PUTININ TILAISUUS
Venäjän presidentti Vladimir Putin piti 15.1.2020 jokavuotisen puheen valtakunnan tilasta. Tässä vaiheessa ne, jotka eivät ole kiinnostuneita asiasta voivat "kääntää kanavaa". Katsoin koko ohjelman suorana. Itsellänikin ei ole kovasti aikaa, joten joudun tässä käsittelemään asioita varsin lyhyesti. Tänä vuonna puhe oli jossain määrin poikkeuksellinen. Kuten muistettaneen viime vuonna vastaavassa tilaisuudessa Putin kertoi Venäjän uusista aseista, jotka ovat paljon kehittyneempiä kuin länsimaiset tai amerikkalaiset aseet. Tänä vuonna puhe sisälsi vain pääasiassa kotimaan asioita. Puhe kesti vähän yli tunnin, mutta jälkiseuraamukset olivat varsin voimakkaat. Tilaisuuteen osallistui yli 1 300 osanottajaa päättävistä elimistä sekä diplomaatteja ja n. 900 lehdistön edustajaa.
Puheen sisältö käsitteli suurin piirtein seuraavia asioita. 39 minuuttia Venäjän sosiaalipolitiikkaa, 16 minuuttia perustuslain muuttamista, 6 minuuttia taloutta, 3 minuuttia sisäistä politiikkaa, 2 minuuttia sähköisiä yhteyksiä ja internettiä ja 1minuutti 75 vuotta toisen maailmansodan voittamisesta. Sosiaalipolitiikka sisälsi lähinnä köyhyyden poistamista, syntyvyyden lisäämistä, johon tuli varsin konkreettisia ehdotuksia, terveydenhoidon parantamista, koulutusta ja vanhusten hoitamista käsitteleviä asioita. Siis varsin samanlaisia asioita, kuin Suomessakin pohditaan. Matalaan syntyvyyteen Putin kiinnitti erityisesti huomiota. Venäjä on pinta-alaltaan ylivoimaisesti maailman suurin valtio. Sen maaperä ja olosuhteet sisältävät valtavat määrät rikkauksia, mutta ihmisiä on vähän ja syntyvyys heikko. Venäjän kansalaisia on eri laskentatapojen mukaan 147 - 150 miljoonaa. Lapsilisiin tulee valtavia korotuksia. Mitä enemmän lapsia perheessä sitä suuremmat korotukset. Tällä toivotaan olevan vaikutusta. Myös eläkkeisiin tulee korotuksia ja se sidotaan indeksiin. Venäjän vakuusrahasto on kasvanut valtaviin mittoihin ja se korvaa kaikki velat ja vakuudet moninkertaisesti. Putin ehdotti, että rahastoa ruvettaisiin käyttämään kansalaisten hyödyksi.
Venäjän perustuslaki
Venäjän perustuslaki on peräisin Neuvostoliiton hajoamisen ajoilta 1990 luvun alusta vuodelta 1993. Tällöin Venäjä oli kaaostilassa ja perustuslaki muodostettiin siinä rytäkässä. Se sisältää paljolti sellaista mitä syötettiin ulkoapäin. Se ei ole venäläistä eikä enää ajankohtainen. On tullut aika muuttaa se. Oligarkkien valtapyrkimykset kukistettiin. Presidentin valtakausi pysyisi edelleen suurin piirtein samana kaksi kautta, mutta presidentiksi voisi valita vain Venäjän kansalainen. Hänen pitää olla asunut Venäjällä vähintään 25 vuotta, eikä hänellä koskaan saisi olla ollut toisen maan kansalaisuutta tai oleskelulupaa toisessa maassa. Pääministerin valitsisi maan parlamentti eikä presidentti. Tämä käytännössä merkitsisi presidentin aseman heikentymistä ja pääministerin vahvistumista. Mutta presidentillä olisi oikeus erottaa ministeri, joka ei täytä velvollisuuksiaan. Lisäksi hän ehdotti nykyisen neuvoa-antavan valtakunnanneuvoston aseman vahvistamista.
Muista asioista mainittakoon, että Putinin mielestä internetin saatavuus tulee olla kaikkien saatavilla ja se tulee olla maksutonta. Uutta teknologiaa on kehitettävä ja siihen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Uusia yrityksiä on edistettävä. Puolustusvoimat ovat maailman nykyaikaisimmat ja joissakin asioissa Venäjä on yli 10 vuotta edellä muita. Tämä etumatka pitää säilyttää. Venäjä viettää tänä vuonna toisen maailmansodan 75-vuotisjuhlaa. Arkistoja avataan ja saadaan todellista tietoa maailmansodan tapahtumista, joita joissakin maissa on pyritty vääristelemään.
Varsinainen uutispommi oli heti tilaisuuden jälkeen pidetty hallituksen kokous. Siinä presidentti Putin erotti hallituksen tai oikeammin pääministeri Dmitri Medvedev pyysi eroa ja sen seurauksena hallituskin on eroava. Entinen hallitus on ollut voimassa yli 8 vuotta ja oli aika vaihtaa hallitus. Entinen hallitus jatkaa niin kauan, kunnes uusi hallitus on valittu. Uudeksi pääministeriksi Putin valitsi Mihail Misustinin. Hän on taloustieteen tohtori ja toiminut verohallinnon pääjohtajana vuodesta 2010 lähtien ja kehittänyt verohallinnosta varsin tehokkaan välineen. Verotus ja varsinkin yhtiöverotus on nykyään varsin läpinäkyvää. Kuka tahansa voi tarkistaa netin kautta minkä tahansa firman toimintaa, sen tuloja, sen menoa ja sen maksamia veroja millä hetkellä tahansa reaaliaikaisesti. Näin tapahtunee myös ihmisille systeemin kehittyessä. Veronkierto on entistä hankalampaa ja verotulot ovat kasvaneet huimasti. Venäjällä verotus on tasaverotusta kaikille 13 prosenttia.
Keskellä Venäjän uusi pääministeri Mihail Misustin, Dmitri Medvedev ja muita hallituksen jäseniä.
Putin kiitti Dmitri Medvedeviä ja hallitusta toiminnastaan tänä aikana. Hän ilmoitti keskustelevansa asiasta vielä jokaisen hallituksen jäsenen kanssa erikseen. Medvedev ilmoitti siis eroavansa ja hyväksyvänsä hallituksen eron. Medvedev siirtyy uuteen virkaan uuteen perustettavaan turvallisuusneuvostoon varajohtajaksi.
Misustin Venäjän parlamenti eli Duman esittelyssä.
Putinin aikana Venäjä on kehittynyt yhdeksi maailman valtatekijäksi. Jotkut sanovat, että Yhdysvaltojen nykyjohdon jättämän valtatyhjiön on täyttänyt Venäjä. Mitään tärkeitä asioita maailmassa ei voi päättää ilman Venäjää. Presidenttikautta Putinilla on vielä jäljellä neljä vuotta. Tämä tulee olemaan hyvin kiireistä aikaa. Paljon on vielä tehtävää. Joku ehdotti, että kansa saisi päättää kenet se valitsee uudeksi presidentiksi, vaikka Putinin uudeksi kaudeksi. Tähän Putin vastasi, että tämä ei käy. Täytyy seurata perustuslakia. Hän ei halua muuttaa tätä kohtaa perustuslaissa. 20.1.2020 Putin antoi ehdotelman uudeksi perustuslaiksi, jota ryhdyttiin käsittelemään. Tässä ei ole mitään järkeä paneutua tähän asiaan enempää toistaiseksi.
Putinin antama perustuslakiehdotus, joka rupeaa nyt käymään läpi eri instansseja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti