keskiviikko 30. tammikuuta 2019




PARASTA KANSALLE - SOIHDUT SYTTYVÄT UKRAINASSA






En ole kirjoittanut Ukrainasta vähään aikaan, vaikka siellä lähestyvät presidentinvaalit.  Tämä johtuu yksinkertaisesti ajanpuutteesta. Mutta aloitetaan Ukrainan muilla aiheilla. 1.1.2019 - Ukrainan parlamentti julisti tammikuun 1. päivän kansalliseksi juhlapäiväksi. Se  on Stepan Banderan syntymäpaivä. Stepan Andrijovytsh Bandera (ukr. Степан Андрійович Бандера, 1. tammikuuta 1909 – 15. lokakuuta 1959)  oli toisen maailmansodan aikana ukrainalainen natsi ja fasisti, joka tapatti satojatuhansia juutalaisia, puolalaisia ja muiden kansallisuuksien kansalaisia. Hän johti UPA -natsiarmeijaa. Juhlapäivästä  esittivät heti virallisen protestin Israel, Puola ja Tsekki. Ukrainassa juhlitaan päivää kukittamalla Banderan patsaita ja järjestämällä lukuisia soihtukulkueita ympäri maata aivan kuin natsit aikoinaan Saksassa. Samalla kun marssitaan huudetaan "Kunnia Ukrainalle - sankareille kunnia!" tietenkin ukrainaksi..

Stepan Bandera keskimmäisenä kuvassa

Stepan Bandera ei ole ainoa natsi, joka on nostettu kunniaan. Nykyään on lukuisia entisiä ukrainalaisille natseille ryhdytty osoittamaan kunnioitusta. Heille rakennetaan patsaita ja nimetään katuja ja heidän hautojaan kunnioitetaan ja vietetään juhlahetkiä heidän kunniakseen. Ukraina on natsimielisin valtio maailmassa.

Soihtukulkueita Banderan kunniaksi järjestettiin 1.1.2019, kuin natsit aikoinaan.



Mutta sitten toiseen asiaan. Kuten olen jo aikaisemminkin kirjoittanut muutamia kertoja Ukrainassa vallitsee kirkkosota. Poroshenko on alhaisen kannatuksen vuoksi on ryhtynyt tähän nostaakseen äänimääräänsä. Suurin osa ukrainalaisista ei kuulu mihinkään kirkkoon. Perinteisesti ukrainalaiset ortodoksit ovat kuitenkin kuuluneet Moskovan patriarkan alaisuuteen jo monta sukupolvea. Poroshenko on ryhtynyt muuttamaan tilannetta ja perustanut ukrainalaisen patriarkaatin. Nyt uskovia yritetään käännyttää ukrainalaisen patriarkaatin alaisiksi. Osittain tämä tapahtuu väkivaltaisesti. Se tapahtuu usein seuraavasti: ennen jumalanpalvelusta paikalle tuodaan bussilasteittain nuoria natseja, jotka estävät kirkkoon pääsyn niin papeilta kuin uskoviltakin. Usein kirkkoja ryöstetään ja ovet suljetaan ja lukitaan.  Tai sitten kirkkoon syöksytään sisälle ja papit ja kirkkoväki ajetaan ulos kirkosta väkisin. Usein tämä tapahtuu hyvin väkivaltaisesti. Usein kalusto särjetään ja ovet lukitaan. Kirkkoja myös poltetaan, kuten olen jo aikaisemminkin kirjoittanut.

 Natsit estävät sisäänpääsyn kirkkoihin.


Paitsi väkivaltaa on keinona uusi laki, jos jonkun kirkon uskovista kaksi kolmasosaa haluaa muuttaa Ukrainan patriarkaatin alaisuuteen on kirkon käännyttävä Ukrainan patriarkaatin alaiseksi. Tämä tapahtuu seuraavasti. Johonkin kirkkoon, joka on Moskovan patriarkaatin alainen, tuodaan bussilasteittain jumalanpalvelukseen uskovia, jotka kuuluvat Ukrainan patriarkaatin alaisuuteen. Näin kirkon väestä yli kaksi kolmasosaa on Ukrainan patriarkaatin uskovia ja kirkon on pakko kääntyä Ukrainan patriarkaatin alaiseksi. Papit vaihdetaan Ukrainan kirkon pappeihin. Kaikki eivät tätä kuitenkaan halua tehdä. Useat papit ovat ratkaisseet tilanteen pitämällä jumalanpalveluksia ulkona. Usein tännekin kuitenkin tulee natseja, jotka rupeavat kovaäänisesti laulamaan natsilauluja jolloin jumalanpalvelus ei onnistu. Mielenkiintoista on, että Yhdysvalloissa toimiva ortodoksinen kirkko ei ole hyväksynyt tätä ukrainalaista kirkkoa, vaan sanoo, että se on kuin taloon heitetty pommi. Se on vaarallinen ja  poliittinen toimi.

Jumalanpalveluksia on ryhdytty pitämään ulkona, kun kirkkoon sisälle ei lasketa.

Kirkon ovet on lukittu, pakko pitää jumalanpalvelus ulkona.


Ja sitten itse Ukrainan tuleviin presidentinvaaleihin, joka ovat maaliskuun lopulla. Mutta tässä pieni alkuepisodi siihen. Pitkin viime syksyä ja tätä talvea on Ukrainassa käyty oikeutta edellistä Ukrainan presidenttiä Viktor Janukovitsia vastaan. Hän asuu tällä hetkellä Venäjällä, joten hänellä ei ollut mitään mahdollisuutta puolustautua. Tosin hän esitti kommentteja netin välityksellä.  24.1.2019 hän sai 13 vuoden vankeustuomion  poissaolevana. Häntä pidetään syyllisenä joukkomurhaan, vaikka varsin hyvin nykyisin tiedetään, että syylliset ovat nykyään Ukrainan hallitsevissa piireissä. Maidanilla tapettiin vuonna 2014 yli sata ihmistä ja Odessassa poltettiin elävältä 48 ihmistä, mutta ketään ei ole tuomittu, vaikka syylliset tunnetaan. Juridisesti katsoen Janukovits oli toistaiseksi viimeinen Ukrainassa laillisesti valittu presidentti. Poroshenko valittiin presidentiksi vielä silloin, kun Janukovits oli presidentti eikä ollut ilmoittanut mistään erosta eikä ollut kuollut. Tosin hän oli maasta paossa, koska hänen henkeään uhattiin. Näin ollen Poroshenko on valittu presidentiksi laittomasti. Mutta mennäänpä nykyiseen tilanteeseen. Alla muutamia Ukrainassa tehtyjä tilastoja viime ajoilta.

Presidenttiehdokkaiden osuudet prosentteina. Kysely tehtiin Ukrainassa 12. - 21. joulukuuta 2018.

Kannatus tammikuun 12. päivänä 2019 tehdyn kyselyn mukaan.

Kuvakaappaus Ukrainan televisiokanavalta ZIK osoittaa Poroshenkon kannatuksen nousseen ja Timoshenkon kannatuksen laskeneen. Voiko tähän luottaa?


Nämä ovat ukrainalaisten tilastoja, joista en osaa sanoa miten oikeita ne ovat. Joka tapauksessa kaikissa Julija Timoshenko johtaa tilastoja. Tämä on jo kolmas kertaa kun hän yrittää presidentiksi. Monet sanovat, ettei hän kuitenkaan pääse. Petro Poroshenko on nykyinen presidentti. Hän on nostanut kannatustaan parilla prosenttiyksiköllä Kertsinsalmen välikohtauksella ja kirkkosodalla. Hän on rikas oligarkki. Presidenttiytensä aikana vuodesta 2014 lähtien hän on moninkertaistanut omaisuutensa. Tilastojen mukaan hän on kasvattanut yli yhdeksäntoista (19) -kertaiseksi omaisuutensa tänä aikana. Hän on Euroopan rikkain valtionjohtaja. Omituista, että Euroopan rikkain valtionjohtaja johtaa Euroopan köyhintä valtiota Ukrainaa. Sanotaan, että yli 80 prosenttia ukrainalaisista elää tällä hetkellä köyhyysrajan alapuolella. Poroshenkolla on amerikkalaisten kannatus, joten on todennäköistä, että hän voittaa vaalit. Vladimir Zelenskij on koomikko. joka esiintyy säännöllisesti televisiossa. Hänen taustallaan on ilmeisesti oligarkki Igor Kolomoiskij, joka myös ilmeisesti rahoittaa hänen vaalejaan. Zelenskijlla on paljon tavallisia ihmisiä kannattajina. Hän esitti televisiossa mm. koomisen lähetyksen, jossa nykyinen presidentti Poroshenko haudataan. Loppusanoiksi arkun äärellä Zelenskij sanoo: "Lepää rauhassa! Parasta, mitä teit kansamme hyväksi oli, että kuolit". Silloin kun Poroshenko valittiin presidentiksi hän lupasi, että Ukraina nousee ensimmäiselle sijalle Euroopassa ja sodan Itäukrainassa hän lopettaa ihan välittömästi. Hän lupasi vielä, että Ukraina valloittaa avaruuden ja lähettää ukrainalaisia kosmonautteja avaruuteen. Mutta mitä olemme nähneet. Ukraina on Euroopan köyhin valtio ja sota Itäukrainassa jatkuu yhä. Kuolleita on 10 000 - 12 000 henkeä tässä sodassa. Ja avaruuteen ei ole vielä kukaan lentänyt Ukrainasta. Toisaalta Ukraina auttoi Pohjois-Koreaa kehittämään pitkänmatkan ohjuksensa, jotka yltävät nyt Yhdysvaltoihin asti.

Zelenskij hautaa Poroshenkon: "Lepää rauhassa! Parasta mitä teit kansamme hyväksi oli, että kuolit".

Nadja Savshenko aloitti presidenttikampanjansa vankilasta käsin. (Kuva kaappaus Ukrainan televisiosta kanavalta 112).

Vaaleihin valvojiksi valittiin natsipataljoona Azov. Tämä tietää sitä, että vaaleihin ei ole luottamista. Natsipataljoona Azov on kuuluisa julmuudestaan  varsinkin Ukrainan sisällissodan aikana Itäukrainassa. Lisäksi laadittiin laki, että ne kaksi ja puoli miljoonaa ukrainalaista, jotka käyvät töissä Venäjällä, eivät saa osallistua vaaleihin. Tämä on kaikkien demokratiasäännösten vastainen toimenpide. Tästä on tehty huomautus Euroopan tuomioistuimelle, mutta sieltä ei olla reagoitu mitenkään asiaan. Tietenkin on selvää, että itäukrainalaiset eivät saa osallistua vaaleihin. Hehän eivät ole ukrainalaisia. Venäläisillä ei ole omaa suosikkia näissä kisoissa.

Azov on natsipataljoona. Pataljoona on valittu vaalien valvojaksi.

Azovin tunnus on tehty hakarististä.


29.1.2019 Poroshenko ilmoitti ryhtyvänsä presidenttiehdokkaaksi vaaleissa. Poroshenko on myös uuden kirkon korkein henkilö.


Ukrainan televisiossa kanavalla News One suoritettiin puhelinkysely parisen päivää sitten: kenen toiveet ovat täyttyneet Maidanin jälkeen. Niiden, jotka kannattivat Maidanin ideaa (punainen väri) vai niiden, jotka tulivat valtaan (sininen väri). Tulos on aivan selvä. Kansan toive ei ole toteutunut.





Ei kommentteja: