LÄHELLÄ ITÄÄ
On ollut vähän kiireitä tai oikeammin paljon kiireitä. Israelin sotatoimista kirjoittaminen ei kai ole mitenkään järkevää, koska kaikki tiedotusvälineet ovat sitä täynnä. Olen käynyt Iranissa. Olen käynyt Teheranissa. Olen käynyt pari kertaa Israelissa. Olen käynyt pari kertaa Egyptissä. En ole käynyt Libanonissa. Olen nähnyt miten Israel kohtelee alueen alkuperäisiä kansoja. Minun on kuitenkin vaikea kirjoittaa tapahtumista mitään uutta tuolla alueella . Israel perustettiin Palestiinan alueelle 1948. Alkuperäinen alue oli Britannian alusmaa ja asukkaat olivat palestiinalaisia. Perustaminen tuolle alueelle johtui lähinnä Euroopan ja maailman huonosta omastatunnosta toisen maailmansodan jälkeen. Ensimmäinen valtio, joka tunnusti Israelin oli Neuvostoliitto. Sieltä muutti myös paljon juutalaisia tuolle alueelle. Heti alusta lähtien juutalaisten ja alueen alkuperäisten asukkaiden välit muodostuivat huonoiksi ja väkivaltaisiksi. Alueella on käyty lukuisia sotia Aikojen kuluessa israelilaiset ovat vallanneet yhä enemmän maa-alaa palestiinalaisilta jotka on suljettu reservaatteihin. Ne ovat kuin suuria vankileirejä.
En rupea kirjoittelemaan alueen historiaa tähän. Siinä ei ole mitään mieltä. Kirjoitan vain, että Israel on käyttäytynyt erittäin julmasti palestiinalaisia kohtaan olemassaolonsa aikana. Se on sotinut jokaisen naapurimaansa kanssa. Ehkä siksi Yhdysvallat löysi Israelista liittolaisen itselleen tuolla alueella. Siksi se on aseistanut Israelia erittäin aktiivisesti. Israelilla on ehkä ydinaseita. Se ei ole tunnustanut asiaa. Israelin alueella palestiinalaiset on ajettu yhä ahtaammalle pienempiin vankileireihin. Alla oleva kartta osoittaa tapahtuneen. Vihreä on israelilaisten alue, keltainen on palestiinalaisten alue.
Tarkoitus oli alunperin, että kaksi kansaa asuisi rinnakkain samalla alueella. Tähän israelilaiset eivät ole suostuneet vaan sotimalla raa'asti väkivalloin valloittaneet ajan kuluessa maan. Mutta palestiinalaiset eivät ole murtuneet. Aika ajoin he ovat nousseet vastustamaan tätä diktaattorimaista ja raakaa otetta. Nyt kaikki alkoi siitä, että palestiinalaisten sotilaallinen järjestö Hamas suoritti 7. lokakuuta 2023 iskun Israeliin ottaen samalla panttivankeja. Tästä alkoi nykyinen Israelin sotilasoperaatio Gazaan, joka on ollut raaka ja verinen heti alusta alkaen. Toimintaa on johtanut lähinnä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu. Kohteena ovat olleet lähinnä siviilit.
On ilmeisen selvää, että Hamas oli tarkoittanut jonkinlaisia neuvotteluja Israelin kanssa, siksi se otti panttivankeja. Mutta Israelhan ei neuvottele kenenkään kanssa mistään syystä. Se hyökkäsi Gazaan välittämättä siviilien hengestä ihan niin kuin aikaisemminkin. Israel käytti sotavoimiaan ja aseitaan suoraan siviilejä vastaan tappaen aseettomia lapsia, naisia ja vanhuksia aivan surutta. Syntyi valtava humanitäärinen katastrofi. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi, että sodan osapuolten tulisi noudattaa kansainvälistä humanitaarista oikeutta, mutta sääntöjä Israel rikkoi Gazassa surutta. Antonio Guterres nimettiin persona non grataksi eli ei-toivotuksi henkilöksi Israelissa. Israelilla on suuri tukija Yhdysvallat, mutta sekään ei ole tehnyt asioille mitään. Israel saa tehdä ihan mitä haluaa ilman mitään rankaisua. Tämä on selkeästi kansan ja siviilien massamurhaa. Yhdysvaltojen presidentti Biden ja uusi ehdokas Kamala Harris ovat suhtautuneet tähän julmuuteen lähinnä neutraalisti tai oikeammin jopa kannattaneet sitä.
Israelin hyökkäystoimi Libanoniin jatkoi tätä samaa linjaa. Lähinnä syyttömät siviilit saivat kärsiä tästä. Israel sanoo, että sen kohde on Hizbollah. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Israelin ja Libanonin välinen kriisi vaikuttaa puoleen miljoonaan siviilin alueella. Minusta luku on liian pieni. Kysymyksessä on ainakin miljoona asukasta. Israelin iskut ovat tuhonneet yhteiskunnan perusrakenteita Libanonissa ja yli 100 000 ihmistä on toistaiseksi joutunut pakenemaan kodeistaan. Israel sanoo, että isku kohdistuu Hizbollahiin, mutta todellisuudessa koko maa kärsiin ja varsinkin siviilit. Israel on arvostellut ankarasti YK:ta, ja sen suhteet järjestöön ovat huonontuneet entisestään äärijärjestö Hamasin lähes vuosi sitten Israeliin tekemien iskujen ja siitä alkaneen Gazan sodan takia. Guterres on toistuvasti vaatinut tulitaukoa taistelujen pysäyttämiseksi Gazassa ja Libanonissa.
Sitten 1.10.2024 Iran iski noin 200 ballistisella ohjuksella Israelin alueelle. Israel sanoo torjuneensa suurimman osan ohjuksista, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Suurin osa ohjuksista pääsi läpi Israelin ns. teräskupolin. Tämä johtui ohjusten laadusta ja niiden nopeudesta, jota Israel ei kyennyt torjumaan. Iran sanoo kohdistaneensa ne Israelin sotilasalueille mm. sotilaslentokentille. Israelilaisia uhreja tuli paljon, mutta Israel on pyrkinyt salaamaan sen ja väittää vain parin ihmisen kuolleen. Ne olivat lähinnä sotilashenkilöitä. Iran sanoo tuhonneensa iskulla ainakin 20 israelilaista sotilaskonetta. Luku lienee liioiteltu. Toisaalta puhutaan neljästä koneesta. Tätähän me emme voi mistään tarkistaa. Iskun teho oli kuitenkin voimakas. Netanjahu sanoi kädet täristen Israelin kostavan iskun. Iranin presidentti Masoud Pezeshkian vannoo voimakkaampaa iskua, jos Israel kostaa Iranin iskun.
Yhdysvallat on tuonut alueelle oman laivastonsa. Ilmassa on ollut väitteitä, että se on osallistunut Israelin toimintaan Libanonissa. Tästä ei ole todisteita, mutta ainakin se yritti osallistua Iranin ohjusten alas ampumiseen. Joka tapauksessa Yhdysvallat auttaa sekä rahallisesti että aseellisesti Israelia. Israel saa kaiken Yhdysvalloilta mitä se haluaa. Tätä on Ukrainassa pelätty, että rahat siirtyvät Israelille eivätkä riitä Ukrainalle. Iran varoitti Yhdysvaltoja sekaantumasta tapahtumiin. Iranin ulkoministeri Abbas Araghchi sanoi, että sekaantumisesta seuraisi "ankara vastaus". Iranin vallankumouskaartin mukaan kyseessä on kostotoimi Hamas-johtaja Ismail Haniyehin, Hizbollah-johtaja Hassan Nasrallahin sekä Iranin vallankumouskaartin apulaiskomentaja Abbas Nilforoushanin surmista.
Israel on vannonut Iranin saavan maksaa iskuista. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut keskustelevansa Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa siitä, kuinka ohjushyökkäykseen aiotaan vastata. Netanjahu varoitti ohjushyökkäyksen jälkeen, että Israelia vastaan hyökkäävät joutuvat Israelin hyökkäyksen kohteeksi. Tähän liittyy pari maailmanlaajuista uhkaa. Jos isketään Iraniin se voi aiheuttaa öljykatastrofin. Jo 1970 -luvun puolessa välissä Yhdysvallat sai kokea tämän ongelman. Se joutui kärsimään korkeasta öljyn hinnasta jolloin esimerkiksi bensiinin hinta kohosi Yhdysvalloissa taivaisiin. Tästä syntyi myös valuuttakriisi dollarin suhteen. Siksi Yhdysvallat on yrittänyt toppuutella Israelia. Yhdysvallat haluaa taustalla pidättäväisyyttä. Tällä olisi myös vaikutusta Venäjää kohtaan, jonka tulot lisääntyisivät. Lähi-idässä ongelmana on aina ollut Öljy.
Toinen seikka, josta on paljon puhuttu on se, että jos Israel käyttää ydinaseitaan Irania vastaan. Tämä voi nostaa maailmassa suuren vaaran. Tästä voi nousta maailmanlaajuinen tapahtuma, joka voi päättyä huonosti. Iranilla ei ole ydinaseita. Venäjällä on hyvät suhteet Israeliin. Venäjällä on myös hyvät suhteet Iraniin. Toisaalta Venäjällä on paljon puhuttu siitä, miten Israel käyttäytyy siviilejä kohtaan sekä Gazassa että Libanonissa. Yhdysvaltain presidentti Biden ja presidenttiehdokas Kamala Harris ovat tuominneet Iranin iskut Israeliin ja uhanneet lisäsanktioilla Irania. Mutta näyttävät hyväksyvän Israelin toimet Gazassa ja Libanonissa.
Suomessa on paljon keskusteltu siitä, että YK:n rauhanturvaoperaatio Libanonissa on epäonnistunut. Rauhanturvaajien läsnäolo ei ole kyennyt ehkäisemään väkivaltaa alueella. Libanonissa YK:n Unifil-rauhanturvaoperaatiossa palvelee tällä hetkellä noin 10 000 rauhanturvaajaa yli 40 maasta. Suomalaisia rauhanturvaajia maassa on 200. YK:n rauhanturvaoperaatio syyttää Israelia rauhanturvajoukkojen turvallisuuden vaarantamisesta. Unifil kirjoittaa tiedottaneensa toistuvasti Israelin armeijalle IDF:lle asiasta. – Ei voida hyväksyä, että turvallisuusneuvoston määräämiä tehtäviä suorittavien YK:n rauhanturvaajien turvallisuus vaarantuu, Unifil kirjoittaa tiedotteessaan. Unifil muistuttaa, että YK:n jäsenillä on velvollisuus suojella YK:n henkilöstöä ja omaisuutta. Israel on vaatinut rauhanturvajoukkoja siirtymään Etelä-Libanonista, mutta YK ei ole suostunut siihen. Uutistoimisto Reutersin mukaan äärijärjestö Hizbollah puolestaan sanoi maanantaina, että se on kehottanut taistelijoitaan olemaan kohdistamatta iskuja israelilaisjoukkoihin, jotka ovat asettuneet YK:n tukikohdan tuntumaan. Hizbollah myös syytti Israelia rauhanturvaajien käyttämisestä ihmiskilpinä.
OIemme tilanteessa, jossa emme tiedä mitä tulee tapahtumaan Israelin ja Iranin välillä. Molemmat uhkaavat kostolla. Tämä voi merkitä jopa maailman laajuista uhkaa. Parasta olisi, jos Israel jättäisi tilanteen tähän. Kuitenkin näin se ei vielä koskaan ole tehnyt. Yhdysvallat voisi vaikuttaa tilanteeseen estämällä Israelin kostotoimet. Mutta se ei ole Yhdysvaltojen politiikan tapaista. Se pitää Irania pahana vihollisenaan ja haluaa ehkä jopa tuhota sen. Tämä on kuitenkin vaarallista ja voisi merkitä jopa sotia maailmassa.
Mitä tulee tapahtumaan Gazan kanssa? Onko tämä Gazan loppu? Tuntien Israelin näyttää siltä, että Gazalle käy huonosti. Kaikki tämä voi merkitä sitä, että silloin tällöin aggressiot tulevat toistumaan kymmenien vuosien aikana loputtomasti tulevaisuudessa. Erilaiset palestiinalaiset sotilaalliset järjestöt tulevat säilyttämään mielessä tapahtuneet ja nostavat uudet kostotoimet Israelia kohtaan. Samoin tulee tapahtumaan myös Libanonissa. Näyttää siis siltä, että ainoat mahdollisuudet paremmalle kehitykselle ovat joko se, että Israel saisi paremman johtajan tai Yhdysvallat muuttaisi politiikkaansa. Mutta ainakaan tällä hetkellä kumpikaan vaihtoehto ei vaikuta realistiselta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti