lauantai 9. kesäkuuta 2018






TO DIE, OR NOT TO DIE?



Ukrainassa tapahtuu kummia. Murhatut toimittajat heräävät henkiin. Ainakin näin tapahtui toimittaja Arkadi Babtshenkon kohdalla. 29.5.2018 maailmalle levisi uutinen, että venäläinen toimittaja Arkadi Babtshenko on ammuttu kuoliaaksi Ukrainassa Kiovassa kotinsa edessä rappukäytävässä ampumalla häntä kolme kertaa selkään. Maailmalle levisi videokuvaa ja kuvia verilammikossa makaavasta Babtshenkosta. Hänet kiidätettiin sairaalaan ja ilmoitettiin julkisesti, että hän oli kuollut ambulanssissa matkalla sairaalaan. Sitten hänet kannettiin ruumishuoneelle. Maailmalla ryhdyttiin syyttämään Venäjää ja Venäjän salaista palvelua FSB:tä Babtshenkon murhasta. "Venäjän totalitaarinen yhteiskunta on murhannut Babtshenkon". Kaikkein suurieleisemmin tämä tapahtui tietenkin Ukrainassa.


Seuraavana päivänä 30.5.2018 tapahtui ihme, ylösnousemus, Babtshenko ilmestyi suurieleisesti elävänä kameroiden eteen. Tämä nosti suuren hälyn paitsi Ukrainassa myös maailmalla. Arkadi Babtshenko on syntyjään venäläinen ja hän on kirjailija, joka ryhtyi toimittajaksi. Kirjailijana häntä pidettiin kehnona ja lahjattomana. Valitettavasti en tunne yhtään hänen kirjaansa, joten en osaa sanoa asiasta mitään. Koska hän ei siis menestynyt kirjailijana hän ryhtyi toimittajaksi ja rupesi arvostelemaan Venäjän nykyjohtoa. Hän kävi Tsekeissä ja pyysi poliittista turvapaikkaa Britanniasta, mutta ei saanut. Muutti sitten Ukrainaan ja anoi Ukrainan kansalaisuutta, mutta ei saanut sitäkään. Ukrainassa hän toimi toimittajana, joka arvosteli Venäjää. Nyt hän siis lavasti oman kuolemansa Ukrainan salaisen palvelun SBU:n avustuksella. Tai oikeammin SBU käytti häntä hyväkseen lavastuksessaan. Apuna käytettiin sian verta. Seuraavana päivänä 20 tunnin kuluttua kuolemastaan hän nousi kuolleista.


Syyksi murhalavastukseensa Babtshenko sanoi uhan, että hänet aiottiin murhata. Oletettu murhaaja oli ukrainalainen asetehtailija Boris Herman, jota epäillään murhaajan palkkaamisesta. Herman pidätettiin ja häntä syytetään murhan valmisteluista. Hänelle on yritetty rakentaa yhteyksiä Venäjään ja sen salaiseen palveluun, mutta tätä ei olla kyetty toteuttamaan. Varsin yleinen mielipide on, että tapahtuma ja sen toteutus oli varsin absurdi. Ukrainan salaista poliisia arvostellaan varsin yleisesti. Toisaalta presidentti Petro Poroshenko sanoi, että suunnitelma oli hänen tekemänsä. Tarkoituksena oli sabotoida Venäjän jalkapallokisoja. Kuitenkin syynä pidetään ennen muuta Ukrainan sisäpoliittista tilannetta. Edessä on Ukrainan parlamentin ja presidentin vaalit. Sanotaan, että tämä oli suuri poliittinen voitto Venäjälle ja tappio Ukrainalle.  Toisaalta varsin tuntemattomasta Babtshenkosta tuli kertaheitolla maailman kuulu. Presidentti Petro Poroshenko julisti hänet Ukrainan sankariksi ja myönsi hänelle Ukrainan ansiomerkin ja kansalaisuuden. Palkkioksi hän sai 100 000 dollaria. Babtshenko sanoi irti Venäjän kansalaisuutensa.  Babtshenko myöntää nyt haastatteluja vain 50 000 dollarin hinnasta. Hän itse sanoo, että antakaa mieluummin 60 000 dollaria per haastattelu. Babtshenkosta sanotaan, että "toimittaja kuoli, mutta hänen ruumiinsa elää".

Babshenkon "murhaajan" Boris Hermanin pidätys.

Samassa yhteydessä julkaistiin 47 ukrainalaisen toimittajan luettelo, joiden henkeä sanotaan Venäjän uhkaavan. Tosin luettelo on herättänyt maailmalla suurta epäluuloa. Suurta osaa näistä toimittajista Venäjällä ei ole ikinä kuultukaan. Toisaalta osa näistä toimittajista osallistuu säännöllisesti Venäjällä erilaisten ohjelmien tekoon. Halutaanko tällä luettelolla estää heitä menemästä Venäjälle töihin? Halutaanko tällä herättää hysteriaa ja pelotella näitä toimittajia? Näyttää siltä, että kyse on paitsi politiikasta myös estää heitä menemästä Venäjälle pelottelemalla heitä.


 Pavel Sheremetin murha 20.7.2016

Ukrainassa on murhattu lukemattomia toimittajia ja toisinajattelijoita. Olen kirjoittanut näistä aikaisemminkin. Kaksi kuuluisinta ovat toimittaja Pavel Sheremetin murha 20.7.2016 räjäyttämällä hänen kuljettamansa auto ja toimittaja Oles Buzinan murha ampumalla hänet kotiovelleen 16.4.2015. Molemmista saatiin selville murhaajat, joiden henkilöllisyys tiedetään, mutta ketään heistä ei olla pidätetty. Tämä on tätä ukrainalaista oikeuslaitoksen toimintaa.


Oles Buzinan murha 16.4.2015



Ukrainaan ei lasketa yleensä venäläisiä toimittajia vaan heidät käännytetään jo rajalla. Jos joku venäläinen  toimittaja jo toimii Ukrainassa hänet karkotetaan helposti maasta. Toimenpide on yleensä seuraavanlainen. Toimittaja yllätetään kadulla ja Ukrainan salaisen poliisin SBU:n siviilipukuiset poliisit tarttuvat toimittajaan ja työntävät autoon. Pää peitetään hupulla, jotta toimittaja ei näe minne hänet viedään. Hänen kaikki tavaransa, lompakot rahoineen, puhelimet ja henkilökohtaiset tavarat takavarikoidaan. Sen jälkeen alkavat kuulustelut, jotka saattavat kestää parisen päivää. Sitten yleensä yöllä toimittaja viedään Ukrainan ja Venäjän rajalle ja käsketään marssia jalkaisin Venäjälle. Näin kävi mm. toimittaja Anna Gurbatovalle 4.10.2017 ja NTV:n toimittaja Vjatislav Nemesheville. Näin kävi myös 9.5.2018 toimittajille Valentina Solovjovalle ja Olga Jurjovalle. Heidät otettiin kiinni kesken työnteon ja kuulusteltiin, jonka jälkeen karkotettiin ilman selityksiä Ukrainasta.


Toimittaja Anna Gurbatova otettiin kiinni Kievissä kesken jutun teon 4.10.2017, vietiin kuulusteltavaksi ja karkotettiin maasta.


Tolimittaja Valenina Solovjova karkoitettiin 9.5.2018 Ukrainasta


Toimittaja Olga Jurjova otettiin kuulusteltavaksi ja karkoitettiin Ukrainasta 9.5.2018



Ria Novostin toimittaja Kirill Vyshinskij pidätettiin kotoaan Kiovassa 15. toukokuuta 2018. Toimittajalla oli kaksoiskansalaisuus, hän oli sekä Venäjän että Ukrainan kansalainen. Hänet kuljetettiin Hersonin kaupunkiin ja siitä asti hän on ollut pidätettynä. Häntä syytetään valtiopetoksesta, koska hän on puhunut julkisesti liian suoraan asioita mm. Itä-Ukrainan sodasta. Häntä uhkaa 15 vuoden tuomio. 3.6.2018 hän sanoutui irti Ukrainan kansalaisuudesta ja on nyt siis pelkästään Venäjän kansalainen. Hän on vedonnut Vladimir Putiniin ja Venäjän konsulaattiin saadakseen apua, mutta ketään ei olla laskettu hänen luokseen. Tämä on kaikkien kansainvälisten lakien vastaista, koska ainakin konsulaatin väkeä olisi laskettava toimittajan puheille. Kirillin puolesta on osoitettu mieltä Moskovassa Ukrainan konsulaatin edessä.


Ria Novostin toimittaja Kirill Vyshinskij


Paitsi toimittajia Ukrainassa myös televisiokanavia ja tietotoimistoja pyritään estämään toimimasta, jos ne eivät tee kuten valtiovalta haluaa. 4.9.2016 ääriainekset hyökkäsivät televisiokanava INTER:in tiloihin  Kiovassa, hyökkäsivät sisälle rakennukseen pahoinpitelivät henkilökuntaa, särkivät laitteiston ja polttivat rakennuksen sisältä. Nämä hyökkääjät kutsuvat itseään "patriooteiksi" eivätkä peittäneet edes kasvojaan, joten heidät oli helppo tunnistaa. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta. Ketään ei ole kuitenkaan rangaistu näistä teoista eikä poliisi puuttunut asiaan. INTER jatkoi kaikesta huolimatta toimintaansa. Joulukuun 3. päivänä 2017 nämä ääriainekset piirittivät televisiokanava NewsOne:in ja eristivät televisiokanavan muusta maailmasta. Työntekijöitä ei päästetty sisään eikä ulos. Kanava lähetti kuitenkin ohjelmaa suorana koko ajan. He olivat soittaneet poliisille, mutta poliisi oli vastannut heille, että mitään laitonta ei ollut tapahtunut. Kukaan ei tullut ajamaan ääriaineksia pois.



Vuosittain 9.5 Venäjällä vietetään voitonpäivää. Tänä vuonna 9.5.2018 televisiokanava INTER:ssä vietettiin voitonjuhlaa ja esitettiin ohjelmia ja mm. konsertti voitonpäivän kunniaksi. Ääriainekset hyökkäsivät jälleen televisiorakennuksen kimppuun ja yrittivät jopa polttaa sen. Poliisi ei jälleen puuttunut mitenkään asiaan. Tällaista on länsimainen oikeuskäytäntö ja demokratia Ukrainassa.


Televisiokanavan INTER rakennus yritettiin polttaa 9.5.2018




Igor Korneljuk ja Anton Voloshin murhattiin Ukrainassa 17.6.2014

Kuitenkin kaikkein kuuluisimmaksi muodostui kahden venäläisen toimittajan Igor Korneljukin ja Anton Voloshinin murha 17. kesäkuuta 2014. Ukrainalainen luutnanttina toiminut Nadja Savtshenko oli johtanut kranaattitulen kohti toimittajia ja murhannut heidät. Donetskin sotilaat olivat saaneet hänet kuitenkin kiinni 8. heinäkuuta 2014 ja ja luovuttivat venäläisille, jotka veivät hänet oikeuden eteen Moskovaan. Savtshenko sai 22 vuoden tuomion, mutta presidentti Putin armahti hänet ja hän pääsi vankilasta 24. toukokuuta 2016. Kun Savshenko saapui 25. toukokuuta Kiovaan Ukrainan presidentti Petro Poroshenko myönsi hänelle kunniamitalin ja kunniakansalaisen arvon. Häntä pidettiin Ukrainan sankarina. Häntä verrattiin jopa Ukrainan Jeanne d' Arc:ksi. Hän pääsi suoraan parlamenttiin sen jäseneksi.


Poroshenko luovuttaa Savtshenkolle kunniamitalin 25.5.2016.


Enää hänestä ei puhuta Ukrainan sankarina. Hänet vangittiin 22.3.2018 Ukrainan parlamentissa radassa kesken istunnon. Ukrainan salaisen poliisin SBU:n miehet tulivat ja ottivat Savthsenkon kiinni ja veivät kuulusteltavaksi. Häneltä riistettiin äänestyksellä radan jäsenyys ja samalla hän menetti edustajan koskemattomuuden suojan. Tapaus olisi verrattavissa siihen, että Suomen eduskuntaan marssisi joukko poliiseja ja ottaisi jonkun kansanedustajan kiinni ja veisi kuulusteltavaksi. Savshenko ilmoitti kuitenkin, että Ukrainan sankarin arvonimestä hän ei luovu. "Sille tulee vielä käyttöä." Saa nähdä riistetäänkö myös se häneltä, kuten on uhkailtu. Savthsenko pistettiin vankilaan ja hän aloitti syömälakon.

Nyt Nadja Savtshenko on siis Ukrainan antisankari. Häntä syytetään terrori-iskun valmistelusta maan parlamenttiin. Syyttäjän mukaan Savtshenko aikoi tuhota parlamenttisalin kranaatein ja tappaa henkiin jääneet konetuliasein. Savtshenko ei ole myöntänyt eikä kiistänyt syytöksiä, mutta on ilmoittanut, että kannattaa sotilasvallankumousta Ukrainassa. Hän on sanonut  " - Ukrainalaiset, kysykää itseltänne: Ettekö edes joskus ole ajatelleet näiden viranomaisten tuhoamista?" Savtshenko syytti myös presidentti Petro Poroshenkoa korruptiosta ja rikoksista Ukrainan kansaa vastaan. "- Venäjällä taistelin Ukrainan ulkoista vihollista vastaan. Ukrainassa taistelen maan sisäistä vihollista vastaan." Savtshenko vapautui vankilasta nyt keväällä. Syömälakon takia hän oli laihtunut 14 kiloa. Ukrainalaiset olivat laskeneet kuinka monta päivää Savtshenko ehti olla vapaana Venäjän laskettu hänet vapaaksi ja Ukrainan vangittua hänet uudelleen. Luku on mystinen tasan 666 päivää. Hän on joutunut kotiarestiin. Hän on saanut syytteen vallankumoamisen järjestelyistä.

Ukraina on valtio, jossa ei ole sananvapautta ainakaan länsimaisessa mielessä. Siellä jatkuvasti loukataan sananvapautta ja lehdistön vapautta. Toimittajia tapetaan ja heitä karkotetaan maasta tai pahoinpidellään. Paitsi Ukrainan valtion toimesta näin tapahtuu erilaisten ääriainesten toimesta. Valtiolla ei ole länsimaisia arvoja. Silti Ukraina on pyrkimässä EU:n ja Naton jäseneksi. Sitä paitsi valtio käy sisällissotaa Itä-Ukrainassa omia kansalaisiaan vastaan ja tappaa heitä joka päivä. Ei tällaista valtiota voi ottaa länsimaisen yhteisön jäseneksi. Ukraina ei ole länsimainen demokratia.








Ei kommentteja: