maanantai 31. lokakuuta 2016





KAKSI TYTTÖÄ




Monikaan suomalainen ei tiedä, että Nadjeshda Savshenko, tämä minun suuri suosikkini ukrainalaisessa politiikassa, jota sanotaan lentäjäksi, mutta joka ei koskaan ole ollut lentäjä, ilmestyi kaikkien ihmetykseksi Moskovaan 26.10.2016. Kukaan ei tiedä syytä miksi hän saapui päiväksi Moskovaan. Kuten muistetaan hän oli se naissotilas, joka oli saanut Venäjällä 22 vuoden vankeustuomion kahden venäläisen toimittajan murhasta, mutta istuttuaan 2 vuotta Venäjän vankilassa Venäjän presidentti Putin armahti hänet ja hän pääsi takaisin Ukrainaan 27.5.2016. Vankeusaikanaan hänet oli valittu Ukrainan parlamenttiin Julia Tymoshenkon johtaman Batkivstsyna-puolueen jäseneksi. Hän sai puolueessa jäsennumeron 1 ja kunniamitalin presidentti Poroshenkon kädestä.


Nadjeshda Moskovassa 26.10.2016.

Mutta hänestä muodostui vähitellen Ukrainan politiikan murheenkryyni. Hänen omaperäinen politiikkansa sai jopa puolueen johtajan Julia Tymoshenkon tuomion ja hänet aiottiin jopa yhteen aikaan murhata, koska Ukrainassa tunnettiin, että hänestä on elävänä enemmän haittaa kuin kuolleena tai oikeammin kuolleena enemmän hyötyä kuin elävänä.


Nadjeshda Moskovassa 26.10.2016.

Nadjeshda ei kertonut syytä Moskovan vierailuunsa. Polemiikkia käytiin puolin jos toisinkin. Ukrainassa häntä varoitettiin menemästä Venäjälle, sanottiin että hänet vangitaan ja pistetään uudelleen vankilaan. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut, hän sai vapaasti kulkea minne halusi. Hän itse kertoi lehtimiehille, että mitään vaikeuksia hänellä ei ole ollut. Rajavalvojat olivat toivottaneet hänet tervetulleeksi maahan ja kukaan ei kohdellut tai puhunut hänelle kielteisesti. Kukaan ei katsonut hänen peräänsä eikä mitään "poliisivalvontaa" ollut. Päin vastoin häntä kohdeltiin ihan ystävällisesti ja hän sai liikkua ihan vapaasti ilman mitään valvontaa oman tahtonsa mukaisesti.


Nadjeshda Moskovassa 26.10.2016.


Ukrainassa sen sijaan polemiikki on ollut ihan toisenlaista. Häntä on haukuttu maanpetturiksi ja ihmetelty miten hän on voinut mennä vihollismaahan. Joillakin piireillä on sellainen käsitys, että Ukraina on sodassa Venäjää vastaan. Nadjeshdasta on sanottu, että hän on Venäjän ja Putinin vakooja, joka toimii Venäjän hyväksi. Hän on se Putinin "salainen ase".

Ukrainassa käydään kulttuurisotaa Venäjää vastaan. Mitään venäläisiä elokuvia, televisiokanavia ei saa katsoa, radiokanavia ei saa kuunnella, mitään venäläistä kirjallisuutta lukea. Jopa kaupunkien, paikkakuntien, katujen ja erilaisten paikkojen nimiä muutetaan venäjäperäisistä ukrainalaisiksi. Tämä aiheuttaa suurta sekaannusta, koska ihmiset ovat tottuneet ikivanhoihin nimiin eikä uusia nimiä kyetä ottamaan vastaan. Suurin osa ukrainalaisista vastustaa tätä ja on kerätty valtava nimilista vastustamaan nimien muuttamista. Ukrainan parlamentti ei kuitenkaan huomioi mitenkään tätä nimilistaa. Tämä on sikäli hämmästyttävää, että suurin osa ukrainalaisista osaa venäjää, mutta kaikki eivät osaa ukrainaa. Jopa muutama Ukrainan parlamentin ja virkavallan jäsen ei osaa ukrainan kieltä ja joutuu pitämään puheensa venäjäksi. Jopa Saakasvili, tämä kuuluisa Georgian sodan alkuunpanija ja nykyinen Odessan pormestari, ei osaa ukrainaa vaan joutuu käyttämään puhuessaan venäjää. Kukaan Ukrainassa ei osaa taas Georgian kieltä.

Rautatieasemien, lentokenttien palveluissa ei saa käyttää enää venäjää vaan ukrainaa ja englantia. Tämä vaikuttaa monien toimintaan, koska esimerkiksi englantia Ukrainassa ei osaa juuri kukaan. Lentokenttien aikataulut ilmoitetaan ukrainaksi ja englanniksi, kun ne aikaisemmin ilmoitettiin myös venäjän kielellä. Myös venäläisten lentoyhtiöiden lentäminen Ukrainaan on kielletty. Tämä hankaloittaa monien ukrainalaisten toimintaa, koska n. 5 miljoonaa ukrainalaista käy Venäjällä säännöllisesti töissä. Usein he ovat ainoa tulonlähde monissa ukrainalaisissa perheissä.

Harva suomalainen tietää, että 21.10.2016 Kievistä Minskiin lähtenyt Belavian (valkovenäläinen lentoyhtiö) Boeing matkustajakone pakotettiin palaamaan Kieviin uhkaamalla käyttää sitä vastaan Ukrainan taisteluhävittäjiä ja ampua alas, jos se ei tottele. Koneen kapteeni Viktor Shishlo päätti turvata matkustajien hengen ja kääntyi takaisin ja palasi Kieviin. Kentällä vangittiin yksi matkustaja, lehtimies Armen Martirosjan, ja kuulustelujen jälkeen hänet päästettiin vapaaksi ja kone päästettiin jatkamaan matkaa Minskiin. Toimenpide oli kaikkien kansainvälisten säännösten vastainen. Valkovenäjän hallituksen lehdistösihteeri D. Mirontsik ilmoitti, että Valkovenäjä esittää protestin ja nostaa tapauksesta syytteen Ukrainaa vastaan. Heillä on todisteena nauhoitus lennon kapteenin ja Ukrainan lennonjohdon välillä käydyistä keskusteluista tapahtumien aikana. Lisäksi toimenpiteestä vaaditaan korvauksia.  Tämä vahvistaa käsitykseni oikeaksi siitä, että 17. heinäkuuta 2014 malesialaisen lentokoneen, joka oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin, ampuivat alas ukrainalaiset eivätkä venäläiset, kuten täällä Suomessa yhä uskotellaan.


Lentokapteeni Viktor Shishlo


Lentoreitti

Harva suomalainen tietää, että vaikka joillakin ukrainalaisilla on se käsitys, että Venäjän ja Ukrainan välillä vallitsee sotatila, Ukrainan presidentillä Petro Poroshenkolla on Venäjällä Roshen niminen makeistehdas Lipetskin alueella ja toinen muualla. Paitsi, että presidentti käyttää maailman ainoana päämiehenä veronkiertoa veroparatiiseissa Panaman papereiden mukaan, presidentillä on myös vihollismaassa, jota vastaan "käydään sotaa",  omia tehtaitaan. Pistää kyllä ajattelemaan maan päättäjien ajatuksia.

Alla on Ukrainan uusi sotilastunnus. Jos katsoo tunnusta tarkkaan pistäkääpä merkille, että maailmankartan ainoa väritetty maa on Venäjä ja vihainen pöllö pitää miekkaa, jonka terä osuu keskelle Venäjän sydäntä. Miekan takana kartalla on USA.


Tämän piti olla kirjoitus kahdesta ukrainalaisesta tytöstä, joista toinen on siis Savshenko. Toinen tyttö on ukrainalainen kuuluisa laulajatar Natasha Koroljova, jonka kuva on heti kirjoitukseni alussa.  Natasha on hyvin suosittu myös Venäjällä ja esiintyy siellä usein. Hän on kotoisin Kievistä. Hänellä piti olla lokakuussa Kievissä konsertti, joka oli loppuunmyyty. Ukrainalaiset viranomaiset saivat nyt kuitenkin päähänsä kieltää hänen paluunsa kotimaahansa Ukrainaan ja kotikaupunkiinsa Kieviin. Paitsi, että venäläiset taiteilijat eivät pääse Ukrainaan, myös monilta ukrainalaisilta on pääsy estetty kotimaahansa. Tästä Ukrainan kulttuurisodasta olen kirjoittanut aikaisemminkin ja linkkejä on ohessa kirjoitukseni alla. 

Venäjällä ei ole vastaavaa kulttuurisotaa, vaan siellä näytetään ukrainalaisia elokuvia ja sarjoja täysin vapaasti ja ukrainalaiset taiteilijat otetaan mielellään vastaan. Jopa ukrainalaiset poliitikot ovat tervetulleita, mutta heitä ei pahemmin siellä näy, koska jos he käyvät Venäjällä, he pilaavat maineensa Ukrainassa. Heistä tulee "Moskaleita" eli Venäjän kannattajia.  Ja tämä voi olla varsin kohtalokasta, kuten usein olemme saaneet nähdä. Juuri siksi Nadjeshda Savshenkon käynti Moskovassa on varsin kiinnostava.

Mutta palataanpa Natasha Koroljovaan. Voisikohan syynä paluukieltoon olla alla oleva kuva, jossa Natasha kuuntelee kyynärpäähän nojaten, kun presidentti Putin soittaa valkoista flyygeliä


Natashan oli tarkoitus viettää pitempi aika Ukrainassa ihailijoidensa pyynnöstä. Sanotaan, että Natasha on turvallisuusuhka Ukrainalle. Hänestä tehtiin persona non grata. Häneltä vietiin Ukrainan kansalaisuus. Nettiin ilmestyi ihmisten kirjoituksia: "Tämmöiset kiellot alkavat jo kyllästyttää. Mitään hyvää niistä ei seuraa". Toinen kirjoittaa: "Tiedättekö, etten enää yhtään ihmettele sitä, kuinka meidän poliitikkomme alkavat tulla hulluiksi ja kieriskelevät rasvassa". Mutta ilmestyi myös muunlaisia kirjoituksia: "Se, että Natasha Koroljovia kiellettiin saapumasta Ukrainaan, on ihan normaalia. Mutta se, että kaikki hänen konserttinsa olivat loppuunmyytyjä - on täyttä p...".

Natasha itse oli hyvin loukkaantunut. Hän kertoi, että hän kutsuisi tapausta "suuteluksi perseelle". He erottavat minut perheestäni. Kievissä asuu minun isoäitini, joka on iältään 94-vuotias. Luuletteko, että hän elää enää niin kauan, että näkee vielä joskus lapsenlapsensa? Jos haluat kuunnella Natashan laulua netistä pistä hakusanaksi vain "Natasha Koroleva". Verkossa on runsaasti hänen lauluvideoitaan.

Mutta palataanpa vielä Nadjeshda Savshenkoon. Ukrainasta lähtiessään hän sanoi, että vaikka siitä tulisi hänelle poliittinen itsemurha, hän lähtee Moskovaan. Ja vaikka en palaisikaan Venäjältä elävänä lähden siitä huolimatta. Mutta Moskovassa hän sanoi lehtimiehille, että hänellä ei ole ollut mitään ongelmia kenenkään kanssa. "Minua on kohdeltu erittäin ystävällisesti. En ymmärrä, miksi poliitikkomme eivät matkusta tänne." 

Ukrainassa ilmestyi kirjoituksia: "Jos Savshenko jälleen vangitaan Moskovassa en enää ryhdy osoittamaan mieltäni hänen puolestaan." Toinen kirjoittaa:  "Me niin suurella vaivalla saimme hänet Venäjän poliisin käsistä ja nyt hän ihan rauhassa voi vain matkustaa Moskovaan ja Itä-Ukrainaan. Ymmärsinkö oikein?". Kolmas kirjoittaa: "Vielä koskaan Nadjeshda Stirlitsch (Stirlitsch on venäläinen kuuluisa vakooja) ole ollut näin lähellä kaatumistaan". Seuraava kirjoittaa: "Uutinen, että Savhscenko ilmestyi Moskovaan, ei ainoastaan shokeerannut minua, vaan suorastaan tappoi minut. Maahan, jota vastaan taistelemme ilmestyi parlamenttimme jäsen ja puhui lehdistön kanssa. Tässä ei ole mitään logiikkaa. Henkilö, joka tietää salaisia poliittisia ja puolustuksellisia asioita, matkustaa vihollismaahan, se on shokki". Tämä osoittaa, että monien mielestä Venäjä käy sotaa Ukrainaa vastaan. Kuinka joku voi matkustaa maahan, jota vastaan käydään sotaa?

Siis ensin Nadjeshdasta tehtiin kansallissankari, josta koko Eurooppa huusi ja nyt hänestä on tullut antisankari. Nyt häntä ei enää tarvita Ukrainassa. Hänestä tuli Ukrainassa ns. "Putinin ase", joidenkin mielestä vaarallinen ase. Häntä pidetään petturina. Hän on "omien joukossa vieras, vieraiden joukossa oma". Jotkut sanovat, että hän on vain naiivi tyttönen, joka ei tiedä mitä tekee. Mutta hänen vierailunsa osoitti sen, että kuka tahansa ukrainalainen poliitikko voi matkustaa Venäjälle, mutta venäläinen poliitikko ei voi matkustaa Ukrainaan. Jotkut sanovat, että kannattaa istua pari vuotta Venäjän vankilassa - se muuttaa ihmisen. Jospa hän vain ihan yksinkertaisesti tuli muistelemaan vankeusaikaansa Moskovassa? Tai sitten hän vain viihtyy paremmin Moskovassa kuin Ukrainassa.



Ukrainalainen laulajatar Natasha Koroljova, kuvassa leima, jossa lukee "Tulo Ukrainaan kielletty".


 Juttuun liittyviä osoitteita:








Ei kommentteja: