tiistai 13. lokakuuta 2020

 




HELSINKI JÄLLEEN


Sunnuntaina 4.10.2020 Helsingissä tapahtui maassamme paljon huomiota herättänyt seikka. Poliisi käytti ylimitoitettua voimankäyttöä hajottaessaan rauhallista Elokapina-liikkeen mielenosoitusta. Mielenosoittajat olivat sulkeneet istumalla Kaisaniemenkadun Varsapuiston kohdalla. Mielenosoittajat istuivat kadulla rauhallisesti kunnes kolme poliisia ryhtyi sumuttamaan heidän päälleen ja kasvoilleen kaasusumutetta. Tämä oli kuin suoraan amerikkalaisista uutisista. Sieltä ilmiö on peräisin ja suomalaiset poliisit ottivat oppia amerikkalaisilta. Pitihän poliisin näyttää, että kyllä meilläkin osataan oikein suuren maailman malliin. Sitten mielenosoittajia kannettiin väkisin poliisiautoihin, vaikka mielenosoittajat eivät käyttäneet minkäänlaista väkivaltaa tai vastarintaa.

Poliisi kirjoitti tiedotteessaan "Kyseessä on ollut poliisin johdettu  kenttätilanne, jossa on tehty ratkaisu passiivisen vastarinnan murtamiseksi ja väkijoukon hajottamiseksi". Suomen perustuslaissa  kuitenkin säädetään, että jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia  ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin. Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan jokaisella on oikeus rauhanomaiseen kokoontumis- ja yhdistymisvapauteen. Poliisilaissa puolestaan säädetään, että poliisin on kunnioitettava perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä toimivaltuuksia käyttäessään valittava perusteltavissa olevista vaihtoehdoista se, joka parhaiten edistää näiden oikeuksien toteutumista.

Selkeästi tässä tapauksessa poliisi ylitti kaikki perustuslain ja ihmisoikeuskäsitteiden valtuudet. Kyseessä oli täysin rauhanomainen mielenosoitus eikä mielenosoituksessa uhattu ketään tai mitään. Näyttää ilmiselvältä, että poliisi on ottanut mallia lukuisista viimeaikaisista ulkomaisista mielenosoituksista ja varsinkin Yhdysvalloista välitetyistä näkymistä. Tapaus herätti laajaa keskustelua Suomessa. Lisäksi poliisin ampuma-aseiden käyttö on lisääntynyt runsaasti viime aikoina.

Mutta nyt itse asiaan. Helsinki pääsi jälleen maailmankartalle järjestäessään neuvottelupaikan 5.10.2020 Venäjän ja Yhdysvaltojen välisille neuvotteluille ydinasevarustelua rajoittavasta sopimuksesta. Neuvottelut tapahtuivat Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkovin ja Yhdysvaltain asevalvontasuurlähettiläs Marshall Billingslean johdolla. Idioottipresidenttimme Sauli Niinistö tapasi molemmat edustajat neuvottelujen päätteeksi. Hän kommentoi asiaa "Tässä maailmantilassa kaikki vuoropuhelu on tärkeää ja on hyvä, että se Yhdysvaltain ja Venäjän välillä jatkuu. Toivotan edelleen edistystä asevalvonnan sopimisessa."

Venäjän Sergei Rjabkov ja USA:n Marshall Billingslea

Neuvottelujen asialistalla odotettiin olevan jatkoaika Uusi Start -ydinasesopimukselle, joka umpeutuu vuonna 2021. Se on viimeinen jäljellä oleva Venäjän ja Yhdysvaltojen kylmän sodan päättymisen perintönä solmittu voimassa oleva sopimus. Kaikki muut sopimukset Yhdysvallat on sanonut yksipuolisesti irti. Uusi Start -sopimus rajoittaisi strategisten ydinkärkien määrän 1 550:een yhtä valtiota kohden. Jos jatkoaikaa ei synny se tarkoittaisi sitä, että ydinaseiden määrän lisäämiselle ei olisi periaatteessa kellään mitään rajoitteita.

Ydinsulkusopimus vuodelta 1968 määrittelee Venäjän, Yhdysvallat, Kiinan, Ranskan ja Britannian virallisiksi ydinasevaltioiksi. Sen lisäksi ydinasevaltioiksi ovat tulleet Intia, Pakistan, Israel ja Pohjois-Korea. Muut sopimuksen allekirjoittaneet valtiot sitoutuvat ydinaseettomuuteen. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet suurin osa maailman valtioista. Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA valvoo, että sopimuksen allekirjoittaneet valtiot käyttävät ydinenergiaa vain rauhanomaisiin tarkoituksiin.  Iranin kohdalla paljon polemiikkia on herättänyt sen toiminta uraanin rikastamisessa. Yhdysvallat ei ole ratifioinut ydinkoekieltosopimusta. Aikaisemmin Neuvostoliitto ja sen seuraaja Venäjä ja Yhdysvallat ovat solmineet useita kahdenvälisiä ydinaseriisuntasopimuksia. Näistä kaikista Yhdysvallat on siis irtisanoutunut paitsi tästä Uusi Start -sopimuksesta. Nyt on kai sen aika. Edellinen oli vuonna 2019 Donald Trumpin irtisanoutuminen keskimatkan ohjukset kieltävästä INF -sopimuksesta sekä Open Skies -sopimuksesta.

Venäjällä ja Yhdysvalloilla on yhteensä noin yli 12 000 ydinkärkeä ja maailmalla arvioidaan olevan yhteensä noin 13 400 ydinkärkeä. Käytännössä siis maailman rauha nojaa Venäjän ja Yhdysvaltojen väliseen kauhun tasapainoon. Onko kysymys siitä, että Yhdysvallat haluaa lähteä tästä tasapainosta? Maailman ydinaseista on hävitetty noin 80 prosenttia 1980-luvun jälkeen. Silloin maailmassa oli noin yli 70 000 ydinasetta. Toisaalta ydinasevarustelussa järjestelmiä kuitenkin modernisoidaan ja kehitetään. On selvää, että ainakin Yhdysvalloilla varsinkin nyt Trumpin kaudella ei ole haluja pitää yllä asevalvontaa ja aseriisuntaa. Sen verran Yhdysvallat on lisännyt puolustusmenoja.

Nyt Helsingin neuvottelujen päätteeksi 5.10.2020 saatiin ristiriitaisia tietoja. Yhdysvaltojen delegaation johtaja Marshall Billingslea ilmoitti, että neuvotteluissa saatiin "tärkeää edistystä". Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov ilmoitti sen sijaan, että mitään edistystä ei ollut tapahtunut ja neuvottelut käytännössä olivat tuloksettomat. Kumpaan on uskominen? Henkilökohtaisesti uskon enemmän Venäjän ilmoitukseen. On selvää, että maailman nykytilanteessa Venäjä ei ole suostunut Yhdysvaltojen tiukentuneisiin vaatimuksiin. Tukholman rauhantutkimusinstituutin mukaan Venäjällä on mannertenvälisissä ballistisissa ohjuksissa 6 375 ydinkärkeä ja Yhdysvalloilla 5 800 ydinkärkeä. Lisäksi Yhdysvallat on painostanut Venäjää vaikuttamaan Kiinaan, jolla on ainakin 320 ydinkärkeä ballistisissa ohjuksissa, mutta Venäjä katsoo, että sillä ei ole oikeutta painostaa Kiinaa. Venäjällä ei ole oikeutta puuttua Kiinan sisäisiin asioihin, vaikka heidän välinsä ja yhteistyönsä mm. sotilaallisesti ovat erinomaisella tasolla. On Kiinan oma asia toimia niin kuin parhaakseen katsoo. Venäjällä ja Kiinalla on vuosittain erilaisia yhteisiä sotaharjoituksia. Viime aikoina Kiina on voimakkaasti panostanut sotavoimiensa kehittämiseen ja on toisella tilalla maailmassa rahoituksessa Yhdysvaltojen jälkeen.

RS-28 Sarmat eli Satan 2 on Venäjän tehokkaimpia mannertenvälisiä ohjuksia.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti Yhdysvaltoja vain oman näkökulman huomioimisesta ja ilmoitti, että sopimukselle ei todennäköisesti saada jatkoaikaa tai korvaajaa. Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti, että Joe Bidenin kohdalla nähdään "varsin voimakasta venäläisvastaista retoriikkaa". Meidän idioottipresidenttimme Niinistö ilmoitti Yhdysvaltojen ja Venäjän välisen keskustelun jatkumisen tervetulleena nykyisessä maailmantilassa. Silloin kun Trump astui virkaansa hän julisti, että Yhdysvallat lisää ydinaseistustaan niin, ettei muulla maailmalla ole mitään mahdollisuuksia kilpailla USA:n kanssa. USA on irtisanoutunut yksipuolisesti kaikista muista aserajoitussopimuksista, joten tälle viimeisellekään ei ole  realistista odottaa jatkoa.

7.10.2020 Venäjä kokeili ensimmäistä kertaa Zircon-hypersonicohjuksen ampumista laivasta käsin. Ohjus ammuttiin fregatti Admiral Gorshkovilta ja lensi 450 kilometriä osuen tarkasti merimaaliinsa. Ohjuksen idea on sen nopeudessa. Tällä kertaa ohjus lensi yli kahdeksankertaisella äänennopeudella. Normaalisti sanotaan sen lentävän yli yhdeksänkertaisella äänennopeudella. Tuossa nopeudessa ohjuksen vaippa muuttuu melkein plasmaksi. Se on kuin meteoriitti, joka putoaa maan ilmakehään. Pelkästään sen massalla on semmoinen tuhovoima, että se lävistää kaikki ihmisten tekemät puolustuslaitteet. Mikään ilmapuolustusjärjestelmä ei pysty tuhoamaan ohjusta tuossa nopeudessa. Ohjus tekee myös väistöliikkeitä, jos on tarpeen. Ohjus on niin salainen, että edes sen ulkonäköä ei tiedetä tarkasti.





Laivasto-ohjus ohjus 3M22 Zirkon. Lennon pituus 400 - 1 000 km. Taistelukärki 300 - 400 kg. Lennon nopeus 8 machia (8 kertaa äänennopeus) 2,6 km/sek.

Yhdysvalloilla on 11 lentotukialusta. Pelkästään yksi Zircon riittää tuhoamaan lentotukialuksen. Lisäksi jos Zirconiin asennetaan taistelukärki sen tuhovoima kasvaa. Zirconissa voi käyttää sekä tavanomaisia räjähteitä että ydinkärkiä. Venäläiset ovat laskeneet, että pelkästään 11 Zirconia riittäisi tuhoamaan koko Yhdysvaltojen lentotukialuskannan. On selvää, että Zirconin valmistus on huomattavasti halvempaa, kuin lentotukialuksen valmistaminen. Zirconeja on tähän asti ammuttu lentokoneista ja maasta käsin, mutta nyt niitä voidaan ampua myös laivoista ja sukellusveneistä, autoista tai junista. Nyt suoritetussa kokeessa Venäjän laivaston fregatti Amiraali Gorshkov ampui Zirconin Barentsinmerellä olevaan kohteeseen. Ohjuksen lentomatka oli 450 km, suurin korkeus 28 km ja lentoaika 4,5 minuuttia. Nopeutta oli yli 8 Machia. Ohjus on jo sarjatuotannossa.

Venäjä on viimeaikoina kehittänyt aseistustaan niin, että se on monin kohdin muita valtioita edellä jopa kymmeniä vuosia. Amerikkalaisia huolestutti viimeaikoina Venäjän avaruudessa kokeilema tapahtumasarja. Näissä tapauksissa venäläinen satelliitti on tullut amerikkalaisen satelliitin viereen ja ollut vähän aikaa sen lähellä ja lähtenyt sitten  taas pois. Amerikkalaiset epäilevät, että kyseessä on kokeilu voiko avaruudessa liikkuvia amerikkalaisia satelliitteja tuhota. Olisi katastrofaalista jos konfliktin sattuessa tuhottaisiin kaikki suunnistamiseen ja yhteydenpitoon käytettävät satelliitit.

Uusien aseiden kehittelyssä Venäjä on toistaiseksi ylivoimainen. Heidän on ollut pakko tehdä se, koska Yhdysvallat on sanoutunut irti kaikista sopimuksista. Aikoinaan 1991 sovittiin, että Nato ei lähene Venäjää kohti milliäkään, mutta mitä olemme havainneet. Sopimusta ei ole pidetty vaan Nato on nykyään aivan Venäjän rajoilla kiinni joka puolelta. Baltian maat, Puola ja moni muu maa on liittynyt Natoon. Ukraina on täynnä Yhdysvaltojen tukikohtia. Ja nyt yritetään Valko-Venäjälle tehdä samoin. Suomessa on piirejä, jotka haluavat ehdoin tahdoin asettaa Suomen maaperän Naton käytettäväksi. Puolaan ja Romaniaan on tehty ohjustukikohtia. Tämän takia Venäjä on ryhtynyt kehittämään sellaisia aseita kuin Zircon, Avangard (hypersoninen mannertenvälinen ohjus, saavuttaa yli 24 000 kilometrin tuntinopeuden), Poseidon (vedenalainen drooni, pystyy tuhoamaan myös rantakohteita), Petrel, Sarmat, Dagger, Burevestnik (ydinkäyttöinen ohjus), Kinzhal (yli 10 kertaa ääntä nopeampi, lentomatka yli 2 000 km), Peresvet, jne. Ja on varmaa, että kehittely jatkuu. Suurimmalle osalle näistä länsimaiset ja amerikkalaiset puolustusjärjestelmät ovat tehottomia. Naton infrastruktuuri sotilaallisesta näkökulmasta tulee tehottomaksi. Heillä ei ole puolustuskykyä tällaisia aseita vastaan. Venäjällä on käytössään ydinase, jolla se pystyy tuhoamaan Ranskan tai Texasin kokoisen alueen. Tämä on itsepuolustusta vallitsevassa tilanteessa.

Kinzhal on yli 10 kertaa ääntä nopeampi ohjus, jonka lentomatka on yli 2 000 km.

Yksikään ydinasevaltio ei ole allekirjoittanut ydinasekieltosopimusta. Ei myöskään Kiina. Yhdysvallat käyttää ylivoimaisesti eniten varoja aseistukseen. Kiina on toisella sijalla, mutta varojen käyttö ei ole vertailukelpoista. Yhdysvalloissa aseita valmistavat pääasiassa yksityiset yritykset, joiden on tuotettava voittoa kun taas Kiinassa valtio, jolloin työvoima ja materiaalit ovat halpoja. Venäjän puolustusmenot ovat laskeneet viimevuosina ja Venäjä on vasta kuudennella tai seitsemännellä sijalla. Mutta laadullisesti Venäjän aseistus on maailman kehittyneintä. Venäjä aikoo kiihdyttää aseiden kehittelyä vuonna 2021 ja sen jälkeen. Tärkeintä on pitää etumatka aseiden laadussa, koska se on puolustuksellisesti tärkeintä. Pohjois-Korea esitteli 10.10.2020 täysin uuden maailman suurimman mannertenvälisen ohjuksen, joka tuli täytenä yllätyksenä koko maailmalle. Sen ominaisuuksista ei ole mitään tietoja. On selvää, että Pohjois-Korean olemassaolo riippuu kokonaan ydinaseista. Ukraina möi tietotaidon Pohjois-Korealle mannertenvälisten ohjusten tekniikasta, kun Venäjä ei enää käyttänyt Ukrainaa ohjusten osien valmistamisessa.

On selvää, että Venäjän puolustus riippuu kokonaan sen aseiden laadusta ja ydinaseiden määrästä. Riittää kun vertaa Euroopan karttaa ja Naton karttaa. Yhdysvaltojen ja Naton jatkuva toiminta Itämerellä ja Mustallamerellä lähellä Venäjän rajoja aiheuttavat jatkuvasti vaaratilanteita. Myös Pohjois-Korean olemassaolo riippuu sen ydinaseiden määrästä ja laadusta. Vastaavia maita olisi lisäksi Iran, Venezuela ja Kuuba. Ymmärrän hyvin Iranin pyrkimyksen hankkia ydinaseita. Siitä voi riippua sen itsenäisyys. Yhdysvaltojen liikkuminen Kiinanmerellä ja Kiinan läheisyydessä luovat Kiinalle puolustuksellisen tarpeen. Yhdysvaltojen irtautuminen yksipuolisesti kaikista sopimuksista tuottaa koko maailmanlaajuisesti tilanteen, jossa maailman olemassaolo vaarantuu. Kaikille olisi hyväksi, jos Yhdysvallat ymmärtäisi pysyä omalla maaperällään eikä pyrkiä maailman valtiaaksi. Yhdysvallat on käyttänyt voimaa pyrkiessään hallitsemaan maailmaa. Yhdysvalloilla ei ole siihen oikeutta. Yhdysvaltojen lait eivät ole maailman lakeja! 


Juttu on kirjoitettu sunnuntaina 11. lokakuuta 2020




Ei kommentteja: