RAAKAA PELIÄ
Ukrainalaisten sotilaiden ruumiita Kurskin alueella.
Yhdysvallat haluaa ratkaista Ukrainan kysymyksen ilman EU:n osallistumista, mutta Eurooppa vaatii, että Ukraina jaetaan sen ollessa mukana. Venäjä on varmaankin aika tavalla samaa mieltä Yhdysvaltojen kanssa. Mutta tällä kertaa en paljoakaan pohdi näitä kysymyksiä. Ajattelin tarkastella Ukrainan raakoja mobilisaatiomenetelmiä ja niiden taustoja käytännön kannalta. Eurooppa haluaa, että Ukraina jatkaa sotatoimia Venäjää vastaan sen käydessä Erityistä sotaoperaatiota Ukrainaa vastaan. Samaa mieltä on presidentti Zelenskyi pysyäkseen vallassa Ukrainassa. Hän määräsi erityislain, jonka mukaan hän saa jatkaa maan presidenttinä niin kauan kuin sotaoperaatio kestää. Tämä ei ole Ukrainan lain mukaista.
Käytännössä tämä merkitsee sitä, että ukrainalaisia taistelijoita ei tahdo riittää rintamalle, koska ukrainalaiset miehet eivät halua mennä "rintamalle kuolemaan", kuten he sanovat. Rintamalle on viety jopa rikollisia vankiloista, mielisairaita ja kehitysvammaisia. Rikkaat ja hallitsevat pystyvät järjestämään niin, että heidän ei tarvitse mennä rintamalle joko järjestämällä itsensä tai lapsensa ulos maasta tai maksamalla lahjontaa. Tästä on kehittynyt jopa järjestelmä, josta on esitetty monta eri versiota. Tavalliset miehet ja köyhät eivät tähän pysty, jolloin heidät pakotetaan sotatoimiin rintamalle. Tämä on johtanut siihen, että he yrittävät välttyä mobilisoinneilta esimerkiksi piiloutumalla tai karkaamalla maasta.
Kiinniottaminen on usein hyvin väkivaltaista. Tavallinen kansa on ryhtynyt vastustamaan sitä. Niissä usein tapahtuu kuolemantapauksia kuten alla.
Nämä toimet taas ovat johtaneet siihen, että valtio yrittää mobilisoida pakolla keitä tahansa saavat kiinni mistä tahansa. Usein tämä on hyvin väkivaltaista ja tapahtuu kadulla. Tällainen väkivalta merkitsee kiinnijääneille usein sairaalareissua tai jopa kuolemaa. Usein ihan tavallinen kansa yrittää puolustaa näitä uhreja taistelemalla poliiseja ja mobilisoijia vastaan silloin kun pystyvät tai uskaltavat. On käynyt jopa niin, että mobilisoijat ovat käyttäneet aseita tilanteissa. Ne, jotka kieltäytyvät yhä kiinnioton jälkeenkin lähtemästä rintamalle suljetaan vankiloihin. Tyypillistä on, että siellä heitä kidutetaan. Esimerkiksi sidotaan ja hakataan joukolla. Olen nähnyt videoita! Toisaalta kansa on noussut kiinniottajia vastaan jopa niin, että kiinniottajien ammattia on alettu varoittaa vaaralliseksi heihin kohdistetun väkivallan takia.
Ukrainan uusien lakien mukaan kaikki miehet 18 - 70 vuoden välillä kuuluvat mobilisaation piiriin. On ryhdytty mainostamaan mobilisaatiota, mutta se ei tuota juuri tulosta. Siksi on ryhdytty mobilisoimaan myös naisia ja mainostamaan myös heidän pääsyä armeijaan. Alla on kuvakaappaus naisten mobilisaatiovideosta. Videolla esiintyy Veronika niminen 19 -vuotias nuori nainen. Sen alla on Veronikan äidin Tetjanan muistokirjoitus Veronican kuolemasta rintamalla. "Jumala otti hänet luokseen. Lepää rauhassa rakas tyttäreni!"
Asepalvelus on Ukrainan vaikeimpia poliittisia kysymyksiä. Miehistövaje on niin suuri, että uudistuksia asevelvollisuuslakiin on jyrkästi muuteltu monta kertaa. Ukrainasta on eri tietojen mukaan paennut jopa 20 - 25 miljoonaa ihmistä sotaoperaation alettua. Määrää on vaikea varmentaa. Näiden joukossa on tietenkin valtavasti miehiä. Heitä pakenee yhä tänäkin päivänä. Välillä heitä saadaan kiinni suurin joukoin, jolloin he joutuvat rangaistaviksi. Usein he kuolevat pakoyrityksissään. Joskus he onnistuvat. Alla on kuva kahdesta miehestä, jotka pakenivat veneellä Odessasta Venäjälle Mustanmeren kautta veneellä. He eivät halunneet mennä asepalvelukseen. Nimiä ja muita tietoja en anna eettisistä ja moraalisista syistä. Perheet jäivät Ukrainaan.
Alla olevalle miehelle ei käynyt yhtä hyvin
Hyvin usein rintamalle joutuneet ukrainalaiset pyrkivät antautumaan venäläisille heti kun se on mahdollista. Usein ukrainalaiset esimiehet ampuvat heitä selkään heidän paetessaan. Tämä on yritetty ottaa huomioon antautumisprosessissa. Venäläiset ovat jakaneet erilaisia ohjeita ja neuvoja, joita on levitetty rintamalle. Ukrainalaisten puolesta antautumisesta on tehty mahdollisimman vaikeaa.
Presidentti Trump on ilmoittanut, että Yhdysvallat voisi vetäytyä Venäjän ja Ukrainan rauhansopimuksen välittämisestä, jollei selviä merkkejä sopimuksen syntymisestä ole. Osapuolet tekevät sodan lopettamisesta vaikeaa. Trump on myös ilmoittanut, että Yhdysvallat on valmis lieventämään Venäjän vastaisia pakotteita. Toisaalta eurooppalaiset eivät ole valmiita lopettamaan taistelua vaan haluavat jatkaa sitä. Varsinkin Britannia, Ranska ja Baltian maat ovat sitä mieltä. Myös Ukrainan presidentti Zelenskyi ei halua lopettaa taistelemista, koska se merkitsisi hänen uransa loppua. Venäläisten ehdot ovat selkeät, että Ukraina ei koskaan voi päästä Naton tai EU:n jäseneksi ja Venäjän miehittämät alueet jäävät Venäjän haltuun. Toisaalta jos ehdoista sovitaan Venäjä on valmis lopettamaan erityisoperaation Ukrainan toimia vastaan.
Mutta näyttää selvältä, että Eurooppa ei halua hyväksyä näitä ehtoja vaan haluaa jatkaa sotatoimia erittäin huonosta taloudellisesta tilasta huolimatta. Paitsi sotatoimien rahoittamista halutaan lähettää eurooppalaisia sotilaita Ukrainaan. Tämä voisi merkitä sotatoimien laajenemista. Ja selkeästi tämä merkitsisi ukrainalaisten uhrilukujen kasvamista. Jo tähän mennessä eurooppalaisia ja muitakin on osallistunut taisteluihin. Alla on venäläisten tekemä tilasto ulkomaisten kuolleiden määrästä pelkästään Kurskin alueelta. Luettelossa on mukana ylhäältä alas Puola, Georgia, Armenia, Ranska, Saksa, Britannia, USA, Australia ja Japani.
Alla australialainen vanki Kurskista
Alla ranskalainen vanki
Tasapainon vuoksi voisin ottaa tähän mukaan Venäjän mobilisointitoimet tähän Ukrainan erityisoperaatioon. Osallistuminen on vapaaehtoista ja siitä maksetaan palkkaa joka kerta 800 000 ruplaa. Kansainväliset asiantuntijat arvioivat, että Venäjä värvää noin 30 000 sotilasta joka kuukausi. halukkaiden jono on pitkä. Venäjällä osallistuminen on kunniakysymys ja osallistuja kunnioitetaan ja ihaillaan suuresti. Jos he kuolevat heille järjestetään valtiolliset sotilaalliset hautajaiset. Omaiset saavat kunnon korvaukset jopa miljoona ruplaa. Jos he haavoittuvat valtio korvaa hoidon ja he saavat tuon 800 000 ruplaa. Haavoittuneille järjestetään työtä. Venäjällä on huutava työvoimapula, joten se ei ole ongelma. Usein lievästi haavoittuneet palaavat takaisin rintamalle hankkimaan lisää rahaa.
Usein kuulee kerrottavan, että venäläisiä pakoilee sotaväkeä, mutta se ei koske tätä Ukrainan sotilasoperaatiota vaan varmasti tavallista sotaväen palvelusta. Venäjällä on samoin kuin Suomessa pakollinen sotaväki. Mutta sieltä on helpompi päästä irti esimerkiksi koulutuksellisista tai perhesyistä. Venäjän talous on hämmästyttävän hyvässä kunnossa verrattuna esimerkiksi Euroopan talouteen. Työttömyyttä ei ole ja talouden kasvuvauhti on 4,1 prosenttia. Kiinan talouden kasvuvauhti on tällä hetkellä 5,4 prosenttia.
Mutta entäpä Suomi? Suomessa on maailman ankarimpia lakeja varusmiespalveluksesta. Suomen laissa sanotaan, että varusmiespalveluksen ovat velvoitettuja suorittamaan kaikki asevelvolliset miehet, joilla ei ole vakaumukseen perustuvia syitä, jotka estävät varusmiespalveluksen suorittamisen ja jotka ovat terveydentilaltaan palveluskelpoisia. Itse olen käynyt palveluksen, joka kesti lähes vuoden. Kuitenkin koin, että tämä vuosi oli hukkaan heitettyä aikaa. Nykyisellään kieltäytyisin kokonaan palveluksesta. Olisin totaalikieltäytyjä! Kieltäytyisin myös siviilipalveluksesta, koska siitä yritetään muodostaa osaksi armeijan toimintaa. Millainen kohtalo minulla olisi edessä voi kukin itse päätellä.
Nykyään Suomessa ollaan huolestuneita varusmiesten määrän vähenemisestä ikäluokkien pienenemisen vuoksi. On ehdotettu jopa naisten pakollisesta palvelukseen astumisesta. Toisaalta miesten puolella on tapahtunut yhä enemmän hylkäämisiä mielenterveydellisistä syistä tai huonon kunnon vuoksi. Tunnen henkilökohtaisesti monta tällaista tapausta. Mutta itse henkilökohtaisesti kieltäytyisin astumasta palvelukseen nykyisen Suomen hallinnon ja presidentin poliittisten toimien ja mielipiteiden vuoksi. En missään nimessä kannata niitä. Varojen johtaminen sotilaallisiin menoihin ottamalla ne köyhiltä, sairailta ja vanhuksilta on raakaa ja sivistymätöntä. Asiat pitäisi hoitaa poliittisesti, ei sotilaallisesti. Varsinkin naapureiden kanssa pitäisi kyetä sopimaan asioista neuvottelemalla, ei varustautumalla. Suomi elää menneessä ajassa.
Mielestäni varusmiespalvelus pitäisi olla vapaaehtoista. Se olisi sivistyneempää ja nykyaikaista. Suomessa riittää tarpeeksi innokkaita sotilaita jo pelkästään historiallisista syistä. Ehdottaisin uutena välineenä jokaiselle varusmiehelle jaettavaksi valkoinen lippu esimerkiksi nenäliina. Tämä siitä syystä, että jos ei halua tulla tapetuksi tai tappaa ketään voisi heti antautua heiluttamalla valkoista lippua. Itse tekisin niin heti ensi tilassa. En halua kuolla tai tappaa ketään.
Eräs suuri sankarini on Arndt Juho Pekurinen (29. elokuuta 1905 Juva – 5. marraskuuta 1941). Hän oli suomalainen aseistakieltäytyjä ja pasifisti. Hänen ansiostaan Suomeen perustettiin ensimmäinen siviilipalveluslaki eli niin sanottu Lex Pekurinen. Olen kirjoittanut hänestä ennenkin. Hän koki julman kuoleman marraskuussa 1941, jolloin hänet pahoinpideltiin ja teloitettiin ampumalla. Hänen hautansa on Helsingin Malmin hautausmaalla. Hautakivessä on aseistakieltäytymisen symboli ja sanat "Elit rauhalle, siksi sinut ammuttiin. Sä elät sittenkin!"
PUTININ YLLÄTYS
Venäjän presidentti Vladimir putin järjesti pienen yllätyksen julistamalla väliaikaisen tulitauon pääsiäiseksi. Se alkoi lauantaina 19.4 klo 18.00 Moskovan aikaan ja päättyi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä klo 00.00. Itse en uskonut hetkeäkään, että tulitauko olisi kestänyt, mutta ainakin se rauhoitti tilannetta. Molemmat osapuolet syyttelevät toisiaan tulitauon rikkomuksista, mutta lienee selvää, että kukaan ei uskonut tulitaukoon. Kyseessä on selvästikin poliittinen ambitio, koska Yhdysvaltain presidentti Trump on jo monta kertaa ilmoittanut irrottautuvansa tilanteesta, jos mitään ei tapahdu. Palaan vielä asioihin.