurissa, jossa ajatusmaailma perustuu ns. "länsimaiselle demokratialle". Mutta maailmassa se ei ole se ainoa "oikea". Asioita voi ajatella muullakin tavoin. Tässä esittämät ajatukset eivät ole minun vaan kerättyjä eri lähteistä. Siitä huolimatta ne ovat mielestäni hyviä.
Hanoissa Vietnamissa tapasivat Kim Jong-un ja Donald Trump toisensa. Vakavat ilmeet.
Vietnamissa Hanoissa pidettiin "huippukokous" 27. ja 28. helmikuuta 2019, jolta maailma ehkä odotti paljon. Silloin tapasivat Donald Trump ja Pohjois-Korean Kim Jong-un toisensa mutta kokous päättyi täydelliseen epäonnistumiseen. Tosin ystävällisiä sanoja vaihdeltiin ja käteltiin, mutta mihinkään sopimukseen ei päästy. Kokous lopetettiin kesken. Sanoisin, että tässä Kim Jong-un teki viisaasti. Aikaisemmin Singaporessa pidettiin huippukokous, joka ei kuitenkaan johtanut mihinkään. Yhdysvallat ei poistanut sanktioitaan ja Pohjois-Korea ei alkanut purkamaan ydinohjelmaansa. Sanoisin, että tässäkin Kim Jong-un teki viisaasti. Ydinaseet ovat Pohjois-Korean tae olemassaololleen. Niin kauan kuin sillä on ydinaseita ja se kehittelee niitä se voi elää melko turvallista elämää. Vaikka se olisi sanktioiden kohde ja kansa siitä kärsisi en henkilökohtaisesti näe Pohjois-Korealle muuta turvallisuustaetta. Tosin naapurimaa on Kiina, jolla on maailman suurin armeija, mutta se ei ole varsinainen tae Pohjois-Korean itsenäisyydestä ja turvallisuudesta. Kim Jong-un laski ennen lähtöään seppeleen Vietnamin vallankumousjohtajan Ho Tsi Minhin hautamuistomerkille. Trump pakeni paikalta alta aikayksikön.
Tapaamisesta melko yleisesti käsiteltiin tiedotusvälineissä niin, että Trump sai turpiinsa ja Kim näytti Trumpin paikan. Tämä oli jo toinen kerta, kun Trump sai turpiinsa. Ensimmäinen kerta oli Helsingin tapaaminen 2018 Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Tällöin hän sai Putinilta turpiinsa niin paljon, ettei ole toista kertaa enää uskaltanut tavata häntä. Trump on selvästi kauppamies, ei poliitikko.
Nykyään ydinaseista on muodostunut jonkinlainen rauhan tae. Valtiot, joilla on ydinaseita voivat elää melko rauhallista itsenäistä elämää. Venäjän armeija ei ole kovin iso ja vaikka sillä ehkä on maailman modernein aseistus tällä hetkellä sen tärkein itsenäisyyden tae on maailman suurin ja nykyaikaisin ydinasearsenaali. Olen varma siitä, että jos Venäjällä ei olisi ydinaseita olisi se jaettu jo aikoja sitten pieniin osiin ja ryöstetty puhtaaksi varoistaan. Ydinasearsenaali on pelote, joka takaa maalle rauhan. Näin on joka puolella maailmaa.
Mielenkiintoinen asetelma syntyy, jos verrataan kaksi aktuellia kuumaa aluetta tämän hetken maailmassa. Toinen on tietenkin Pohjois-Korea ja toinen Venezuela. Venezuela tarkoitti alkujaan Pikku Veneziaa niin kuin me kaikki tiedämme. Toisen kanssa neuvotellaan, mutta toisen kanssa ei neuvotella. Olen vakuuttunut siitä, että jos Venezuelalla olisi käytössään ydinaseita siellä yritettäisiin neuvotella myös tai ehkä Venezuelan annettaisiin olla ihan rauhassa. Tämä on nimenomaan ratkaiseva kysymys. Yhdysvallat ei lähtisi sekoilemaan ja määrittelemään ydinasevaltion sisäisiä asioita, vaikka se ei noudattaisi Yhdysvaltojen ja sen eri presidenttien tahtoja. Saa nähdä, mitä jatkossa seuraa. Yritetäänkö Venezuelaan väkisin työntää Yhdysvaltain marionettia pikkupoika Guaidoa ja mitä siitä seuraa? Haluavatko Brasilia ja Bolivia naapuriinsa sodan? Jos syntyy sisällissota se voi olla pitkäaikainen. Brasilia ja Bolivia ovat ehdottomasti kieltäytyneet ottamasta amerikkalaisia joukkoja alueelleen, koska jos sota syttyy se voi levitä myös näihin valtioihin. Se tietää pitkäaikaista vaikeuksia alueille ja valtavaa pakolaisvirtaa. Jos Yhdysvallat kaikesta huolimatta käyttää aseellista voimaa voidaan tulos nähdä Irakista ja Libyasta. Tätäkö läntinen maailma haluaa? Voiko toinen valtio määrätä, kuka on toisen valtion päämies? Maailmalla liikkuu sanonta "Amerikka ei voi rikkoa lakia. Kaikki, mitä Amerikka tekee maailmassa on laki."
Venezuelan kohtalo voi olla myös Kuuban ja Nicaraguan kohtalo. Näin Yhdysvaltalaiset poliitikot ovat sanoneet. Jos Nicolas Maduro joutuu narun jatkoksi kuten kävi Saddam Husseinille ja Moammer Gaddafille sietää myös Kuuban ja Nicaraguan miettiä kohtaloaan. Saddam Husseinin virhe oli se, että hän ei ehtinyt hankkia ydinasetta itselleen. Moammer Gaddafin virhe oli se, että hän luopui julkisesti hankkimasta maalleen ydinasetta ja näin tarjosi Yhdysvalloille vapaan tulon aseineen Libyaan ja oman julman kohtalonsa. Jos näillä kaikilla valtioilla olisi ollut ydinaseet käytössään ei alueella olisi mitään ongelmia. Tämä olisi ratkaissut kertaheitolla näiden valtioiden kysymykset. Alueella vallitsisi rauha. Tätä ei tulla juuri ajatelleeksi.
Iranissa seurataan tarkkaan mitä Venezuelassa tällä hetkellä tapahtuu. Iran on yksi tärkeimmistä Yhdysvaltojen kohteista johon se yrittää saada muut länsimaat mukaan vaihtamaan valtaa. Jos Iranilla olisi ydinase tätä vaaraa ei olisi. Tähän se pyrki aikoinaan, mutta Yhdysvallat ja Israel estivät tämän. Jos Iran olisi pystynyt hankkimaan ydinasearsenaalin itselleen sillä ei juuri olisi mitään ongelmia maailmassa. On huomattava, että Israel on yksi ydinasevaltio maailmassa. Se hankki salaa ydinaseet itselleen todennäköisesti Yhdysvaltojen avustuksella. Miten maailma voi sallia ydinaseet Israelille, mutta ei Iranille?
Usein puhutaan ja kirjoitetaan Syyrian kemiallisista aseista. Mutta kukaan ei kysy miksi Syyria hankki kemialliset aseet? Tämä johtui siitä, että Syyrian pahimmalla vihollisella Israelilla on ydinaseita, mutta Syyria ei kyennyt itse valmistamaan tai hankkimaan niitä. Paljon yksinkertaisempaa oli valmistaa kemiallisia aseita. Tämä oli itsepuolustuksellista toimintaa. Jos Israel olisi käyttänyt ydinaseitaan Syyriaa vastaan olisi Syyria käyttänyt kemiallisia aseita Israelia vastaan. Venäjän avustuksella Syyria kuitenkin luopui kemiallisista aseista vuonna 2015. Venäjän ryhdyttyä avustamaan Syyriaa brittiläiset keksivät terroristijärjestön Valkoiset kypärät. Sen pääasiallinen tarkoitus oli käydä propagandasotaa Syyriaa ja Venäjää vastaan levittämällä väärää tietoa kemiallisten aseiden käytöstä. Rahoituksen järjestö sai briteiltä ja amerikkalaisilta. Tarkoituksena oli syyttää Presidentti Assadia juuri kemiallisten aseiden käyttämisestä. Tässä järjestö toimi muiden terroristijärjestöjen rinnalla ja järjesti itse hyökkäyksiä valmistamillaan kemiallisilla aseilla. Tämä propaganda toimi hyvin niin kauan kunnes asioiden oikea laita alkoi paljastua maailmalle. Alettiin ymmärtää Valkoisten kypärien poliittista toimintaa. Terroristien hävittyä sodan Valkoisten kypärien merkitys hiipui. Vuonna 2018 Valkoiset kypärät yrittivät järjestää kemiallisen hyökkäyksen Idlibissä syyrialaisia vastaan, mutta kävikin niin, että muut terroristit hyökkäsivät Valkoisten kypärien niskaa ja tappoivat muutaman sen jäsenistä ja varastivat lähinnä klooria sisältäneet kemialliset aseet. Sitten he hyökkäsivät näillä syyrialaisia vastaan, mutta tulokset jäivät heikoiksi. Vielä tänä vuonna 2019 Valkoiset kypärät tarkoituksena oli vielä kerran Syyriassa järjestää kemiallinen hyökkäys, mutta ainakin toistaiseksi asiasta ei ole kuulunut mitään.
Kemiallisia aseita valmistavat vielä ainakin Yhdysvallat ja Britannia. Britanniassa asia paljastui ns. Skripalien tapauksen yhteydessä. Salisburyn kaupungin vieressä sijaitsee paikka nimeltään Porton Down. Siellä Britannia kehittelee ja valmistaa kemiallisia aseita. Yhdysvalloilla on suuret kemiallisten aseiden varastot yhä jäljellä, joita sopimusten vastaisesti se ei ole tuhonnut. Yhdysvallat on ilmoittanut, että tähän ei ole varoja. Myös Georgiassa Tbilisin lähellä sijaitsi amerikkalaisten kemiallisten ja biologisten aseiden tutkimuslaitos ja tehdas. Tämän paljastuttua maailmalle tehdas on todennäköisesti lopettanut toimintansa. Mutta sieltä ehti levitä kummallinen tauti Georgiaan johon kymmeniä ihmisiä kuoli. On todettu, että tauti ei ollut luonnollinen ja pelättiin, että se leviää naapurimaihin, mutta onneksi näin ei käynyt. Myös on havaittu, että ainakin Ukrainassa sijaitsee muutamia amerikkalaisten kemiallisten ja biologisten aseiden tehtaita ja tutkimuslaitoksia. On sanottu, että tämä kuuluisa nykyinen sikarutto levisi juuri jostakin näistä Ukrainan amerikkalaista tutkimuslaitoksista. Ensin se levitettiin Puolaan, josta se levisi sitten edelleen Viroon, Latviaan. Liettuaan, Tsekkeihin, Unkariin, Romaniaan, Bulgariaan, Belgiaan, Valko-Venäjälle ja Venäjälle. Uhka sen leviämisestä myös Suomeen on selvä. Kerrotaan, että amerikkalaiset tutkivat mahdollista muotoa, joka tarttuu ihmiseen.
Yhdysvaltojen ilmavoimien komentaja John E. Hyten: Yhdysvallat on ainakin 10 vuotta jäljessä Venäjän nykyaikaisesta aseistuksesta.
Mutta palataanpa itse asiaan. Amerikkalaiset kenraalit mm. ilmavoimien komentaja John E, Hyten ja kenraali Terrence J. O'Shaughnessy ovat erittäin huolissaan Venäjän nykyaikaisesta aseistuksesta. Heidän mielestään Yhdysvallat on ainakin 10 vuotta jäljessä venäläisistä. Tästä syystä on ehdotettu, että Yhdysvallat lähtisi kehittelemään myös omia ydinaseitaan ja kasvattaisi niiden määrää. Tämä siitäkin huolimatta, että nykyinen ydinasearsenaali riittäisi tuhoamaan helposti koko elämän maapallolla. Ainoa valtio, joka todella on käyttänyt ydinaseita on Yhdysvallat. Tämä tapahtui toisen maailmansodan lopussa, jolloin Yhdysvallat pudotti Japaniin Hiroshimaan ja Nagasakiin ydinpommit. Sotaanhan sillä ei enää ollut vaikutusta vaan tämä oli kohdistettu varoitus silloiselle Neuvostoliitolle. Sodan jälkeen Yhdysvalloissa heräsi ns. Ensi-iskun doktriini. Ajateltiin, että Neuvostoliittoon voitaisiin hyökätä ennen kuin Neuvostoliitto ehtisi kehittää tarpeeksi omia ydinaseita. Mutta Neuvostoliitto kehittikin nopeasti ydinaseensa ja niiden määrä kasvoi siihen mittaan, ettei Ensi-iskun doktriini enää toiminut. Vallitsi ydinasetasapaino. Ydinaseita oli niin paljon, että elämä maapallolla olisi voitu tuhota moneen kertaan. Siinä ei ollut enää mitään järkeä.
Solmittiin SALT, ABM ja SALT II sopimukset, jotka vähensivät ydinaseiden määrää. Mutta noin vuoden 2010 paikkeilla Yhdysvalloissa heräsi uudelleen idea ensi-iskusta. Sen pohjana oli Yhdysvaltojen ohjustentorjuntajärjestelmä, jonka tarkoituksena oli tuhota venäläiset ohjukset heti lähdössä, jolloin kostoisku venäläisiltä ei olisi onnistunut. Tämä naamioitiin operaatioksi Irania vastaan. Järjestelmät sijoitettiin Puolaan Tsekkeihin ja Romaniaan Seurauksena Venäjä kehittikin semmoiset ohjukset, joihin ohjuspuolustusjärjestelmä ei yksinkertaisesti pystynyt. Tämä merkitsi sitä, että ne miljardit, jotka Yhdysvallat uhrasi näihin järjestelmiinsä menivät taivaan tuuliin. Nyt Yhdysvalloissa on ajateltu ryhtyä uudelleen ydinaseiden koeräjäytyksiin. Tarkoituksena on kehittää uusia ydinaseita. Toisaalta Yhdysvalloissa on herätetty uudelleen idea taktisista ydinaseista, jonka mukaan taktisia pieniä ydinaseita voitaisiin käyttää rajoitetussa määrin. En tiedä idean nykyistä kohtaloa, mutta olen kirjoittanut tästä aikaisemminkin. Toivottavasti niitä ei sijoiteta Eurooppaan. Euroopassa on valtioita, jotka mielellään ottaisivat näitä vastaan. Tarkoitan tietenkin Puolaa ja Baltian maita. Amerikkalaisia ydinaseita Euroopassa on jo Saksassa, Belgiassa, Hollannissa ja Italiassa. On selvää, että nämä ovat myös Venäjän kohteita.
Mielenkiintoista on Iranin kohtalo. Yhdysvallat sanoi yksipuolisesti irti kaikki sopimukset Iranin kanssa. Tätä se vaatii myös Euroopan valtioilta sanktioiden uhalla. Tästä seuraa ajatus, että jos nämä toimivat Yhdysvaltojen vaatimusten mukaisesti ja sanovat irti sopimuksensa onko Iranilla täysi oikeus lähteä kehittelemään uudelleen ydinaseita? Tämä olisi loogista. Tämä on selkeästi Iranin turvallisuuskysymys. Jos Iran ehtisi kehittää itselleen toimivan ydinasearsenaalin, kuten Pohjois-Korea, olisi se melko turvassa ulkopuolisilta hyökkäyksiltä.
Ydinaseet vuodelta 2016. Luvut ainakin Pohjois-Korean ja Israelin kohdalta ovat arvioita.
Asetelmasta seuraa myös seuraava kysymys. Jos Venezuelalla, Nicaragualla ja Kuuballa olisi ydinaseet olisivatko ne turvassa ulkopuoliselta sekaantumiselta asioihinsa? Melko varmasti näin olisi. Vai seuraisiko tästä kaaos? Tuskinpa. Kaksi ydinasevaltiota taistelee keskenään, tai no ainakin riitelee. Intialla ja Pakistanilla on ydinaseet ja niillä on rajakiistoja, mutta tästä huolimatta ei ole ongelmia ydinaseiden käytössä. Kynnys käyttää ydinaseita on liian korkea. Rehellisesti uskon, että omistamalla ydinaseet joillakin määrätyillä valtioilla tilanne rauhoittuisi ja ne voisivat elää rauhassa pelkäämättä ulkopuolista interventiota. Tämä rauhoittaisi koko maailmaa.
Venäjällä joku esitti idean, että koska Yhdysvallat sanoo sopimuksiaan jatkuvasti yksipuolisesti irti voisi Venäjä tehdä samoin. Jos jatkuvien uusien sanktioiden esittäminen Venäjälle tulee aiheuttamaan taloudellisia vaikeuksia voisi Venäjä yksinkertaisesti sanoa kaikkia ydinsopimuksensa yksipuolisesti irti ja lähteä myymään ydinasetietouttaan ja materiaalia varsinkin sellaisille valtioille, joista se katsoo olevan hyötyä itselleen. Hyöty voisi olla rahallista ja poliittista. Joku voisi sanoa, että tästä syntyisi maailmaan suuri kaaos. Minä olen toista mieltä. Tämä voisi vakauttaa ja rauhoittaa maailmaa, koska kynnys käyttää ydinaseita on liian suuri. Pelko sekaantumisesta toisten valtioiden sisäisiin asioihin kasvaisi ja kaikenlaiset aggressiiviset toimet loppuisivat tai ainakin vähenisivät.
Sitten se kuuluisa punainen nappi. Tasan kymmenen vuotta sitten 6.3.2009 Genevessä Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelivat ydinaseiden vähentämisestä. Tällöin Hillary Clinton ojensi Sergei Lavroville lahjan. Lahja oli punainen nappi. Clinton selitti lahjansa symboloivan Obaman hallinnon toivetta uudistaa maiden välisiä suhteita. Napissa oli kuitenkin kuuluisaksi tullut kirjoitusvirhe. Siitä puuttui kaksi kirjainta. Oli kirjoitettu PEREGRUZKA, joka tarkoitta venäjäksi sanaa "перегрузка" eli ylilataus, ylikuormitus. Napissa olisi pitänyt kirjoittaa sana PEREZAGRUZKA venäjäksi "перезагрузка" eli uudelleenkäynnistys. Clinton korjasi erheen sanomalla, että painikkeeseen kirjoitettu sana on jossain mielessä myös totta. "Minä ja Sergei Lavror kuormitumme tästä työstä. Tästä napista voimme käynnistyä uudelleen." Lavrov vastasi, että "tämä vuorovaikutus sisältää hyvin erilaisia aiheita: kiinnitämme erityistä huomiota ydinaseiden leviämisen estämiseen."
Se kuuluisa nappi, jossa luki PEREGRUZKA, mutta jossa olisi pitänyt lukea PEREZAGRUZKA.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti