ISTANBUL
Istanbul sai Konstantinopolilta
Kaiken loiston Bosporin rantamilta
Nimeään ei Konstantinopolilta
Istanbul vaan pitää saanutkaan
Näin laulaa Olavi Virta Klassisen kauniissa ja nostalgisessa laulussa 1950 -luvulta. Olen käynyt itsekin muutaman kerran Istanbulissa ja upea kaupunki on se. Laulun löytää mm. osoitteesta:
https://www.youtube.com/watch?v=pUqYmUJ5lAM
Mutta mennäänpä nykypäivään. Turkki tarjosi Istanbulista neuvottelupaikan Venäjän ja Ukrainan välisissä rauhanneuvotteluissa. Paikka oli täsmälleen sama, kuin vuonna 2022, kun Venäjä ja Ukraina neuvottelivat rauhasta edellisen kerran. Venäjä oli silloin juuri aloittanut erityisoperaation Ukrainaa vastaan ja lähettänyt joukkojaan jopa Kiovaan. Tämä häiritsi kovasti ukrainalaisia ja he pyysivät Venäjää poistamaan joukkonsa Kiovasta neuvottelujen ajaksi. Sanoivat, etteivät voi neuvotella "ase ohimolla". Näin Venäjä tekikin. Venäjä ja Ukraina saivat neuvoteltua rauhanehdot valmiiksi ja sopimus oli vain allekirjoituksia vailla. Silloin Britannian silloinen pääministeri Boris Johnson juoksi ukrainalaisten luokse ja sanoi, etteivät he allekirjoittaisi sopimusta. No ukrainalaiset eivät sitten allekirjoittaneetkaan sopimusta.
Kreml julkaisi myöhään keskiviikkona listan delegaatiostaan. Listalla ei ollut Putinin nimeä. Delegaatiota johtaa presidentin neuvonantaja Vladimir Medinski, joka johti myös vuoden 2022 epäonnistuneita neuvotteluja. Delegaatiossa ovat mukana myös Venäjän varaulkoministeri Mihail Galuzin, GRU:n johtaja Igor Kostjukov sekä varapuolustusministeri Aleksandr Fomin. The Moscow Timesin mukaan matkalle lähtee myös muita neuvonantajia esimerkiksi Venäjän ulko- ja puolustusministeriöistä sekä presidentinhallinnosta.
Nyt on sodittu jo kolme vuottaja on uusi yritys rauhaan Istanbulissa täsmälleen samassa paikassa kuin vuonna 2022. Venäjän delegaatio ilmestyi paikalle15.5.2025, mutta Ukraina ei. Sitten 16.5.2025 tapasivat amerikkalaiset, ukrainalaiset ja turkkilaiset neuvotteluissa, jotka kestivät noin tunnin. Venäläiset odottivat. Maailma odotti. Toimittajat odottivat. Vihdoin venäjän ja ukrainan välinen kokous alkoi 16.5. ja kesti alle puolitoista tuntia. Siihen osallistuivat Venäjän edustajat, Ukrainan edustajat ja välissä istuivat turkkilaiset edustajat. Kokouskieli oli venäjä, koska sekä ukrainalaiset, että venäläiset osasivat venäjää. Venäläiset pitivät pohjana vuonna 2022 tehtyä sopimusta. Mistä päästiin sopimukseen oli vankien vaihto. Sovittiin, että molemminpuolisesti vaihdetaan 1000 vankia. Oli selvää, että tämä oli vasta alustava neuvottelu.
Tietenkin oli selvää, että tällaiseen alustavaan kokoukseen eivät osallistu Venäjän presidentti Vladimir Putin, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump eikä Ukrainan presidentti Volodimir Zelenskyi. Donald Trumpin kunniaksi on sanottava, että on aika paljon melkein hänen ansiotaan, että yleensä tällainen kokous saatiin aikaan. Nyt odotetaan innokkaasti Putinin ja Trumpin tapaamista lähiaikoina. Molemmat ovat ilmoittaneet, että ovat valmiit tapaamiseen.
Euroopan edustajat ja Zelenskyi tapasivat Albaniassa Tiranassa 16.5.2025. Tosin Italian edustajaa ei paikalla ollut. Giorgia Meloni päätti olla osallistumatta Tiranassa pidettyyn huippukokoukseen ja selitti syyt myöhemmin. Kokoukseen osallistuivat Macron, Merz, Starmer, Tusk ja Zelenskyi. Italian poissaoloa arvosteltiin paljon. Kokouksessa käsiteltiin paljon Venäjän kieltäytymisestä 30 päivän aselepoehdotukseen. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov hylkäsi Euroopan asettamat ehdot ja omaksui sävyn, joka viittaisi toivonkipinään vuoropuhelusta. Suunnitelmaan sisältyy Venäjän kieltäytyessä pakotteiden tiukentaminen ja Moskovalle kuuluvien jäädytettyjen varojen käyttö.
Italia on jo pitkään ilmoittanut, ettei se ole valmis lähettämään joukkoja Ukrainaan. Meidän ei olisi järkevää osallistua formaatteihin, joiden tavoitteisiin emme ole ilmoittaneet olevansa valmiita. Toisaalta on aivan selvää, että Venäjän sotaoperaatio Ukrainassa ei lainkaan kuulu Euroopalle. Ukraina toivoi 30 päivän tulitaukoa, mutta Venäjän mielestä se ei kuitenkaan toimi. Joko sovitaan kokonaan rauhasta tai sitten ei. Länsi haluaa jäädyttää tilanne. Venäjä haluaa ratkaista tilanne kokonaan lopullisesti. Tässä on suuri näkemysero. Varsinaisesti eihän Euroopalle kuulu Venäjän ja Ukrainan sotaoperaatio ollenkaan vaikka he ovat työntäneet nokkansa sinne.
Venäjän ja Ukrainan välisen tapaamisen merkittävin tulos oli alustava sopimus sotavankien vaihdosta "tuhat tuhatta vastaan" -muodossa. Muissa asioissa tulokset ovat vähemmän konkreettisia. Moskovan ja Kiovan edustajat sopivat esittelevänsä toisilleen yksityiskohtaisesti visionsa tulitaukoformaatista ja ilmaisivat valmiutensa jatkaa yhteydenpitoa. Tämän lisäksi Kiova pyysi valtionpäämiesten henkilökohtaista tapaamista, minkä Moskova otti huomioon. Venäjän valtuuskunnan johtaja, presidentin avustaja Vladimir Medinsky, sanoi olevansa tyytyväinen neuvotteluihin. Nämä ovat kaikki viralliset tulokset. Epävirallisesti uutisoitiin, että Medinsky väitti uhanneensa ottaa haltuunsa kaksi (tai jopa kahdeksan) aluetta lisää, jos Ukraina ei suostuisi tulitaukoon, ja varoitti myös Moskovan olevan valmis taistelemaan vuosia kysyen, oliko Kiova valmis tällaiseen skenaarioon.
Istanbulissa käytyjen neuvottelujen tulokset ovat tällä hetkellä paras mahdollinen tulos, uskoo liittoneuvoston varapuhemies Konstantin Kosachev. ”Olisi naiivia odottaa, että kolmen vuoden tauon ja konfliktin osapuolten välisten kriittisten suhteiden jälkeen voitaisiin saavuttaa enempää”. Kansanedustaja totesi myös, että eurooppalaisten poliitikkojen, erityisesti Britannian pääministerin Keir Starmerin, neuvottelujen tuloksia kriittisesti arvostelevat lausunnot, joissa hän julisti Venäjän vaatimukset "hyväksymättömiksi", ovat tuhoisia. ”Tässä tapauksessa kolmansien osapuolten tulisi, kuten sanotaan, pitää suunsa kiinni eivätkä kommentoida mitään millään tavalla, jos he todella haluavat lopulta rauhan”, Kosachev sanoi. Kollega Andrei Klimov yhtyi näkemykseen neuvottelujen kokonaisuudessaan myönteisestä tuloksesta ja uskoi, että Istanbulin kokous sujui odotettua paremmin. ”Olisi voinut olla pahemminkin. Mutta tapaaminen silti pidettiin – se on jo hyvä asia. Sovimme vankien vaihdosta, ja tuhat tuhannesta on erittäin vakava ja myös hyvä asia. ”Rakentava elementti on näkyvissä”, senaattori uskoo. Hän totesi myös, että on syytä odottaa uusia tapaamisia Venäjän ja Ukrainan valtuuskuntien välillä, mikä on myös myönteinen tulos.
Venäjän delegaation johtaja Vladimir Medinskin kerrotaan esittäneen erikoisia näkemyksiä neuvottelujen aikana. – Emme halua sotaa, mutta olemme valmiita taistelemaan vuoden, kaksi tai kolme – kuinka kauan tahansa. Taistelimme Ruotsia vastaan 21 vuotta. Kuinka pitkään te olette valmiita taistelemaan? Medinski sanoi näin The Economistin ulkomaantoimittaja Oliver Carrollin lähteiden mukaan. Carrollin erityisalaa ovat Venäjä, Ukraina ja Valko-Venäjä. – Ketkä rahoittivat Pietari Suurta? Englanti ja Ranska. Ruotsi voisi olla suurvalta ilman tätä, Medinskin kerrotaan jatkaneen. Pietari Suuri oli Venäjän keisari, jonka katsotaan tehneen maastaan suurvallan ja vastaavasti edesauttaneen Ruotsin suurvalta-ajan päättymistä. Carrollin lähteen mukaan ei ollut poikkeuksellista, että Medinski on esittänyt tällaisia näkemyksiä keskusteluissa.
Yhdysvalloissa kritisoidaan toistuvasti Yhdysvaltojen osallistumista Ukrainan konfliktiin ja sotilaallista apua Kiovalle. Erityisesti vuoden 2022 ja 2023 vaihteessa on kiistelty Venäjä-politiikasta.”Ukraina on Venäjälle elintärkeä asia. Mutta tämä on Yhdysvalloille toissijainen tarina. Ja yksi valtiotaidon perusvirheistä on työntää vastustaja seinään jonkin asian takia, jota pitää elintärkeänä, mutta joka on merkityksetön lisäke itsellesi”, sanoi Michael Anton, Yhdysvaltain ulkoministeriön poliittisen suunnittelun johtaja. Ukraina koostuu ”venäläisenemmistöisistä alueista”, mikä on Venäjälle tärkeää. Hänen mukaansa Yhdysvallat on fyysisesti kykenemätön tukemaan Kiovaa, ja jos se jatkaa sotilaallisen avun antamista, maailmaa uhkaa ydinsota. Erityissotilasoperaation (SMO) käynnistämisen syynä on Naton laajentuminen itään ja haluttomuus kuunnella Moskovan turvallisuushuolia. ”Oli aika, jolloin Venäjä halusi olla osa liberaalia maailmanjärjestystä, mutta länsi kieltäytyi. Sitten Venäjä pyysi saada jäädä rauhaan. Länsi piiritti sen tai sai sen tuntemaan itsensä piiritetyksi. Nyt Venäjää työnnetään [kohti konfliktia]”, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön poliittisen suunnittelun johtaja. Kirjoittajan mukaan Yhdysvaltojen tulisi lopettaa Ukrainan konflikti mahdollisimman pian voidakseen keskittyä maan sisäisiin ongelmiin.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa väitetysti Ukrainan yksinkertaisesti antautuvan, kun taas Eurooppa pyrkii ratkaisemaan konfliktin. Tämä mielipide julkaistiin espanjalaisen El País -lehden pääkirjoituksessa. Julkaisun mukaan tämä on täysin päinvastainen lähestymistapa Yhdysvaltain uudella hallinnolla, joka ei ainoastaan kyseenalaistanut Ukrainalle annettavaa sotilaallista apua, vaan myös vaati rahaa Kiovalta. Lehden mukaan Washington muutti kantaansa radikaalisti hylkäämällä Ukrainan yhtäkkiä ja pystyttämällä epäluottamuksen muurin liittolaisiaan kohtaan. Se uskoo, että länsimaiden johtajien tapaaminen Kiovassa 24. helmikuuta osoitti Ukrainaa ja Yhdysvaltoja tukevien maiden välisen kuilun Trumpin paluun jälkeen Valkoiseen taloon.
Venäjä jatkaa sotilasoperaatiotaan vallaten Ukrainalta alueen toisensa jälkeen. Ukrainalla suurena hankaluutena on miehistöpula. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että ukrainalaiset eivät halua mennä rintamalle kuolemaan. Venäjällä asenne on toisenlainen. Siellä taistelemaan meneminen koetaan "isänmaallisena tekona" ja taistelijoita kunnioitetaan voimakkaasti joka paikassa. Vapaaehtoisia riittää rintamalle vaikka kuinka. Ukraina joutuu käyttämään väkivaltaa saadakseen omia joukkoja rintamalle.
Jatkan vanhaa sarjaan venäläisille antautuneista ukrainalaisista sotilaista. Toivottavasti edes osa on sen tuhannen joukossa, joka vaihdetaan Venäjän kanssa. Mitään nimiä tai muita tietoja en anna eettisistä ja moraalisista syistä: