KAKSIVUOTISJUHLA
Keskiviikkona 16.3.2016 tuli kuluneeksi kaksi vuotta kun Krim liittyi Venäjään. Krimillä juhlittiin ja järjestettiin juhlakulkueita asian kunniaksi. Tarkoitus on juhlia asiaa monta päivää. Ihmiset riemuitsivat kaduilla ja toreilla. Asian kunniaksi pidettiin puheita.
Suomen mediassa asiaa ei juuri huomioitu tai kommentoitu. Asia ohitettiin suurella hiljaisuudella.
Maaliskuun 16 p:vnä 2014 Krimillä suoritettiin kansanäänestys, jossa 96,77 prosenttia kannatti Venäjään liittymisen puolesta. Venäjä hyväksyi äänestystuloksen 18.3.2014 ja näin täysin verettömästi Krim liitettiin Venäjään. Tästä eettisestä teosta Venäjä sai länsimaiden ensimmäiset pakotteet. Mutta se mikä on huomionarvoista on, että ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa kansa äänesti liittymisestä kotivaltioon, ja se myös toteutui.
Tätä ei kuitenkaan maailmalla kaikkialla ole hyväksytty. Väitetään, että teko oli laiton. Tätä on painotettu varsinkin USA:n ja EU:n taholta. Viitataan kaikenlaisiin lakeihin, sopimuksiin, säädöksiin. Krimiläisten, tavallisten ihmisten, alueen asukkaiden tahtoa ja toivetta ei haluta tunnustaa. Missä on ihmisten oikeus, inhimillisyys? Missä on humaanisuus, eettisyys?
Tapahtumasta seurasi sanktioita paitsi Venäjää, myös ennen kaikkea Krimiä kohtaan. Eikä sekään riittänyt. Ukrainan taholta Krimiä saarrettiin, estettiin makean veden tulo, joka johdettiin hukkaan suoraan Mustaanmereen, tehtiin kauppasaarto, katkaistiin energian tuonti. Ihmettelen yhä, mikä järki tässä kaikessa oli? Eikö päinvastainen toiminta olisi ollut järkevämpi, jos Krim haluttiin pitää Ukrainan osana? Venäjä toimi juuri päinvastoin. Järjestettiin vesi, kauppa, energia. Pienenä yksityiskohtana kannattaa mainita, että ihmisille, jotka olivat maksaneet koko elämänsä ajan veronsa Kieviin lopetettiin eläkkeiden maksu. Onneksi Venäjä ryhtyi maksamaan eläkettä omien lakiensa mukaan. Ukrainan puolelta osoitettiin vain vihaa, Venäjältä saatiin aina apua.
Äskettäin suoritettiin Krimillä uusi mielipidemittaus: miten asukkaat suhtautuisivat, jos nyt suoritettaisiin äänestys Venäjään liittymisestä. Alla on tulos.
Huomattavaa Suomen kannalta tässä on, että Suomi on ehkä kärsinyt eniten näistä sanktioista. Tämä on yksi tekijä Suomen nykyisessä lamassa. Toisaalta EU:ssa on laajalti levinnyt mielipide, että olisi aika lopettaa sanktiot. Sanktiot ovat USA:n politiikkaa, eivät Euroopan etu.
Alla on tavallisten ihmisten mielipidekyselyn tuloksia EU:ssa ja USA:ssa. Ihmisiltä kysyttiin ovatko he sitä mieltä, että Krim kuuluu Venäjään. Tutkimusten mukaan luvut ovat kasvamassa.
Krimillä on esitetty kysymys kansainvälisesti, mikä olisi laillinen keino liittää Krim Venäjään? Kukaan ei ole vastannut kysymykseen tai halunnut vastata. Mitä tehdä, jos tällaisia lakeja tai keinoja ei ole? Krimiläiset ovat esittäneet, että pidettäisiin uusi Jaltan konferenssi asiasta, Jalta kakkonen. Kaikki päättäjät ovat tervetulleita. Kukaan ei ole toistaiseksi vastannut ehdotukseen. Jos nyt Krimillä pidettäisiin kansanäänestys tulos olisi aivan sama, yli 90 prosenttia krimiläisistä äänestäisi samoin kuin vuonna 2014.
Krimillä on noin kaksi kertaa korkeampi elintaso. kuin keskimäärin Ukrainassa. Kuitenkin se on vielä vähän matalampi, kuin Venäjällä. Tarkoitus on nostaa elintaso pikaisesti samalle tasolle. Asiaa vaikeuttavat USA:n Ja EU:n sanktiot. Yhtiöt, jotka siirtävät toimintojaan Krimille joutuvat automaattisesti sanktiolistalle. Tämä vaikeuttaa esimerkiksi suurten venäläisten pankkien toimintaa. Jos ne siirtävät sivukonttoreitaan Krimille, joutuvat ne vetäytymään Euroopasta ja USA:sta. Sama koskee kaikkea liiketoimintaa. Siitä huolimatta liiketoiminta kasvaa jatkuvasti. Asiaa tulee auttamaan uusi Kertsin salmen yli rakennettava silta, joka käsittää neljä autokaistaa ja kaksi raideparia.
Alla kaavio Ukrainan ja Krimin keskimääräisestä ansiotasosta muutamilla aloilla kuukaudessa. Kaavio on vain suuntaa antava.
Ero ei ole ihan niin suuri, kuin kaavio näyttää, koska kustannustaso Venäjällä on korkeampi, mutta on se suuntaa antava. Ukrainassa elintaso on jyrkästi laskemassa. Huvittava yksityiskohta oli, kun Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Condoleezza Rice oli vierailemassa Ukrainassa ja hänelle valitettiin tavallisen ihmisen elintason laskua, hänen kommenttinsa oli "Jos te olette onnettomia ja köyhiä, käykää Liberiassa, niin näette mitä on oikea köyhyys ja kurjuus. Olkaa iloisia!". Ukrainaa pidetään tällä hetkellä Euroopan köyhimpänä valtiona, jopa köyhempänä kuin Moldovaa. Tosin suomalaisessa lehdistössä on heitetty käsityksiä, että kymmenen vuoden kuluttua Suomi on Euroopan köyhin maa. Mutta leikki sikseen, koska siihen ei ole aihetta. Ainoa mikä Ukrainassa kasvaa on sota- ja varustelubudjetti.
Sitten herää kysymys, mitä Krimillä olisi tapahtunut, jos se ei olisi liittynyt Venäjään? Tämä on varteenotettava kysymys. Kuviota voidaan selventää Donetskista ja Luhanskista. Prosentuaalisesti Krimillä elää enemmän venäläisiä ja venäjää äidinkielenään puhuvia, kuin Donetskissa ja Luhanskissa. Silti Donetskissa ja Luhanskissa - siis Novorossijan alueella kävi todella huonosti. Sytytettiin sisällissota, jossa on laskettu kuolleen tähän mennessä lähes 10 000 ihmistä, joista suurin osa oli siviilejä - lapsia, naisia, vanhuksia, miehiä. Haavoittuneita on moninkertainen määrä. Todelliset luvut ovat varmasti paljon korkeampia. Ihmisiä joutui ääriainesten, lähinnä fasistisien ääriliikkeiden, kiduttamisiksi ja tappamiksi. Ja sota jatkuu yhä eikä loppua näy. Pakolaisia syntyi laskentatavasta riippuen 1,5 - 2,5 miljoonaa.
Toinen esimerkki voidaan ottaa Odessasta, Mustanmeren helmestä, jossa on vielä vähemmän venäläisiä ja venäjämielisiä asukkaita, mutta kuitenkin yli 40 prosenttia. Kun he halusivat ilmaista mielipiteensä rauhanomaisesti, heistä 48 poltettiin elävältä.
Todennäköinen kuvio ilmentyy pelkästään näistä kahdesta esimerkistä, mutta se olisi voinut olla vielä hirveämpi. Tätä sietää miettiä. Täytyy kiittää luojaa, että Krim onnistuttiin liittämään Venäjään. Kaikki tapahtui rauhallisesti ja verettömästi.
Ukrainassa on levinnyt määrätyissä fasistisissa piireissä suunnitelmia sotilaallisesta interventiosta Krimiä vastaan. Mm. oikean sektorin (natsipuolue) Dmitri Jarosch on ehdottanut terroristiryhmien lähettämistä Krimille aiheuttamaan sekaannusta ja tuhoa. Tämä merkitsisi lisää terrorismia keskellä Eurooppaa. Tässäkö ratkaisu?
Natsipuolue Oikean sektorin johtaja Dmitri Jarosch puhuu
Tosin mielenkiintoinen seikka tässä yhteydessä on se, että yli 90 prosenttia ukrainalaisista sotilaista, jotka palvelivat aikoinaan Krimillä, ovat jääneet Krimille ja liittyneet Venäjän armeijaan. Näissä on jopa lentäjiä, jotka ovat palanneet Ukrainasta takaisin Krimille liittyäkseen Venäjän ilmavoimiin. Jos Krimillä syntyisi sotilaallinen konflikti - siis sinne hyökättäisiin sotilaallisesti, kuten monet Radan edustajat ehdottavat, merkitsisi se sotaa Venäjää vastaan, koska Krim on nyt osa Venäjää. Tämmöiset ehdotukset ovat kammottavia ja seuraukset tuhoisia.
Ukrainassa on sanonta "Krim ei liittynyt meihin tahdostamme, Krim ei eronnut meistä tahdostamme, meillä ei ole oikeutta sanoa missä Krim on nyt, 20 tai 40 vuoden kuluttua". Minusta tuo on hyvin sanottu. Mielestäni se on krimiläisten itse päätettävissä, missä he itse haluavat olla ja elää. Ihmiset eivät ole esineitä, joita voi heitellä miten haluaa. Tärkeintä ei ole rakastaa maa-aluetta, tärkeintä on rakastaa ihmisiä. Krim ei ole pelkästään alue, vaan se on ennen kaikkea ihmiset, jotka siellä asuvat. Tämä pitäisi myös kansainvälisesti tunnustaa.
Seuraavassa kuvia 18.3.2016 eri puolilla Venäjää vietetyistä juhlahetkistä Krimin liittymisestä Venäjään.
Etualalla kyltissä lukee "Krim olet sydämessäni!"
Vladivostokissa
Sevastopolissa Krimillä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti