sunnuntai 8. lokakuuta 2017



UKRAINAN SYYS



Moni ihmettelee, miksi kirjoittelen Ukrainasta niin usein. Asia on varsin yksinkertainen. Osaan auttavasti Ukrainan kieltä - kielitaitoni on siis suomi, ruotsi, englanti, venäjä ja auttavasti ukraina. Olen opiskellut Helsingin yliopistossa lisäksi saksaa ja ranskaakin, mutta ne ovat jääneet lapsipuolen asemaan. Lisäksi Ukrainassa tapahtuu jatkuvasti ja se on keskellä Eurooppaa oleva konfliktinen kohde. Kahden suurvallan intressit kohtaavat siellä. Yhdysvalloilla on intressejä pitää väkivaltaa yllä lähellä Venäjän sydäntä. Toisaalta Venäjä olisi halunnut pitää Ukrainan omassa leirissään, mutta menetti sen heikolla hetkellä kun Neuvostoliitto hajosi 1990 ja Venäjä oli suuressa alennustilassa ja riiston kohteena. Jos joku luulee, että kaikki alkoi Maidanista 2014 hän tekee suuren erehdyksen.

Suomessa tiedottaminen ja uutisointi on hyvin ala-arvoista ja yksipuolista. Lehdistö, televisio ja radio uutisoivat maailman tapahtumia varsin vähän ja hyvin yksipuolisesti. Usein se on painottunut länsieurooppalaiselle tai amerikkalaiselle tasolle. Muun maailman kannoista ei esitetä uutisia tai mielipiteitä. Tämä antaa maailmasta hyvin yksipuolisen ja väärän kuvan. Siksi kielitaidosta on suurta hyötyä. Seuraan uutisointia yleensä netistä. Suomen television tai radion  uutisia en katso tai kuuntele ollenkaan. Lehdistöä luen jonkun verran. Mutta sekin on Suomessa yleensä tasan yhtä yksipuolista, joten kielitaidosta on suurta hyötyä. Puolueetonta kuvaa ei saa siitä, että seuraa vain yhden valtion uutisia, vaan siitä, että seuraa monen valtion uutisia ja muodostaa näistä sitten mahdollisimman objektiivisen kuvan.

Ukrainassa syksy on ollut vilkasta toimintaa. Paljon on tapahtunut. Huomiota herättävin oli vissiin Saakasvilin paluu Ukrainaan. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko oli riitaantunut ja ajanut Saakasvilin pois Ukrainasta ja riistänyt häneltä kansalaisuuden. Olen kirjoittanut Saakasvilistä jo aikaisemminkin jutut 10.5.2016 "Pelle, joka sytytti sodan" ja 3.9.2017 "Maaton mies". Nämä löytyvät osoitteista:




Siitä huolimatta vaikka Saakasvilillä ei ollut minkään maan kansalaisuutta eikä passia, ei edes biopassia, hän oli kierrellyt ympäri Eurooppaa ja taisi käydä Amerikoissakin. Mitään esteitä ei hänelle kumma kyllä oltu asetettu vaan hän liikkui ihan vapaasti ainakin minun tietojeni mukaan, vaikka hänellä ei ollut edes pakolaisen statusta. Kummallisinta on, että vaikka Georgia on antanut kansainvälisen pidätysmääräyksen Saakasvilistä, mikään valtio ei ole reagoinut tähän. Georgiassa hän on rikollinen ja häntä odottaisi vankilatuomio.

Saakasvili ylitti väkisin Ukrainan rajan.

Nyt siis 10.9.2017 hän tuli väkisin rajan yli Puolasta Ukrainaan. Ylitys tapahtui suurin piirtein seuraavasti. Aamulla hän tuli suurella joukolla kannattajineen ja lehtimiesten seuraamana Ukrainan rajalle autolla, mutta häntä ei päästetty rajan yli. Sitten hän hyppäsi junaan ja yritti ajaa junalla matkustaen Ukrainaan. Juna pysäytettiin rajalle ja ilmoitettiin, että juna ei lähde liikkeelle ennen kuin Saakasvili poistuu junasta. Saakasvili vaihtoi toiseen junaan, mutta sekään ei päässyt rajan yli. Saakasvili palasi autolla uudelleen Ukrainan rajalle suurella joukolla kannattajineen (väkivaltaisia nuoria miehiä) ja tuli väkivalloin rajan yli Ukrainan puolelle. Eri tietojen mukaan ylityksessä kolme tai toisten tietojen mukaan jopa kymmenen rajavartijaa sai vammoja ja joutui sairaalaan. Saakasviliä ei pidätetty. Saakasvilin mukana seurasi paitsi väkivaltaisia nuoria miehiä myös ukrainalaisia politiikkoja mm. Julia Tymoshenko, Baktivstsyna-puolueen johtaja.

Saakasvili ryhtyi kiertämään Ukrainaa ja pitämään palopuheita etupäässä presidentti Poroshenkoa vastaan. Hän uhkasi häätää Poroshenkon palliltaan ja asettua itse presidentiksi. Tämä ei ole Ukrainan lakien mukaan mahdollista, koska Ukrainan presidentin pitää olla Ukrainan kansalainen vähintään 10 vuotta ennen kuin voi asettua presidentiksi. Jossain vaiheessa Julia Tymoshenko jätti hänen seurueensa. Se tiedetään, että Tymoshenko on itse pyrkimässä Ukrainan presidentin pallille. Itseäni ihmetyttää mihin on jäänyt suuri sankarini Nadjeshda Savshenko, tämä Ukrainan sankarin kunniamerkin saanut nainen, joka aikoinaan istui kaksi vuotta Venäjän vankilassa? Hänhän oli myös pyrkimässä Ukrainan presidentiksi. 26.8. hän joutui auto-onnettomuuteen ja muutama kylkiluu murtui. Hän on hävinnyt maisemista. Toiseksi ihmettelen, miksi Poroshenko ei ole vanginnut Saakasviliä ja lähettänyt Georgiaan vankilaan? Luulisi, että se onnistuisi häneltä helposti. Tulee mieleen, onko tässä suuremmat tekijät taustalla? Saakasvilille määrättiin suuret sakot laittomasta rajanylityksestä, mutta se tuskin heivauttaa häntä.


Poroshenko esittää "venäläisiä passeja".

YK:n yleiskokous pidettiin New Yorkissa 18.-21.9.2017. Presidentti Trumpille oli varattu puheaikaa 15 minuuttia, mutta hän puhui yli 45 minuutta. Venäjää hän ei maininnut kuin kerran. Poroshenko puhui 15- 20 minuuttia, mutta Venäjän hän mainitsi 33 kertaa. Samalla hän teki täyden fiaskon; eli esitteli venäläisiä passeja, jotka oli otettu kuulema venäläisiltä sotilailta Itä-Ukrainassa. Poroshenko ei näköjään tiedä, että venäläinen sotilas ei koskaan kanna passia - siis toistan VENÄLÄINEN SOTILAS EI KOSKAAN KANNA PASSIA mukanaan sotatehtävissään! Kaikenlaisia passeja - siis myös venäläisiä on hyvin helppoa ostaa pimeiltä markkinoilta. Toisaalta Itä-Ukrainassa on paljon vapaaehtoisia venäläisiä nuoria miehiä taistelemassa Itä-Ukrainan puolesta aivan samoin, kuin Ukrainan puolella on puolalaisia, saksalaisia ja jopa suomalaisia nuoria miehiä aseet käsissä ammuskelemassa siviilejä. Toisaalta ukrainalaiset sotilaat kertoivat, että he ovat jo kolme vuotta istuneet kuopissaan rintamalla ja kaikki alkaa jo kyllästyttää. Jos venäläisiä sotilaita olisi tullut paikalle he olisivat olleet valmiita heti antautumaan kokonaisina joukko-osastoina vapaaehtoisesti heille päästäkseen koko paskasta. Samaan aikaan, kun Poroshenko oli New Yorkissa kerjäämässä aseita ja rahaa Yhdysvalloilta Saakasvili piti palopuheita Kiovassa presidentin työtilojen edessä.

Toisaalta tiedetään, että amerikkalaisia "kouluttajia" ns. laskuvarjojääkäreitä on ainakin muutama tuhat "kouluttamassa" ukrainalaisia joukkoja. Lisäksi amerikkalaiset rakentavat sotilastukikohtia ainakin Otsakoviin, Tuzlovskie Limaniin, Odessan Priportoon, Shirokij Laniin ja Aleshkovskie Limaniin. Mitä varten ja ketä varten? Minskin sopimus kieltää kaikki ulkomaalaiset sotilaat molemmin puolin. Lisäksi amerikkalaisilla on Ukrainassa ainakin 15 biologista tutkimusasemaa, joita rahoittaa Yhdysvaltain puolustusministeriö. Näitä oli aikoinaan Armeniassa, Azerbaidzanissa, Georgiassa ja Kazakstanissa, mutta ne karkotettiin sieltä, koska oli todisteita siitä, että ne tutkivat ja valmistivat biologisia aseita. Biologinen ase on eri asia kuin kemiallinen ase. Tätä ei ole kielletty tutkimasta Ukrainassa. Äskettäin Puolassa esiintyi salaperäinen sikaepidemia, josta epäillään, että se oli päässyt Puolaan juuri näistä tutkimuslaitoksista Ukrainasta. Ne leviävät sieltä kuulema hyvin helposti. Entäpä Belgian kananmunaskandaali? Tulee ajatelleeksi Eurooppaa ja ukrainalaisia turisteja, jotka tulevat Eurooppaan. Tästä minä olisin huolissani eurooppalaisena! Jospa saamme jälleen jonkun "mustan surman" alueellemme?

Yhdysvaltalaiset rakentavat sotilastukikohtia Ukrainaan

Yhdysvaltalaisia "biologisia" tutkimusasemia Ukrainassa.


Ukrainan sisällissodassa on kuollut jo yli 10 000 ihmistä, pääasiassa siviilejä. Venäjä ehdotti kesällä, että muodostettaisiin kansainvälinen rauhanturvajoukko Itä-Ukrainan ja Ukrainan välille valvomaan rauhaa ja tulitaukoa. Tämä ei sopinut Ukrainalle vaan se vaati, että rauhanturvaajat olisivat Venäjän rajalla. Tämä on vähän ihmeellistä, koska siellä vallitsee rauha eikä siellä sodita ja tapeta ihmisiä, kuten Ukrainan ja Itä-Ukrainan välillä. Selvästi Ukraina ei halua rauhaa Ukrainan ja Itä-Ukrainan välille.

Ukrainan parlamentissa tapellaan

Käytettiin myös palopommia, onneksi palo saatiin estettyä.

Ja sitten on jälleen tapeltu. Ukrainalainen parlamentarismi on tyypillisimmillään semmoinen, että siellä tapellaan. Siis radassa, Ukrainan parlamentissa, oikein nyrkein ja käsin. Ensin 5.9.2017 säädettiin laki, että Ukrainan kouluissa ei käytetä enää muuta kieltä kuin ukrainaa ylemmillä asteilla. Tämä herätti suurta vastusta paitsi Venäjällä myös Puolassa, Romaniassa ja Unkarissa. Laki on EU-säädäntöjen vastainen ja Unkarissa onkin sanottu, että Unkari pitää huolen, ettei Ukrainasta tule koskaan EU:n jäsen. Unkari käyttää veto-oikeuttaan. 6.10.2017 säädettiin laki, että Itä-Ukrainassa Donetsk ja Lugansk ovat laittomia. Tämä romuttaa Minskin sopimuksen. Tämä voi merkitä myös uutta sotaa Itä-Ukrainan ja Ukrainan välillä. Ukraina on hävinnyt jo kaksi sotaa Itä-Ukrainalle. Ensimmäisen sodan tuloksena tehtiin Minskin sopimus I, toisen häviön jälkeen Minskin sopimus II. Ukraina ei kuitenkaan ole noudattanut kumpaakaan sopimusta. Nyt näyttää, että alkaa mahdollisesti uusi sisällissota, jossa jälleen kuolee tuhansia ihmisiä. Saa nähdä puuttuvatko suurvallat tai EU asiaan. Onko siis odotettavissa uusi sota?


Anna Gurbatova otettiin kiinni Kievissä kesken jutun teon 4.10.2017, viettiin kuulusteltavaksi ja seuraavana päivänä karkotettiin maasta.

Ukrainalla on erityinen suhde toimittajiin. Varsinkin venäläiset ja toisinajattelevat ukrainalaiset toimittajat saavat erityisen kohtelun. Joko heidät murhataan tai karkotetaan maasta. Tämä on niin sanottua  "ukrainalaista sananvapautta". Mainitsen vain ukrainalaisen toimittajan Oles Buzinan murhan 16.4.2014 ja Pavel Sheremetin murhan 20.7.2016 sekä venäläisten toimittajien Igor Korneljukin ja Anton Voloshinin murhat 17.6.2014. Lisäksi tavaksi on tullut karkottaa venäläisiä toimittajia säännöllisesti ilman mitään syytä, varsinkin kahtena viimeisenä vuotena heitä on karkotettu kymmenittäin. Viimeksi 30.8.2017 karkotettiin Venäjän TV1:n toimittaja Anna Gurbatova ja 5.10.2017 NTV:n toimittajan Vjatislav Nemeshev. Onkohan tämä demokratiaa? Ainakaan sananvapautta ja lehdistönvapautta se ei ole. Venäjä on kääntynyt kansainvälisten organisaatioiden puoleen, mutta mitään ei ole kuulunut. Toinen mielenkiintoinen juttu on venäläisten taiteilijoiden päästäminen maahan, 5.10.2017 säädettiin laki, että venäläisen taiteilijan on 30 päivää aikaisemmin ennen maahan tuloa ilmoittauduttava Ukrainan turvallisuuspalvelulle, joka sitten päättää pääseekö taiteilija maahan. Lisäksi tehtiin musta lista, jossa on yli sadan taiteilijan nimet, jotka eivät missään nimessä pääse Ukrainaan. Kulttuuria ja politiikkaa ei pystytä erottamaan toisistaan. Ukraina ei ole sivistysvaltio. He pelkäävät totuutta. He pelkäävät kulttuuria.




Sitten pieni kertomus miten Leninistä tuli ukrainalainen sankari. Pienessä Koretsin kaupungissa Ukrainassa seisoi Leninin patsas kaupungintalon edessä  ylpeästi katsoen kauas tulevaisuuteen. Miten siitä saatiin ukrainalainen sankari? Yksinkertaisesti sille hitsattiin viikset. Nyt se on ukrainalainen suuri sankari, joka katsoo ylpeänä Ukrainan tulevaisuuteen. Vieläkin patsaalla nähdään Leninin juhlavat piirteet. Joskus vaikeillakin ongelmilla on yksinkertainen ratkaisu. Loistavaa uusiokäyttöä ja kierrätystä.




Sitten räjähti! Ammusvarasto räjähti 27.9.2017 metsässä lähellä Kalynivkan kaupunkia Vinnitsytsian alueella. Tämä oli jo ainakin kolmas kerta tämän vuoden aikana, kun Ukrainassa räjähti asevarasto. Ensin räjähti 23.3.2017 Balaklejan kaupungissa oleva asevarasto, sitten Mariupolissa oleva asevarasto ja nyt Kalynivkan lähistöllä oleva asevarasto. Ihmisiä evakuoitiin yli 20 000 lähialueilta. Syitä asevaraston räjähdykseen esitettiin monia. Tietenkin ensimmäiseksi ehdotettiin Venäjää. Mutta sitten ihme kyllä ihan virallisesti hylättiin tämä vaihtoehto. Virallinen selitys oli, että nämä asevarastot ovat huonosti vartioituja. Tämä asevarasto sijaitsi keskellä metsää. Metsässä huomattiin hirvi ja epämääräinen hirviporukka lähti hirven perään, katkaisi rautalanka-aidan, meni porukalla alueen sisälle ja tietenkin viinat mukana. Aikansa ammuskeltuaan saivat varaston tuleen. Hirvi oli kylläkin venäläinen, se oli tullut Venäjältä. En tiedä, kuinka hirven kävi?

Nadjeshda Savshenko: "Asevarastot räjäytetty jälkien peittämiseksi".

Muita syitä on esitetty lukuisasti. Asevarastoa ei ole helppoa sytyttää. Asevarastojen vartijoilla on tapana leikkiä aseilla, purkaa niitä, ottaa niistä osia ja heitellä niitä aikansa huvitukseksi. Tapahtui siis vahinko. Toinen versio on itsesytytys tai sähköhäiriö varastossa. Kolmas versio on, että amerikkalaiset räjäyttivät sen saadakseen myytyä enemmän aseita. Neljäs versio on, että joku tai jotkut mielenhäiriössä räjäyttivät varastot. Mielestäni parhaan version esitti kuitenkin 27.9. sankarini Nadjeshda Savshenko. Hänen mielestään asevarastot on tuhottu tahallisesti jälkien peittämiseksi. Ukraina on maailman suurimpia pimeän asekaupan harjoittajia. Ukrainan myymiä amerikkalaista tai venäläistä alkuperää olevia aseita löytyy Isis-terroristeilta, Afrikasta ja kaikkialta maailmasta, missä vain esiintyy konflikteja. Jälkien peittämiseksi piti asevarastot räjäyttää. Muitakin versioita on esitetty runsaasti.


Ukrainan puolustusministeriön pääpsykiatri Oleg Druz on sitä mieltä, että 93 %:lla puolustusvoimista kotiutuneilla sotilailla on mielenterveysongelmia.

Ukrainan puolustusministeriön pääpsykiatri Oleg Druz esitti 20.9.2017 raportissaan, että puolustusvoimista kotiutuneilla sotilailla 93 % :lla on mielenterveydellisiä ongelmia. He ovat hoidon tarpeessa ja ovat potentiaalinen uhka yhteiskunnalle. Esiintyy mielenhäiriöitä, aggressiivisuutta, tasapainottomuutta, masennusta. Jo yli 500 palveluksesta vapautunutta on tehnyt itsemurhan. Yleinen tapa sotilailla vapautuessaan palveluksesta on ottaa mukaansa ase, käsiase, rynnäkkökivääri, käsikranaatti. Kun tehdään itsemurha otetaan usein koko perhe mukaan, tapetaan myös vaimo ja lapset. Tämä tapahtuu joko ampumalla tai räjäyttämällä esim. käsikranaatti. Oleg Druz sai välittömästi potkut työstään.



Ukrainan turvallisuuspalvelun päällikkö kenraalimajuri Anatolii Matios on vakavissaan esittänyt 28.9.2017 ajatuksen, että jokaisella ukrainalaisella pitäisi olla ase. Jokaisella pitäisi olla oikeus kantaa asetta ja pitää sitä mukanaan. Hän ei ole saanut potkuja työstään. Yhdysvalloissa on eniten aseita henkeä kohden ja siellä tapetaan eniten ihmisiä, kuten olemme viime aikoina varsin konkreettisesti saaneet kokea.


Tutkija ja puolueen johtaja Rostislav Novozhenets: "Jeesus oli ukrainalainen"

Hyvin mielenkiintoisen teorian esitti 29.9.2017 Ukrainan republikaanisen puolueen johtaja Rostislav Novozhenets. Hän esitti, että Jeesus oli ukrainalainen ja kaikki hänen opetuslapsensa olivat ukrainalaisia paitsi Juudas, joka oli juutalainen. Toisaalta ei hän ole ainoa tällaisten teorioiden kannattaja. Monet ukrainalaiset tiedemiehet ovat tutkineet, että maailman ensimmäinen ihminen oli ukrainalainen ja muinaisen Egyptin faaraot olivat ukrainalaisia. Aleksanteri Suuri oli ukrainalainen samoin Napoleon oli ukrainalainen. Ihmettelen, mikseivät Lenin ja Stalin olleet ukrainalaisia tai miksei Juudas ollut venäläinen? Monet kyllä sanovat niin, että Juudas oli venäläinen.

Jeesus oli ukrainalainen


Ukrainalaiset pyhällä ehtoollisella.



Ei kommentteja: