ENERGIAA
Olin tässä välillä lomalla ja siitä johtuen oli tauko kirjoituksissani. OPEC+ maat pitivät kokoustaan 5.10.2022 Itävallassa Wienissä. Jos joku ei tiedä tuo + OPEC maiden takana tarkoittaa Venäjää. OPEC valtioita on kaikkiaan 23 plus Venäjä. Tarkoituksena oli vähentää öljyn tuotantoa, koska öljyn hinta oli laskenut niin alas. Sopimukseen päästiin ja öljyn hinta pomppasi heti ylös nousuun. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa onko hinnannousu voimakasta ja hetkellistä. Öljyn tuotantoa vähennettiin kahdella miljoonalla tynnyrillä päivässä. Varsinkin Saudi-Arabia ja Venäjä kuten myös Yhdistyneet Arabiemiraatit ovat kannattaneet öljytuotannon leikkausta. Tämä on suurin leikkaus vuoden 2020 jälkeen. Yhdysvallat syöksyi kokoukseen ja oli kaikkia leikkauksia vastaan. Bensiinin ja öljytuotteiden hinta on noussut varsinkin Yhdysvalloissa roimasti ja kansa on vihaista Bidenille. Britanniassa bensiinin hinta on noussut moninkertaiseksi aikaisempaan verrattuna. Myös Länsi-Euroopassa ollaan vihaisia, koska kohoava öljyn hinta eskaloi jo olevaa energiakriisiä ja energiahintoja. Toisaalta Venäjä ja Saudi-Arabia ovat tyytyväisiä suuremmista tuloista. Vaikka päätöstä kommentoitiin, ettei se ole poliittinen länsimaat haluavat vähentää Venäjän vientituloja.
OPEC:n
pääsihteeri Haitham Al-Ghaisan
Lehdistötilaisuus kokouksen jälkeen oli varsin mielenkiintoinen. CNBC:n toimittaja Hadley Gamble kysyi OPECIN pääsihteeriltä Haitham Al-Ghaisanilta varsin uhmakkaalla tavalla suorastaan hyökkäävästi: "Monet sanovat, että te vähentämällä energiatuotantoanne vaarannatte maailman rauhaa ja maailman taloutta. Mitä te vastaatte siihen? Entä hinta?" Haitham al-Ghais vastasi rauhallisesti "Me emme uhkaa ketään. Me huolehdimme rauhasta ja turvallisuudesta ja stabiilisuudesta energiabisneksessä. Hintansa on kaikella, myös energiabisneksellä."
CNBC:n
toimittaja Hadley Gamble varsin uhmakkaalla päällä.
Kokonaan toisenlainen oli Reutersin toimittajan tapaus. Hän yritti kysyä Saudi-Arabian energiministeriltä Abdel Aziz Ben Salmanilta, mutta ennen kuin hän ehti kysyä mitään Ben Salman sanoi: "Reuters on työskennellyt huonosti. Myönsin teille aikoinaan 25 minuutin haastattelun suhteistamme Venäjään. Te kirjoititte asioista täysin hyödyttömästi ja väänsitte asioita sellaisiksi, joita en ollut sanonut, valehtelitte. En myönnä teille yhtään kysymystä. Eikä hän antanut toimittajan tehdä yhtään kysymystä. Reuters sai niellä kunniansa
Tällä hetkellä USA käy kaupallista sotaa Eurooppaa vastaan! Nord Stream putkien tuhoaminen on sotaa paitsi Venäjää vastaan myös sotaa Saksaa, Hollantia ja Ranskaa vastaan. Todennäköisesti Konflikti Ukrainan kanssa jatkuu pitkään ja vaikuttaa samoin Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Suurin syy taloudelliseen romahtamiseen ei ole itse konflikti Ukrainan ja Venäjän välillä vaan Venäjälle asetetut sanktiot. Vaikka olen toistanut tämän useita kertoja tämä unohdetaan tarkoituksella kun puhutaan taloudellisesta katastrofista. Syytetään sotaa vaikka sillä ei ole mitään tekemistä taloudellisten vaikeuksien kanssa. Todellinen syy on Venäjälle asetetut sanktiot ja Venäjän asettamat vastasanktiot. Vastasanktiot on aseteltu viisaasti ja varsinkin Venäjältä ennen tuotu energia aiheuttaa valtavan puutteen Euroopassa, Yhdysvalloissa ja tätä kautta koko maailmaan. Euroopassa suurin ongelma on, että energian kulutus ylittää tarjonnan. Ainoastaan Venäjä ja Kiina selviävät pienillä vaurioilla Venäjä valtavan kokonsa ja resurssiensa ansiosta. ja Kiina valtavien resurssiensa ansiosta. Venäjällä erilaista energiaa on reilusti enemmän kuin on oma tarve ja sitä voisi helposti lisätä rajattomasti.
Öljyn
hinta lähti heti nousuun ja nousee edelleen. Kirjoitushetkellä se on 93,6
Venäjällä on valtavat energiaresurssit ja nyt vielä enemmän kun sitä ei tarvitse myydä Eurooppaan. Kiinalla on taas suuri pula energiasta, mutta valtava tuotantokapasiteetti teollisessa tuotannossa. Lyömällä nämä yhteen saatiin yhtälö, joka toimii. Vähän samanlaista on Intian kanssa. Kun energian hinta vielä kohosi tuotti se varsinkin Venäjälle suuria voittoja. On huomattava, että energiaa tuotetaan monella tavalla. Öljy on vain yksi tapa. Kaasun tuotanto merkitsi Euroopalle paljon. Hiili- ja kivihiilienergia on vielä suuressa käytössä. Ydinenergiassa Venäjä on tällä hetkellä maailman suurin rakentaja. Se rakentaa uusia ydinvoimaloita maailmassa enemmän kuin koko muu maailma yhteensä. Kiinaan on rakenteilla 6 ydinvoimalaa ja Intiaan 4. Venäjälle rakennetaan uusia ydinvoimaloita mm. Pietarin alueelle. Lisäksi se kansallisti juuri Ukrainan Zaparozzijan ydinvoimalan, joka on Euroopan suurin. Nyt sitä hallitsee venäläinen Rosatom. Tämän ydinvoimalan työntekijöitä suurin osa haluaa vaihtaa kansalaisuuttaan nyt ja ryhtyä Venäjän kansalaisiksi.
Ukraina yritti 18.10.2022 yöllä jälleen kerran hyökätä Zaparozzijan voimalaan valloittaakseen sen, mutta venäläiset torjuivat jälleen hyökkäyksen. Tämä oli omien laskujeni mukaan jo neljäs kerta, kun Ukraina yrittää valloittaa voimalan. Hyökkäyksessä kuoli yli 90 ukrainalaista. Lisäksi tuhottiin ainakin 3 ukrainalaista syöksyvenettä. Aikoinaan voimala tuotti yli 20 % Ukrainan energiasta. Tällä hetkellä voimala ei tuota mitään energiaa, koska Ukraina on katkaissut kaikki sen yhteydet muuhun maailmaan. Ukrainan jatkuvat pommitukset voimalaan tuottavat ydinvuodon vaaran. Tästä on keskusteltu paljon.
Kaspianmeren viisi valtiota kokoontui keskustelemaan 5 - 6.10.2022 Moskovaan. Valtiot ovat Venäjä, Azerbaidzan, Iran, Kazakstan ja Turkmenistan. Kaspianmerellä on suuri merkitys energiatuotannossa sitä ympäröiville valtioille. Jokin aika sitten kävin Bakussa ja muistan ne valtavat öljynporaustornit merellä pitkin rannikkoa. Niillä on pitkä historia jo 1800 -luvulta asti. Myös kaasua tuotetaan. Olen käynyt myös Iranissa esimerkiksi Teheranissa, mutta myös Iranin rannikolla. Pikanttina yksityiskohtana mainitsen, että Kaspianmeri on kuuluisa toisestakin tuotteestaan kaviaarista, jota saadaan sampikaloista. Varsinkin Venäjälle on perustettu valtavia kalankasvatuslaitoksia, joissa kasvatetaan sampia ja kerätään kaviaaria. Oikea kaviaari on mustaa ja sitä pidetään suurena herkkuna. Enemmän myydään kuitenkin punaista kaviaaria, joka ei ole niin arvokasta. Sampia pyritään lisäämään Kaspianmereen. Kokouksessa päätettiin, että Kaspianmeri on vain niiden valtioiden hallussa, jotka ympäröivät sitä. Muilla valtioilla ei ole asiaa Kaspianmerelle. Joidenkin mielestä Kaspianmeri on maailman suurin suolavaesijärvi.
-Spasibo - Kiitos. Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentti Mohamed bin Zayed Al Nahyan ja presidentti Putin.
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentti Mohamed bin Zayed Al Nahyan vieraili Pietarissa 10 - 11.10.2022 presidentti Vladimir Putinin luona. Arabiemiraatit koostuvat kuudesta eri emiraatista, joista tunnetuimmat ovat Abu Dhabi ja Dubai. Paitsi, että ne ovat suosittuja lomakohteita ne tuottavat myös energiaa öljyä ja kaasua. Talouskasvu on ollut voimakasta. Kohtaamisessa neuvoteltiin paitsi energiasta mm. myös viljan viennistä emiraatteihin. Energiaa on paljon, mutta ruokatuotanto heikompaa. He tarvitsevat viljaa Venäjältä, joka on maailman suurin viljan tuottaja tällä hetkellä.
Venäjän energiaviikko pidettiin Moskovassa 10 - 15.10.2022. Osanottajia oli yli 120 maasta. Vain eurooppalaiset puuttuivat joukosta. Mielenkiintoisimpia oli ehdotus, että Turkin kautta vedetään lisää putkia Mustanmeren kautta ja sitä pitkin Eurooppaan. Amerikkalaisilla on vaikeampi käydä tuhoamassa näitä putkia Mustallamerellä kuin Itämerellä. Putki olisi turvallisempi. Turkki valvoo pääsyä Mustallemerelle ja Venäjä valvoo koko Mustaamerta ja sen liikennettä aika tarkkaan.
Astanassa Kazakstanissa pidettiin kuudes Aasian maiden kokous 12 - 13.10.2022. Kokouksessa oli mukana 27 valtiota, mutta väkiluvultaan kokous vastasi melkein puolta maailman väestöstä. Lisäksi oli 9 valtiota tarkkailijoina joiden joukosta mainitsen Turkin, Valko-Venäjän, Iranin, Israelin, Palestiinan. Putin mainitsi puheessaan, että maailma on muuttumassa monipolaariseksi. Nälkä uhkaa silti köyhimpiä maita. Maailman kaupassa suositellaan käytettäväksi kansallisia valuuttoja eikä dollareita.
Euroopassa puhutaan "kohtalon talvesta". Ennustetaan vaikeita vuosia Euroopalle, pahempaa kuin nykyinen tilanne. Varsinkin energiatilanne huolestuttaa. Ennustetaan kalliita hintoja, energiapulaa, tyytymättömyyttä ja jopa levottomuuksia joita on nähty jo osassa Eurooppaa. Tulevasta talvesta povataan Euroopassa synkeää ja tästä on puhuttu EU-parlamentissa. Sanotaan jopa, että ensi talvi on Euroopan kohtalon talvi. Tästä syytetään Vladimir Putinia, että hän olisi kääntänyt energia-aseensa kohti koko Eurooppaa. Tässä pitäisi kyllä katsoa peiliin. Itse Eurooppa asetti sanktiot Venäjälle ja Venäjä vain asetti vastasanktiot vastavuoroisesti. Venäjä ei ole syyllinen Euroopan ja Yhdysvaltojen kriiseihin, vaan he itse ovat järjestäneet sen itselleen. Päätöksenteko energiasioissa on EU-tasolla vaikeaa. Vaikka jäsenmaat ovat Ukrainan sodassa melko yhtenäisiä ja Venäjän vastaisia ovat rivit energia-asiassa selvästi rikkonaisemmat. Syy on ennen muuta siinä, että jäsenmaiden energiaratkaisut ovat keskenään hyvin erilaisia. Esimerkiksi Ranska panostaa ydinvoimaan, Saksa taas ajaa sitä kokonaan alas, Ruotsi luottaa vesivoimaan ja Puola edelleen kivihiileen. Kullakin valtiolla on siis riippuvuuksia eri suuntiin eri lailla.
Koska energian hinnat voivat olla järkyttävän korkeita tästä voi seurata köyhyysongelma. Väitetään kuitenkin, että kukaan ei kuole nälkään tai kylmyyteen. Tästä en ole niinkään varma ainakaan maailman köyhimmissä maissa. Jo vuoden kuluttua voidaan olla tilanteessa, jossa Euroopan energiavarastot ammottavat tyhjyyttään. Suomessa yksi suurimmista energialähteistä on puu. Suomen hallitus ilmoitti noin 800 miljoonan euron "sähköpaketista". Saksa ilmoitti huimasta 200 miljardin euron energiapaketista kansalaistensa ja yritystensä tukemiseksi. Kyse on Euroopan suurimmasta tukipaketista. Koko EU:n alueella kansallisia energiatukipaketteja on annettu kuluneen vuoden aikana noin 600-700 miljardin euron edestä. Monet sanovat tuen vääristävän kilpailua ja johtavan jopa eräänlaiseen "talouden sisällissotaan". Nämä kaikki hajottavat EU:n sisämarkkinoita ja sekoittavat energiataloutta entisestään. Ne eivät laske energian hintaa vaan päinvastoin joissakin maissa hinta on noussut entisestään. Energian hinnan kompensointi voi ajaa eurooppalaiset valtiot jopa taantumaan. Jotkut EU-maat ovat niin köyhiä, että ne eivät voi tukea omaa maataan vastaavasti. Toisaalta jos Saksa romahtaa, niin EU on siinä.
Inflaation määrä EU:n eri maissa on hätkähdyttävä.
On esitetty sähkönkulutuksen vähentämistä, tuottokatosta sähköyhtiöiden ylisuurille tuotoille ja solidaarisuusmaksuista fossiilisen energiaan keskittyville yrityksille. Putkikaasulle asetettiin hintakatto. Myös vaihtoehtoisten energialähteiden esim. aurinkopaneelien ja tuulienergian lisääminen. Myös kulutushuippujen tasaamista pidetään tärkeänä. Tämä voi merkitä energiakatkoja esim. yksityisille kansalaisille. Energian säästämistä pidetään tärkeänä. Edessä on varmasti vaikeita vuosia Euroopalle, koska venäläinen energia oli niin tärkeää. EU-parlamentti on kuitenkin hyväksynyt päätöslauselman, että kaikkien EU-tasolla tehtävien toimien energian hinnan nousun vaikutusten lieventämiseksi on noudatettava EU:n tavoitetta ilmastoneutraalisuudesta vuoteen 2050 mennessä.
YK:n maailman elintarvikeohjelman pääjohtaja David Beasley.
Periaatteessa maailma voisi tuottaa vielä ruokaa kaikille planeetan asukkaille, mutta se jaetaan epätasa-arvoisesti. noin 50 % tuotteista saamme lannoitteiden ansiosta. Ei tule lannoitteita, ei tule satoa. Kiina on maailman suurin lannoitteiden tuottaja, mutta nyt niiden viennin on Yhdysvallat kieltänyt kokonaan. Toiseksi suurin lannoitteiden tuottaja maailmassa on Venäjä, mutta tällekin on asetettu esteitä. Yhdistyneiden Kansakuntien Maailman elintarvikeohjelman pääjohtaja David Beasley on sanonut, että Kiina on maailman suurin lannoitteiden tuottaja, mutta nyt heidän vientinsä on kokonaan kielletty. Maailman toiseksi suurin lannoitteiden tuottaja on Venäjä, mutta heillä on vaikeuksia jakaa niitä koska niille on asetettu esteitä sanktioiden takia. Siksi vetoan maailman johtajiin. En välitä, mitä mieltä olette Venäjästä ja Kiinasta, mutta lannoitteiden on päästävä markkinoille, jotta elintarvikkeiden vakaus saadaan takaisin maailmaan. Muuten meitä odottaa globaali kaaos. Venäjä on maailman suurin viljantuottaja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti