maanantai 16. toukokuuta 2016



VAUNUT VIERIVÄT 



Lasten vaunut vierivät pitkin Odessan portaita. Kuva on neuvostoliittolaisen elokuvaohjaajan Sergei Eisensteinin kuuluisasta elokuvasta Panssarilaiva Potemkin (Броненосец Потёмкин, Bronenosets Potjomkin) vuodelta 1925. Odessa on Ukrainan kolmanneksi suurin kaupunki. Siellä on noin miljoona asukasta. Odessa sijaitsee Etelä-Ukrainassa Mustanmeren rannalla. Palaan Odessaan vielä.



Stepan Andrijovits Bandera (1909 - 1959) oli ukrainalainen poliitikko, joka johti nationalistien järjestöä toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen. Hän oli natsi ja johti OUN-Bandera -järjestöä Ukrainassa. OUN (Organization of Ukrainian Nationalists) on Ukrainan nationalistinen järjestö. Bandera neuvotteli Hitlerin Saksan kanssa ukrainalaispataljoonien Nachtigall ja Roland sekä lukuisten SS-divisioonien muodostamisesta Gestapon ja Abwehrin käyttöön. Hänen mukaansa Ukraina toimi läheisessä yhteistyössä kansallissosialistisen Suur-Saksan kanssa, joka Adolf Hitlerin johdolla loi uutta järjestystä Eurooppaan ja maailmaan. Toinen järjestön keskeinen johtaja oli Jaroslaw Stezko (1912 - 1986).

OUN-Banderan poliittisessa ohjelmassa vuodelta 1941 määrätään mm.: "Moskalit (venäläiset), puolalaiset ja juutalaiset tuhottaviksi tässä taistelussa..." Heidän lentolehtisessään vaaditaan tuhoa "Moskaleille, puolalaisille, unkarilaisille ja juutalaisille". Banderovitsit vastasivat usein itsenäisesti teloituksista. Ukrainan kapinallisarmeija UPA yhtyi näihin toimiin.

1941 Babi Jarissa murhattiin 30 000 juutalaista, johon banderovitsit osallistuivat. Murhiin osallistui 1 500 ukrainalaista OUN:n poliisia ja "vain" 300 saksalaista. Volhyniassa ja Galitsiassa Puolassa 1943 - 1944 natsimiehityksen aikana ukrainalaiset murhasivat yli 100 000 puolalaista ja vähemmässä määrin muita kansallisuuksia, venäläisiä, juutalaisia, armenialaisia ym. Heidät tapettiin ampumalla, nuijimalla ja polttamalla elävältä kirkkoihin, joihin heidät ahdettiin. Asiaa on pidetty kansanmurhana tai "vain" etnisenä puhdistuksena, jossa oli kansanmurhan piirteitä. Romaneja tapettiin yli 200 000. SS ja OUN tappoi suurin piirtein kaikki Ukrainan juutalaiset. Sen lisäksi tapettiin puolalaisia, venäläisiä, unkarilaisia, bulgarialasia, romanialaisia, tataareita. Kukaan ei tiedä tarkkaa lukua tapettujen määristä. Historioitsijoiden mukaan OUN:n ja UPA:n joukot tappoivat yli miljoona ihmistä, jotka pääosaltaan olivat puolalaisia ja juutalaisia. Yksikään ukrainalainen natsi ei joutunut syytetyksi Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnissä, ei myöskään Bandera.

Baltian maissa ja ennen kaikkea Ukrainassa näitä natsimiehityksen kanssa toimineita on nyt ryhdytty kunnioittamaan patriootteina ja vastarintataistelijoina. Tämä on merkinnyt fasismin uhrien lähes täydellistä unohtamista. Yleiseen poliittiseen ilmapiiriin kuuluu fasististen rikosten vähättely ja mitätöinti, fasististen toimijoiden nostaminen kunniajalustalle, antikommunismin glorifiointi ja entisten ja nykyisten antifasistien julistaminen maanpettureiksi. Se on merkinnyt paluuta 1930-luvulla vallinneeseen fasistiseen ja äärinationalistiseen ideologiseen perintöön.

Leviäminen ei ole rajoittunut vain uusfasistisiin tai äärioikeistolasiin ryhmittymiin, vaan se on tunkeutunut lähes kaikkiin poliittisiin ryhmiin ja yleiseen mielipiteeseen. Näitä ilmiöitä on alettu kutsua esimerkiksi nimillä "neofasismi", "uusfasismi" ja "anti-antifasismi". Minä kutsun niitä vain "fasismiksi".

Banderan perintö on rasismi, fanaattinen nationalismi ja ukrainan kielen korottaminen muiden kielien yläpuolelle. Ihanteena oli Hitler ja natsi-Saksa. Nyt Stepan Banderan ja Jaroslaw Stezkon nimet on jälleen nostettu kunniaan Ukrainassa.


Jo oranssin vallankumouksen jälkeen presidentiksi noussut Viktor Justsenko nosti OUN:n ja sen johtajat Banderan ja Stezkon "Ukrainan sankareiksi". Siinä samalla jopa koulujen ja yliopistojen historiankirjoissa ukrainalaisten fasistien osuutta holokaustiin vähäteltiin ja jopa oikeutettiin erilaisilla keksityillä tekosyillä, erityisesti kommunismin vastustamisella.

Jo Maidanin aukiolla erityisesti äärioikeistolaisen Svoboda-puolueen kannattajat toivat esille OUN sodan aikaisia tunnuksia ja iskulauseita. Siellä oli Euromaidanin vallankumouksen päämajan edessä mm. Stepan Banderan kuva. He toivat esille myös OUN:n sodanaikaisia tunnuksia ja iskulauseita.

Maidanin mielenosoitusten aikana EU:n ja Yhdysvaltojen johtoelimet eivät tuominneet niiden aikana esiintynyttä Banderan ja OUN:n ylistämistä. He eivät nähneet juuri minkäänlaisia äärioikeistolaisia ilmiöitä mielenosoituksissa. Protestien aikaan joukko asiantuntijoita ja kommentaattoreita kehotti julkisessa vetoomuksessaan läntistä mediaa välttämään äärioikeiston roolin korostamista raportoinnissaan Ukrainan mielenosoituksista.




Mielenosoitukset Maidanilla ja muuallakin muuttuivat hyvin väkivaltaisiksi. Tässä OUN:n jäsenillä oli hyvin suuri osuus. Kerron myöhemmässä kirjoituksessani tarkemmin tapahtumista Maidanilla ja muualla. Keskityn tässä kirjoituksessa lähinnä fasismin esiintymiseen Ukrainassa.

Ukrainassa on lähinnä kaksi puoluetta, joita voi täydellä syyllä pitää fasistisina. Ne ovat Svoboda ja Oikea sektori. Svoboda on Ukrainan nykyisessä hallituksessa, mutta Oikea sektori ei. Sillä on kuitenkin jäseniä vaikuttavilla paikoilla Ukrainassa. Molemmat puolueet ovat esittäneet kunnioitusta fasistisia aatteita kohtaan. Bandera syntyi 1.1.1909 ja tästä päivästä on Ukrainassa muodostunut juhlapäivä, jota kunnioitetaan juhlakulkuein ja puhein, fasistisin lauluin.



Näistä kulkueista on usein muodostunut soihtukulkueita, kuten Saksassa aikoinaan. Huudetaan iskulauseita, marssitaan Banderan muistomerkille tai jollekin fasistisen merkityksen saaneelle muistomerkille. Myös torit tai muut sopivat paikat käyvät. Täällä pidetään sitten fasistisen aiheeseen sopivia palo- ja kiihotuspuheita, lauletaan fasistisia lauluja. Erityisesti herättää huomiota näissä kulkueissa nuorten suuri määrä.



 Kuvassa etualalla esiintyy Azov-pataljoonan tunnus. Se on selvä mukaelma natsi-Saksan hakarististä. Pataljoona muodostettiin 2014 Ukrainan sisäministeriön alaisuuteen. Se on toiminut pääasiassa 14 tukikohdassa Itä-Ukrainassa separatisteja vastaan käydyissä taisteluissa mm. ATO-operaatiossa. Pataljoonan tunnus on "sudenkoukkukuvio", joka on muodostettu hakarististä.



Pataljoona on tunnettu suuresta raakuudestaan ja natsitematiikastaan paitsi sotilaita myös siviilejä kohtaan. Pataljoonaa pidetään kansainvälisenä, mutta pääosa siitä on ukrainalaisia. Pataljoonassa palvelee myös suomalaisia. Suomalaisten tarkasta määrästä ei ole tietoa. Yksi kuuluisimpia ulkomaalaisia on ruotsalainen natsi Mikael Skillt, joka on taistellut helmikuusta 2014 tiedusteluryhmän johtajana ja tarkka-ampujana ja omien sanojensa mukaan tappanut marraskuun 2014 alkuun mennessä 150 separatistia. BBC on kertonut, että separatistit ovat luvanneet Skilltin tappajalle 7 000 dollarin palkkion, mutta omasta mielestään Skillt on miljoonan dollarin arvoinen. Azovin kuulustelumenetelmiin myös siviilejä kohtaan kuuluu mm. hakkaaminen, potkiminen, veitsellä silpominen, vesikidutus jne.



Huomaa Naton lippu, Azovin lippu ja hakaristilippu rinnakkkain!



Tämän jutun kuvat ovat pääasiassa videokaappauksia ranskalaisen Paul Moreiran ohjaamasta dokumentista "Ukraine: les masques de la révolution" (Ukraina: vallankumouksen naamiot). Se on esitetty Ranskassa kanavalla CANAL+ helmikuun 1. päivänä 2016 ja toisen kerran samalla kanavalla heti seuraavana päivänä 2.2.2016. Dokumentti on todellinen kuvaus Ukrainan, Maidanin, Odessan ja Itä-Ukrainan tapahtumista. Ukrainan viranomaiset yrittivät estää dokumentin esittämisen. Dokumentti on herättänyt suurta polemiikkia Ranskassa. Olisi hyvä esittää tämä myös Suomessa. Osa kuvista on myös videokaappauksia Azovin pataljoonan omilta videoilta.

Lupasin palata Odessan portaisiin tai oikeammin Odessan kaupunkiin. Samoihin aikoihin kun Maidanissa "osoitettiin mieltä" venäjämieliset odessalaiset mielenosoittajat pystyttävät leirin samaan tapaan kuin Maidanissa oli ollut. Osoitettiin mieltä uusia vallanpitäjiä ja hallitusta vastaan. 2.5.2014 paikalle tuotiin junilla ja bussilasteittain ääriaineksia, jotka hajottivat väkivalloin leirin ja polttivat elävältä 48 ihmistä Ammattiliittojen talon tuhopoltossa. Poliisi ei osallistunut taltuttamiseen, vaan katsoi vierestä, koska sitä oli kielletty osallistumasta tapahtumaan. Myöskään palokunta ei tullut apuun, vaikka paloasema sijaitsi vain 100 metrin päässä ja sieltä on palopaikalle suora näköyhteys. Yhä tänä päivänäkään ei olla suoritettu mitään tutkimuksia 48 ihmisen elävältä polttamisen johdosta eikä ketään ole asetettu vastuuseen asiasta. Kaikki uhrit olivat Odessalaisia.







Kommentti: "Veri on luonnollista lannoitetta". Toinen, ukrainalainen miliisi Ruslan Onishenko: "Jos olet valmis kuolemaan, sinulla on oikeus tappaa. Jos olet valmis kidutettavaksi, sinulla on oikeus kiduttaa". Kauhistuttavia lauseita keskellä Eurooppaa.


Azov pataljoonalla on suuri määrä propagandavideoita netissä. Jos haluat tutustua on tässä muutama. Näyttää kauhistuttavalta:








Viimeinen kuva on Mariupolista. Se on Azovin pataljoonan kuvaamalta videolta. Siinä Azovilaiset ovat saaneet vangiksi venäjämielisen separatistien taistelijan. He ovat ristiinnaulinneet ja polttavat elävältä hänet. Oranssisessa tekstissä lukee ukrainaksi  "pelastettu vihollinen".








Ei kommentteja: